1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Zenginleri "explorer yat"da kesmiyor
Zenginleri "explorer yat"da kesmiyor

Zenginleri "explorer yat"da kesmiyor

Habertürk Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Fatih Altaylı zenginlerin yeni merakını yazdı. İşte Altay’nın kaleminden o merak:

A+A-

Yat modasını takip eden moda, “explorer yat” denen modaydı.
Akdeniz’i, Karayipler’i, Pasifik’in tropikal adalarını gezmekten yorulan ve sıkılan zengin taifesi yeni arayışlar peşine düştü ve bu arayış “explorer” modasını başlattı.

Kaptan Cousteau’nun araştırma gemilerini andıran ve sert denizlere, yüksek dalgalara ve hatta buzlara dayanıklı “keşif” yatları yaptırmaya başladılar. Bu sayede kutup dairesi içinde kalan bölgeleri gidip görmek, hatta Kuzey Batı geçidinden seyretmek yeni bir zengin eğlencesi haline geldi.

Ancak “Çok param var, daha ne yapabilirim” diyen zenginleri bu da kesmedi.
Dünya üzerinde görülebilecek her yeri gördükten sonra Dünya’nın derinliklerine merak saldılar. Pek çoğu teknelerine dalış ekipmanları ve güvenlik için basınç odaları yaptırdı.

Bu da bir yere kadardı. Şimdi yeni moda ve yükselen trend Dünya’nın daha da derinlerine inmek. Bunun için de artık pek çok zengin, teknelerine “süper yetenekli” denizaltılar koymaya başladı. Bu yeni “eğlencenin” öncülerinden biri, meşhur Maltese Falcon’un sahibi, milyarder yatırımcı Tom Perkins.

Tom Perkins, Maltese Falcon’u yaptırırken içine bir de denizaltı koymak istedi.

Ancak bu sıradan bir denizaltı olmamalıydı. Bunun için California’da çok derin denizlere dalmaya uygun, farklı denizaltılar üreten Graham Hawkes’in kapısını çaldı. Hawkes’in denizaltıları neredeyse bir batiskaf kadar derine dalmalarına rağmen, batiskaflardan farklı olarak su altında geniş hareket kabiliyetine sahip araçlardı. Hidrodinamik ile aerodinamik arasındaki benzerlikten yararlanan

Hawkes’in denizaltıları, su altında “uçacak” şekilde yapılıyordu. Hawkes’in Tom Perkins için ürettiği denizaltı “Deep Flight Super Falcon” 300 metre kadar derine inebilen ama görünüşüyle bir denizaltıdan çok bir savaş uçağına benzeyen bir su altı aracıydı.

KARBONDİOKSİTİ TEMİZLİYOR

Özelliklerini yanda okuyabileceğiniz bu araç, 2 ila 4 saat arasındaki dalışlar için planlanmış. Ancak “acil” durumlarda su altında içindekileri 24 saat hayatta tutabilecek kabiliyette.

Tanklarında taşıdığı havanın yanı sıra, içindeki sistemle denizaltıyı kullananların çıkardığı karbondioksiti temizleyip yeniden kullanılabilir havaya dönüştürüyor.

Bütün sistemlerinin aynı ayda bozulması veya ani bir elektrik arızasında bile 20 dakika içinde kendi kendine yüzeye çıkabiliyor. Bu durumda bile içindeki yolcular için 20 dakika yetecek hava bulunduruyor.

Perkins, tayfasıyla kavga edip Maltese Falcon’u sattıktan ve tüm yatlarını satışa çıkardıktan sonra bile Deep Flight Super Falcon’u elinde tuttu. Ve Japon hükümetinin emekliye ayırdığı bir gemiyi satın alarak bir araştırma gemisine dönüştürdü. Deep Flight Super Falcon şimdi Perkins’in “Dr. No” adlı bu yeni yatının güvertesinde duruyor ve Dünya’nın dört bir yanında Perkins’in derinlikleri keşfetmesine yardım ediyor.

Perkins’in öncülerinden olduğu bu moda giderek yayılıyor. Son olarak bir Rus milyarder, kendine VAS isimli bir denizaltı yaptırdı. Ve bu denizaltıyı kullanabilmek için 74 metrelik Pegaso adında bir yat inşa ettirdi. VAS’ı da bir başka gün anlatırım.

Kaynak: Habertürk

yat1.20121016075544.jpg

 

yat2.20121016075603.jpg

yat3.jpg

yat4.jpg

yat5.jpg

Bu haber toplam 1056 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.