Zonguldak limanı 24 saat vardiyalı çalışsın
Zonguldak Limanı'nın tek vardiya çalıştırılmasının işleri aksattığı, kentteki ticaret hacminin artması için limanın 24 saat hizmet vermesi gerektiği isteniyor.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, Zonguldak Limanı'nın tek vardiya çalıştırılmasının işleri aksattığını savunarak, kentteki ticaret hacminin artması için limanın 24 saat hizmet vermesini istediklerini belirtti.
Demir, Zonguldak Limanı'ndaki gümrükte önemli potansiyelin olmasına karşın bazı aksaklıkların yaşandığını söyledi. Gece gelen Ro-Ro gemilerin limana alınamadığından tırların inemediğini savunan Demir, şunları kaydetti:
"Mesainin başlamasıyla işlemlerin yapılmasının ardından tırların inişine izin verildiğinden limanda yığılmalar oluşmaktadır. Bu yığılmalar narenciye sezonunda iki katına çıkıyor. Gelen tırlar bekletildiğinden liman ve şehir tıkanıyor. Gidecek tırlar gemiye yüklenemiyor. İşlemler yavaş yapıldığından ve 24 saat mesai olmaması nedeniyle ticaret aksıyor. Gümrükteki ilgili kurumların tek mesai üzerinden çalışması ve dişlilerin aksamasıyla çark dönmez duruma geliyor. Sınır kapısı statüsündeki Zonguldak Limanı 24 saat çalışırsa ticaretimiz 3'e katlanır."
Demir, sorunun çözümesiyle ilgili limanın işletmecisi Türkiye Taşkömürü Kurumu ve ilgililerin katılımıyla 5 ay önce toplantı düzenlediklerini belirterek, "Yetkililerden işletmenin 24 saate dönüştürülmesini istedik. Bize aydınlatmanın yetersiz olduğunu belirtmeleri üzerine çalışan firmalar kendi aralarında para toplayıp 70 adet 1000'lik projektörler alıp taktırdı. Aydınlatma beğenilmeyince tekrar ışıklandırılıp istedikleri düzeye getirildi. Diğer eksiklikler de tamamlandı, buna rağmen hala 24 saat çalıştırılmıyor" ifadesini kullandı.
"Yılda 35 bin tır gidiyor"
Zonguldak Limanı'ndan yılda 35 bin tırın gemi seferleriyle Ukrayna, Rusya ve Kazakistan'a gittiğine işaret eden Demir, şöyle devam etti: "Ukrayna'nın iki, Rusya'nın da bir limanına çalışan her gemimiz 70-80 tır alabiliyor. Gemiler dolduğundan tırlar hemen gönderilemiyor. Bununla birlikte gece çalışılmadığından birçok tır Ukrayna, Kazakistan ve Rusya'ya gitmek için sınır kara kapılarını tercih etmek durumunda kaldığından ticaret de azalıyor. Aksaklıkların verdiği sıkıntılarla birlikte her tır şoförünün şehrimizde 100 dolar harcadığı düşünülürse esnafımızın gelir kapısının da zarar gördüğü ortaya çıkıyor. Aksaklıkların giderilmesi, ticaretimizi artıracaktır."
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.