Yurdun dört bir tarafında Kabotaj kutlaması
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Ege'den Karadeniz'e, Marmara'dan Akdeniz'e kadar tüm kıyı şehirlerimizde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
İzmir'deki kutlamalar
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende İzmir Liman Başkanı Vekili Ahmet Apak, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yaklaşık 350 yıldır süren yabancılar verilen imtiyazların sona erdirildiğini kaydetti.
Bu kanunun sadece ülkenin bağımsızlığını ve denizlerdeki hükümranlık haklarını perçinlemediğini, aynı zamanda denizciliğinin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Ünüvar, kanunun öneminin yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşıldığını ifade etti.
Ünüvar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının denizciliğin önünün açmak üzere yasal düzenlemelerle birlikte birçok projeyi hayata geçirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Ülkemizde bulunan Türk sahipli yabancı bayraklı yatlar, tekneler Türk bayrağına geçmeye devam etmektedir. 2018 yılında hedeflenen 6 bin tekneye çok kısa sürede ulaşıldı. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri uluslararası düzeyde kabul gördü. Amatör denizci sayımız 200 bini geçmiş, 120 bine yakın aktif gemi adamımı bulunmaktadır. Tersane sayımız 2003 yılında 37 iken bugün 78'e çıkmıştır. Türk boğazlarında ise yerli ve milli gemi trafik sistemi projesini hayata geçiriyoruz. Limanlarımıza gemilerin bekleme süresini 48 saatten 168 saate çıkararak ülkemizin önemli bir ikmal merkezi olması yolunda hızla ilerliyoruz."
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi.
Kutlama programında, geleneksel halat çekme yarışması, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakma, İzmir Körfezinde yelken gösterileri ile uzaktan kumandalı tekne yarışları da yer aldı.
Foça, Denizcilik Bayramı'nı kutluyor
Foça'da yapılan ''1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'' kutlamaları, Atatürk anıtına çelenk sunma ve denize çelenk atma törenleriyle başladı.
Tören programına; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Gürsel Çaypınar, Foça Belediye Başkan Vekili Serdar Tunçbay, Foça Liman Başkan Vekili Mustafa Çankaya, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri Beyhan Türker ve Raşit Dirim, Daire Amirleri, Kuzey Ege Ticari Yatlar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi ve Foça Turizmciler, Yatırımcılar ve Esnaf Derneği Başkanı Umut Tutar, Foça Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi Üyeleri, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, siyasi parti temsilcileri, denizciler ve deniz dostları katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Atatürk anıtına, Foça Liman Başkanlığı çelengi sunuldu. Foça Liman Başkan Vekili Mustafa Çankaya, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaptı.
Denize çelenk bıraktılar
Katılımcılar, çelenk atma töreni için gemi ile denize açıldı. Foça Küçükdeniz Limanı'nda, Deniz şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Gürsel Çaypınar, Foça Belediye Başkan Vekili Serdar Tunçbay ve Foça Liman Başkan Vekili Mustafa Çankaya, denize çelenk bıraktı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, ''Köklü, büyük bir tarihi geçmişi olan denizciliğimizin bayramı Kabotaj Bayramı'nın 92. yıl dönümünü kutluyor; tüm denizcilerimize yollarının açık olmasını diliyorum. Yaşamını denizlerde yitiren deniz şehitlerimizi de saygı ve minnetle anıyorum'' dedi.
Kutlamalar devam edecek
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları, saat 17.00'de Foça Demokrasi Meydanı'nda başlayacak etkinliklerle devam edecek. Bağarası Cemil Midilli Ortaokulu Öğrencileri mini bir konser verecek. Ardından, yüzme yarışmaları, yağlı direkten bayrak alma yarışı ve denizden tabak çıkarma yarışı yapılacak. Ayrıca Foça Yelken İhtisas Kulübü (FYİK) sporcuları, Foça Limanı önlerinde yelken gösterileri ve yarışları yapacak.
Antalya'da Kabotaj Bayramı kutlamaları
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, düzenlenen törenlerle kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında, Antalya Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanlığı ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanlığı temsilcileri tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
Törene Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, Antalya Liman Başkanı Erdoğan Bayram, DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin, DTO Antalya Şube Meclis Başkanı Berna Küner Vanmannekes, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Ünver, Türk Deniz Kuvvetleri’nin Barbaros sınıfı TCG Barbaros Firkateyni Komutan ve askerleri, denizciler ve vatandaşlar katıldı. Tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Atatürk anıtına çelenk koyma ile son buldu. Çelenk koyma töreni sonrası Kaleiçi Yat Limanı'nda denize çelenk bırakıldı. Daha sonra DTO Antalya Şube Başkanlığı tarafından törene katılan misafirlere kahvaltı verildi.
