1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Zonguldak'ın kaderi beyaz oluyor
Zonguldak'ın kaderi beyaz oluyor

Zonguldak'ın kaderi beyaz oluyor

Vali Erdal Ata, kömür ve demir çeliğe dayalı ağır sanayinin merkezi durumundaki Zonguldak'ın artık ticareti ile de öne çıkacağını söyledi. Ata, Filyos Projesi'nin bölge için hayati önem taşıdığını vurguladı.

A+A-

Vali Erdal Ata, kömür ve demir çeliğe dayalı ağır sanayinin merkezi durumundaki Zonguldak'ın artık ticareti ile de öne çıkacağını söyledi. Ata, Filyos Projesi'nin bölge için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Zonguldak denince artık akla siyah kömür yerine Filyos Projesi gelecek. Zonguldak Valisi Erdal Ata, şehrin dışarıdan yatırımcı çekebilecek en cazip yatırım alanı Filyos Vadisi ve Filyos projesi ile çerçevesinde gerçekleştirilecek olan büyük ölçekli yatırım olduğunu söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak kömür ve demir çeliğe dayalı ağır sanayinin merkezi durumundaki Zonguldak'ın artık ticareti ile de önce çıkacağını belirten Vali Ata, alternatif üretim alanlarının yaratılması ve ticaretin canlandırılması amacıyla içeriğinde liman, barajlar, hidroelektrik santralleri ve sanayi bölgeleri gibi birçok yatırımı ihtiva eden ve hayati önem taşıyan Filyos projesi hakkında şu bilgileri verdi: "Filyos Limanı yapımı için merkezi hükümetimizce start verilmiş Bakanlar Kurulu Kararı ile Serbest Bölge ilan edilerek acil kamulaştırma yapılmış olup, yerli ve yabancı birçok yatırımcı talebi ile karşı karşıya kalınan Bölgede Filyos Irmağı taşkın koruma çalışması sağlı sollu 4.3 km.lik bölümde DSİ tarafından başlatılmıştır. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı'nın, yakından ilgilendiği bölgede kurum/kuruluşlarca çalışmalar yürütülmektedir"

Maden müzesi için yatırım çalışmasına başlandı
Özellikle kültür turizmi ve doğa turizmi alanlarında sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmak için çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Vali Ata, 2 bin 500 yılı aşkın bir süredir yerleşim birimi olan Filyos'ta arkeolojik birikimin gün yüzüne çıkarılması için 5 yıldır kazı çalışması yapıldığını ifade etti. İlin hakim sektörü olan madenciliğin kültürümüze yansımalarının sergileneceği Maden Müzesi için yatırım çalışmasına başlandığını hatırlatan Ata, ilk olarak Hıristiyanlarca gizli mabet yeri olarak kullanılan, dinsel olduğu kadar mitolojik olarak da büyük önem taşıyan Cehennemağzı Mağaraları'nda çevre düzenlemesi yapılmış yeni çehresiyle ziyaretçileri beklediğini vurguladı. Su ve yeşilin inanılmaz kombinasyonunu bünyesinde taşıyan doğal güzelliklerini tanıtmak için çalışmalara başlandığını da sözlerine ekleyen Vali Ata, "Bu sayede atıl kalmış potansiyel canlandırılmakta, hem de konaklama ve seyahat işletmeciliğinde gözle görülür bir gelişme sağlanmaktadır" dedi.

Tersane sektörü yeniden canlandırılmalı
Zonguldak ve ilçelerindeki demir çelik sektörü ve tersaneler bölgesinde faaliyette bulunan gemi ve yat inşa işletmeleri ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Vali Ata, kriz öncesi tersaneler bölgesinde 5 bin 700 kişi çalışmakta iken, bugün bu rakam 569 kişiye düştüğünü yeniden canlanması ve istihdamın artması için çalışmaların sürdürülmekte olduğunu belirtti. Tersane sektörünün yeniden canlanması gerektiğini söyleyen Ata, tersane sektörünün sorunları ile ilgili olarak da görüşlerini şöyle dile getirdi: "Dış ülkelerin tersaneler bölgesindeki işletmelere vermiş oldukları siparişleri iptal etmesiyle ve dünya çelik piyasasında yaşanan fiyat düşüşleri, daha önce yüksek fiyattan hammadde bağlantısı yapan işletmelerin rekabet şansını ortadan kaldırmış, borçlarını ödemekte zorlanan işletmeleri darboğaza sürüklemiştir. İlimiz ihracatında önemli paya sahip demir çelik ve tersaneler bölgesindeki işletmelerin ihracat paylarında önemli miktarda düşüş kaydedilmiştir"

Yeni Şafak
 

Bu haber toplam 886 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.