1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Zıpkınla balık avı milli takımı Dünya Şampiyonası'nda
Zıpkınla balık avı milli takımı Dünya Şampiyonası'nda

Zıpkınla balık avı milli takımı Dünya Şampiyonası'nda

Türkiye Zıpkınla Balık Avı Milli Takımı, 1-2 Kasım’da yapılacak CMAS 29. Zıpkınla Balık Avı Dünya Şampiyonası’na katılmak için Peru’nun başkenti Lima’ya gitti.

A+A-

Dünya Sualtı Federasyonu (CMAS) tarafından düzenlenen yarışmada, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Hırvatistan, Şili, ABD, Yeni Zelanda, Tahiti, Meksika, Norveç ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu toplam 25 ülke yarışıyor.

Şampiyonaya, Türkiye Milli takımı adına sporculardan Ahmet Tekin, Mert Elibol, Fuat Kasmalar, Turan Melih Aydıner ile Milli Takım Antrenörü Serhan Dağdan katılıyor.

Dağdan, “Bu şampiyona,  CMAS’ın en eski spor branşlarından olan zıpkınla balık avında, Türkiye’nin dünyadaki yerini göstermesi açısından bizim için çok önemli” dedi. 
 
Geçtiğimiz yıl Türkiye Zıpkınla Balık Avı Milli Takımı, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen  “Avrupa ve Afrika Şampiyonası”nda İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan’ın ardından Avrupa 4’üncüsü olmuştu.
 
NEFESİNİ TUT VE EN DERİNE DAL

Zıpkınla balık avı, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun (TSSF) bünyesindeki 11 spor branşından biri. Zıpkınla balık avı nefes tutarak, başka bir hava kaynağı kullanmadan kendisinden çok daha avantajlı olan balığa, derinlere kaçma ve saklanma avantajı vererek avlayabilme becerisidir.

Bu yönüyle sporcu; nefesiyle ve derinlikle sınırlı olarak, hiç ait olmadığı bir dünyanın canlısına üstünlük sağlamaya çalışır. Zıpkınla balık avı yarışmaları spor kulüpleri arasında yapılır ve her kulüp sadece bir takımla yarışmaya katılabilir. Takımlar dörder kişiden oluşuyor. Bu sporcular belirlenen yarışma sahasında 6 saat süre zarfında en çok puanı toplamaya çalışırlar.

Yarışmanın bitişiyle hakemler sporcuların avladıkları balıkları jüri tarafından yapılan tartı işlemine verir. Belirlenen gramajın üstünde balık avlayanlar puan alırken küçük  balık avlayanlar ceza puanı alır. Puanların toplanmasıyla kulüp ve bireysel olarak sıralama yapılır. En çok puanı toplayan kulüp ve en çok puanı alan sporcu birinci sıradaki yerini alır.

MİLLİ TAKIM NASIL BELİRLENİYOR?

Ülkemizde bu sporla ilgili üç yarışma organizasyonu yapılıyor. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin katılımıyla Türkiye şampiyonasının ilk ayağı düzenleniyor. Ardından Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki kulüplerin katılımıyla ikinci ayağı yapılıyor. Bu yarışmalarda ilk sıradaki kulüpler Türkiye şampiyonası final müsabakasına davet ediliyor.

16 takımdan oluşan final müsabakasından sonra bireysel sıralamaya göre belirlenen en iyi 12 sporcu milli takım aday kampına alınıyor.  Bir haftalık kamp boyunca, süren eğitim ve antrenmanların yanı sıra yapılan ölçme ve değerlendirmelere göre puan kazanıyorlar. Sıralamaya göre de Milli Takım oluşturuluyor. 

GEREKTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR

Türkiye’de zıpkınla balık avı yarışmalarına yılda ortalama 50 kulüp katılıyor. Diğer bir ifadeyle yedekler de dahil 300 sporcu yarışıyor. Ancak Türkiye genelinde amatör zıpkınla balık avı ile ilgilenen kişi sayısı oldukça fazla. Milli Takım Antrenörü Serhan Dağdan, zıpkınla balık avının Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı: “Hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmamaları ve yanlış bilgilendirilmiş olmaları bu sporun gerektiği kadar ilgi görmemesinin başlıca nedeni. Ancak gerçek şudur ki zıpkınla balık avı en elit avlanma şeklidir. Çünkü görerek ve seçerek avlanırsınız. Şöyle ki atılan bir balık ağıyla hiç bir değeri olmayan küçük balıklara, yunuslara, foklar ve caretta carettalar gibi korunması gereken türlere istemeden de olsa zarar verilir. Oysa hedef dışı avları vurmak, zıpkınla balık avında mümkün değildir. Bu yüzden zıpkınla balık avı sporunun hak ettiği ilgiyi görmesi için doğru ve gerçekleriyle anlatılması gerektiğini düşünüyorum.”

SERHAN DAĞDAN KİMDİR?

Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu Dağdan, 15 yaşında buz hokeyi ile spora başladı. Su topu, rüzgar sörfü, tenis, tüplü dalış ve serbest dalış da dahil olmak üzere farklı branşlarda uzun yıllar profesyonel sporculuk yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Hobileri arasında yer alan zıpkınla balık avı ve sporculuktan gelen yarışma isteği ile zıpkınla balık avı yarışmalara katıldı. 2012 yılında kulüp bazında Türkiye şampiyonu olduktan sonra TSSF Zıpkınla Balık Avı Teknik Kurul Üyeliği’ne seçildi. 2013 yılında da milli takım antrenörü oldu.

 

Bu haber toplam 1335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.