Başkan Ahmet Çetin “Coşkuyla kutluyoruz”
DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin yaptığı açıklamasında, “1 Temmuz 1926’da kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milli Mücadelemiz sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hakimiyeti olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Denizcilikte istediğimiz daha büyük seviyelere ulaşmak temennisiyle, tüm denizcilik camiamızın ve vatandaşlarımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramını yürekten kutluyor, saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
Antalya Kabotaj Kupası sahiplerini buldu
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin Sponsorluğunda Antalya Yelken Kulübü Sporcuları arasında düzenlenen 'Antalya Kabotaj Kupası'nda dereceye girenlere kupaları verildi.
1 Temmuz Denizcilik Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında DTO Antalya Şubesi'nin Sponsorluğunda Antalya Yelken Kulübü Sporcuları arasında düzenlenen 'Antalya Kabotaj Kupası'nda dereceye girenlere kupaları törenle verildi. Optimist ve Lazer Sınıflarında gerçekleştirilen yarışlarda 21 sporcu Antalya Körfezi'nde belirlenen rotada ter döktü.
Yarışlarda dereceye girenlere ödülleri Antalya Liman Başkanı Erdoğan Bayram, DTO Antalya Şubesi Meclis Başkanı Berna Küner Vanmannekes, DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin ve Merkez Meclis üyesi Hayrettin Özkan tarafından verildi.
Küner Vanmannekes: 'Antalya'da yelkenciliğin gelişmesi gerekiyor'
DTO Antalya Şubesi Meclis Başkanı Berna Küner Vanmannekes, 'Tüm sporcularımıza yarışlara katıldıkları için teşekkür ediyorum. DTO Antalya Şubesi'nin yeni yönetimi olarak kulübümüze elimizden gelen her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bunun için de çalışmalarımızı yapıyoruz. Antalya'da yelkenciliğin gelişmesi gerekiyor. Yelkencilik konusunda, maalesef Antalya genelinde Kemer, Kaş, Alanya bölgelerimizde çok fazla ilerlediğimize inanmıyorum. Birlikte bir çalışma yapıp bunu geliştirebileceğimize inanıyorum 'dedi.
Çanakkale'deki törenler
Çanakkale’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92’inci yıl dönümü törenle kutlandı.
Çanakkale'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı. Program, Çanakkale Liman Başkanı Erol Kayalı’nın Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı Erol Kayalı, 1 Temmuz 1926 tarihinde çok önemli olan Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “Bu kanuna göre Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilere yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 350 senedir süregelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönem noktası olmuştur. Ülkemiz Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşanmış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir” dedi.
Konuşmanın ardından tören sona erdi. Ardından Çanakkale Boğazı’ndaki törene geçildi. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale Belediye Başkan Vekili İbrahim Can Ergun, ‘Alınteri8’ isimli feribota binerek deniz şehitleri adına denize çelenk bıraktı. Çelenk bırakma töreni esnasında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler de havaya su sıkarak gösteri yaptı.
Zonguldak'taki törenler
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.Zonguldak Valiliği önünüe düzenlenen törene Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Liman Başkanı Ali Görkem ve protokol üyeleri katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşma yapan Liman Başkanı Ali Görkem şöyle dedi:
"Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92. Yıldönümünün ülkemiz ve tüm denizcilerimize şahsım ve bakanlığım adına hayırlı olmasını diliyorum. Ülkeler arasındaki ilişkiler ve olayların gelişmesi incelendiğinde, denizcilik faaliyetlerini ilgilendiren pek çok olay ile karşılaşılır. Bunun sebebinin gelişen teknolojinin artırdığı ticaretin küreselleşmesi ve dünya ticaretinin yüzde 95 oranında deniz yoluyla gerçekleşmesidir. Deniz taşımacılığı demiryolu taşımacılığından 3.5 kat, kara taşımacılığından ise 7 kat daha ucuz olduğu düşünülürse deniz taşımacılığına ne kadar önem verilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye Limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur" ifadelerine yer verdi.
