Yunus gösteri merkezleri kapatılsın
Uzun süredir tartışmaları süren yunus gösteri merkezlerinin kapatılması için ilk kez bir kurum ilgili bakanlıklara başvuru yaptı.
Yunus gösteri merkezlerinde deniz memelilerinin doğal ortamlarından kopartılarak ticari amaçla gösteri yapmaya zorlandığını savunan Sualtı Araştırmaları Derneği, Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmeleri örnek gösterdi.
Türkiye’nin deniz yaşamının korunması ve özellikle deniz memelilerinin doğal ortamlarına kavuşması için 1994’ten beri çalışmalar yapan SAD, ticari amaçla kullanılan yunus gösteri merkezlerinin kapatılması için bakanlıklara başvuru yapan ilk kurum oldu. Tüm dünyada koruma altındaki deniz memeli türlerinden olan yunusların, ülkemizde mevzuat boşluğundan faydalanılarak havuzlara kapatıldığını belirten SAD Başkanı Cem Orkun Kıraç, dilekçelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircik Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na başvurduklarını açıkladı. Kıraç, 1984’te imzaladığımız Bern Sözleşmesi ve 1996’da onayladığımız CİTES Anlaşması ile deniz memelilerini korumakla hükümlü olduğumuzu hatırlatarak, Türkiye’de yunus parklarının geçiş sürecinin ardından kapatılması gerektiğini savundu. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu da vurgulayan SAD, sadece araştırma yapmak için bilimsel amaçlı avlanmasına izin verilen yunusların avlanarak parklarda ticari olarak kullandığını belirtti.
Mevzuat boşluğu iddiası
Cem Orkun Kıraç, “Yunus avı ve gösteri merkezleri ekolojik dengeyi bozduğu gibi, son derece zeki canlılar olan bu deniz memelilerinin avlanma ve sosyalleşme ilişkilerini de tamamen yok ediyor. Yunuslar sosyal canlılardır ve sürüden ayrılan olduğunda toparlanmakta güçlük çekerler. Güçlü ses dalgalarıyla yönlerini bulan yunusları kapalı ve duvarlarla çevrili havuzlarda açlığa tepki vererek gösteri yapmaya zorlamak etik olarak ta yanlıştır. Doğaseverler olarak yunus parklarının devlet tarafından belirtilen bir geçiş sürecinin ardından kapatılması için 4 bakanlığa başvuru yaptık. Bu merkezler ülkemizde yasal bir düzenleme olmadığı için boşluklardan faydalanılarak kurulduğu için yasal düzenleme yapılmalı” dedi.
Öte yandan yunus gösteri merkezleri Brezilya, Belçika ve İtalya’da yasaklandı. Avrupa’nın en büyük kapalı yunus gösteri merkezi İstanbul’da bulunuyor. Ülkemizde halen 11 yunus gösteri merkezi çalışmalarını sürdürürken, doğaseverler sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenerek kapatılmaları için çaba sarf ediyor.
Milliyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.