"Karadeniz'de ticaret hacmi gelişen nadide şehir"
TTK Zonguldak Limanı'nın yanı sıra bölgedeki limanları da anlatan Görkem; "Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise Karadeniz'de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biri de Zonguldak'tır. TTK Zonguldak limanı, Eren Enerji limanı ve kurulum aşamasında olan Filyos Liman ve geri saha projesi ile Karadeniz'deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. 2019 yılının sonlarında inşasının bitmesi planlanan Filyos Liman Projesi ile 25 milyon ton yük elleçlemesi hedeflenmektedir. Eren Enerji limanının 10 milyon ton elleçleme kapasitesine ve yaklaşık liman kısmında 250 kişiyi istihdam ettiği düşünüldüğündi Filyos Limanının 25 milyon ton kapasiteye sahip olmasının direk ve dolaylı olarak bölgeye sağlayacağı istihdam ortadadır" şeklinde konuştu.
İzmit'teki kutlama
İzmit'te, Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamalarında tekneler denize açılırken, yangın söndürme gemilerinin gösterisi ilgiyle izlenildi.
İzmit'te 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Marina'da düzenlenen etkinlikle kutlandı. Törene İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Temsilcisi Vedat Doğusel ve vatandaşlar katıldı. Tekneler denize açılarak kutlamalara katıldı. 3 yangın söndürme gemisinin yaptığı su gösterisi ilgiyle izlenildi. Ardından deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı. Atatürk vapuru ile Körfez turu yapan vatandaşlara balık ekmek ve çay ikram edildi.
Balıkesir etkinlikler
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92.yıl dönümü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında Kabotaj Bayramının özgürlüğün sembolü olduğunu belirtti.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92.yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Vali Yazıcı mesajında 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 815 sayılı Kabotaj Kanunu'nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın, ulusal egemenliğin sağlanması açısından büyük önem arz ettiğinin bilinmekte olduğunu kaydederek, "Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Köklü geleneği ve büyük tarihi geçmişi olan denizciliğimiz, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başladı. Dileğimiz, el birliği ile yapacağımız çalışmalar neticesinde, Ege ve Marmara Denizi ile komşu olan Balıkesir'imiz de denizcilik faaliyetlerinin ve deniz ticaretinin daha da gelişmesidir. Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesi ile denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize içten selamlarımı iletiyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.
Mersin'de Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı
Mersin'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenle kutlandı.Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, burada yaptığı konuşmada, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Kabotaj Kanunu'nun Türk denizcilik tarihinin dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğü girmesiyle Türkiye'nin limanları ve sahillerinde yük taşımacılığının önünün açıldığına işaret eden Baştürk, "Denizler, ülkelerin refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Denizlerin güçlü arenasını iyi kullanan ülkemiz, stratejik konumu gereği dünyada önemi giderek artan, kapitülasyonların kaldırılmasıyla Türk vatandaşlarına, denizcilik, tersanecilik, deniz taşımacılığı, deniz turizmi gibi alanlarda reformlar sağlamıştır. Ülkemiz, denizcilik sektöründe teknik, idari ve mevzuat konusunda çok önemli başarılar sağlamıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle çıkarılan Kabotaj Kanunu'yla ülkemiz denizcilik alanında diğer ülkelerle rekabet etmeye başlamıştır. Türkiye, dünya denizlerinde konumuna yakışan yere ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından, Refah Şehitleri Anıtı önüne kadar yürüyen protokol üyeleri ve katılımcılar, şehitler anısına denize çelenk bıraktı.
Bu arada, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığına bağlı bir sahil güvenlik botu, Mersin Marina'da halkın ziyaretine açıldı.
KKTC'deki törenler
Kürk Ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı elde etmesinin ve kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna uyarlamasının yıldönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Gazimağusa ve Girne’de törenle kutlandı.
Gazimağusa Zafer Anıtı önündeki tören, anıta çelenklerin konmasıyla başladı ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Daha sonra Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Bayram Toprak günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.
Üsteğmen Bayram Toprak,denizcilik ve kabotaj hakkının elde edilmesinin ulusal egemenlik ve milli menfaatler açısından öneminin tartışılamaz olduğunu ve Türk denizciliğine kazandırdığı faydalarının büyük olduğunu belirtti.
Deniz Üsteğmen Toprak, Kıbrıs Türk denizciliğinin de 1974 sonrasında tüm ambargolara rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.
KKTC’nin deniz ticaret filosunun ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu da belirten Üsteğmen Toprak, ülkenin deniz taşımacılığı ve deniz hizmetleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya ulaştıracağına olan inancını dile getirdi.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Girne’de de tören düzenlendi.
Atatürk Anıtı önünde yer alan tören, anıta çelenklerin konması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.
Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sahil GüvenlikKomutanlığı’ndan Deniz ÜstteğmenBeytullah Bilge, Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu söyledi.
Barış Harekatıyla başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin, 44 yıllık sürede ambargo ve engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Deniz Üsteğmen Bilge, KKTC’nin mütevazi ama ülkesine birçok hizmet yapan deniz ticaret filosunun ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu kaydetti.
KKTC’nin deniz ticareti, deniz taşımacılığı, liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliğiyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını belirten Üsteğmen Bilge, “Ümidimiz KKTC denizciliğinin güçlü bir deniz ticaret filosuyla modern ve işlek limanlarıyla ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilen tersaneleriyle daha güçlü bir konuma ulaşmasıdır”dedi.
Deniz Üsteğmen Bilge, Türk denizcilerinin, kıyılarda Türk ulusunun haklarını korumaktan,uluslararası denizlerde, limanlarda Türk ve KKTC Bayraklarını dalgalandırmaktan,ekonomi, sanayii ve vatan savunmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu da belirtti.
Tören Oğuz Veli Ortaokulu öğrencisi Ali Abat’ın “1 Temmuz Denizcilik Bayramı” adlı şiiri okumasıyla sona erdi.
Yalova'daki kutlamalar
Yalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi. Yalova protokolü Yalova İskelesi’nden kalkan tekne ile denize açılarak, Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bıraktı.
Etkinliğe Yalova Vali Vekili Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkan Vekili Jülide Güner, Yalova Garnizon Komutan Vekili Deniz Albay Ali Çelik, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak ve kurum müdürleri ile davetliler katıldı.
Burada günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yapan Yalova Liman Başkan Vekili Yiğit Müstecaplıoğlu, "Kabotaj Kanunu ülkemizde 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiştir. Kabotaj Kanunu, 'Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır' hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini açıkça belirtmiştir. Bu milli ekonomimizin oluşturulmasında ilk önemli adım olarak nitelendirilecek hareket cephede kazanılan savaşın ekonomi ile pekiştirileceğinin en önemli kanıtıydı. Kurtuluş Savaşı mücadelemizin sonunda denizcilikte de tam egemenlik anlayışı ile ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağanı olan bu bayramı her yıl 1 Temmuz gününde ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ olarak kutluyoruz" dedi.
Ardında teknede bulunan Yalova Vali Vekili Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkan Vekili Jülide Güner, Yalova Garnizon Komutan Vekili Deniz Albay Ali Çelik, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Liman Başkan Vekili Yiğit Müstecaplıoğlu Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bıraktı. Kutlamaya Yalova Deniz Polisi tekneleri, deniz motorları ve balıkçı tekneleri de katıldı.
Şile'deki etkinlikler
Şile’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92'inci yılı Şile'de çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Şile Kaymakamı Salih Yüce , Garnizon Komutanı Hava Savunma Kıd Albay Ali Beşir ve Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ve deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bıraktı.
Rumeli Tahlisiye İstasyonuna ait tarihi can botu ile “Tumba gösterisi” Kıyı Emniyeti Zodyak botuyla denizde boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşın temsili kurtarma operasyonu ve 19 gencin katılımıyla yapılan 200 Metre yüzme yarışında renkli görüntüler oluştu.
Törende konuşan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, “ Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Şile’de yaşadığımız ve asla unutmayacağımız deniz kazasında hayatını kaybeden deniz şehitlerimizi ve tüm deniz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor.Bu duygu ve düşüncelerle, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anarken gazilerimize şükranlarımız sunuyor, bütün denizcilerimize başarılar ve kolaylıklar diliyorum." dedi.
Tören sonunda 200 Metre yüzme yarışında ilk üçte dereceye giren 1.Gürkan Çetiner,2.Cumhur Gelibolu,3.İlker Dilek’e ödülleri verildi.
Karasu'daki kutlamalar
Sakarya'nın Karasu ilçesinde, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı. Karasu'da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla sahilde teknelerle seyir yapılarak kutlama düzenlendi.
Kutlamaya bir teknede katılan ilçe protokolü, denize çelenk bıraktı ve şehit denizciler için dua edildi.
Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendi karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunun, Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği acısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Kutlamaya, Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Duman, AK Parti İlçe Başkanı İssak Sarı, MHP İlçe Başkanı Münir Ali Kara, Karasu Liman Başkanı Ahmet Kalaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turan, İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topaloğlu ve mahalle muhtarları da katıldı.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.