1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunan, Barbaros'u taciz etti, boyunun ölçüsünü aldı
Yunan, Barbaros'u taciz etti, boyunun ölçüsünü aldı

Yunan, Barbaros'u taciz etti, boyunun ölçüsünü aldı

Doğu Akdeniz'de araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi bir Yunan fırkateyni tarafından taciz edildi. Dışişleri Bakanlığı, Yunan savaş gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından engellendiğini duyurdu.

A+A-

Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisi, dün  akşamdan itibaren, Doğu Akdeniz'de önceden ilan edilen Türkiye'ye ait Güzelyurt Araştırma Sahası'nda çalışmalarına başladı. Gemi, sabah saatlerindeki çalışmaları sırasında, Yunanistan'a ait fırkateyn tarafından taciz edildi. Bunun üzerine, bölgedeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, araştırma gemisini uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olarak taciz eden Yunan gemisinin faaliyetini önledi.

Araştırma gemisinin çalışmalarının Türkiye'nin uluslararası hukuktan  doğan hak ve menfaatleri doğrultusunda güvenli ve iyi komşuluk ilişkilerine  saygılı bir şekilde devam ettiğini belirten yetkililer, çevre denizlerdeki  faaliyetlerin daima komşuların hak ve hukukuna saygılı, ancak aynı zamanda  hakların korunması noktasında da duyarlı ve kararlı olarak planlandığı şekilde  sürdürüldüğünü vurguladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Yunan fırkateyni tarafından durdurulmasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan resmi açıklama şöyle:

"R/V “Barbaros Hayreddin Paşa” gemisi tarafından Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda bu sabah (18 Ekim) itibariyle yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlanmıştır. Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu hususta dün yapılan basın açıklaması uluslararası hukuk bakımından tamamen temelsizdir. Yunanistan’ın gerçekçi olmayan iddialarında ısrar etmesi¸ ikili ilişkilere ve bölge istikrarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen hak ve yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz."

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de 41 bin kilometrekarelik kıta sahanlığına kapatmak için uğraşan Yunanistan, Akdeniz işgalinde, iki ülke arasında büyük gerginliğe neden olacak hamlelerde bulundu.

Yunan fırkateyni HS Nikiforos Focas, Barbaros sismik araştırma gemisini izlemesi amacıyla görevlendirdi.

Barbaros gemisinin çalışmalarına ilişkin olarak Büyükelçiliğimiz Müsteşarı Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi.

Türkiye, bu açık savaş tehdidine karşılık vermek için harekete geçerken Barbaros gemisi, Türk savaş gemileri, hücumbot ve denizaltılarımızın refakatine alındı.

Diğer taraftan bir Yunan sitesi, Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin Kıbrıs'ın batısında görüldüğüne dair radar görüntülerini yayınladı.

Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin, Türkiye’nin salı gecesi Navtex ilan ettiği bölgeye dün gece ulaştığı, söz konusu bölgenin Yunanistan, Mısır ve Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgelerinin (MEB) kuzey sınırında” bulunduğu öne sürüldü.

Fileleftheros “Barbaros’un Yeni ‘İstilası’… Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü (Görüşmesini) Navtex İle Göğüsledi” başlıklı haberinde, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin dün gece itibarıyla Rum “MEB’inin 4 ve 5 numaralı parsellerinin sınırında” bulunduğunu ve Navtex ilan edilen 44 bin kilometrekarelik bölgede 1 Şubat 2019’a kadar sismik araştırma yapacağını yazdı.

Türkiye’nin Barbaros’u “yine en azından siyasi silah olarak kullandığını” öne süren gazete, buna gerekçe olarak; seçtiği bölge ile “3 gelişmeye” cevap verdiği görüşünü ortaya koyarak, “gelişmeleri” şöyle sıraladı:

1-Mısır ve Güney Kıbrıs’ın Yunanistan ile MEB sınırlandırmasını ileri götürmesi ve Girit’te gerçekleşen son üçlü görüşmede Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği MEB’in mutlak tanındığının yeniden teyit edilmesi,

2-Rum Bakanlar Kurulu’nun, Fransız TOTAL, İtalyan ENI ve Amerikan EXXONMOBİL şirketlerinin talip olduğu 7 numaralı parseli ruhsatlandırma prosedürünü başlatma kararı, ve

3-ExxonMobil’in 10 numaralı parselde peş peşe gerçekleştireceği iki sondajdan ilkinin önümüzdeki haftalarda başlayacak olması.

Gazete Türkiye’nin, 1 Şubat 2019’a kadar sismik araştırma yapmak üzere Navtex ilan ederek bağladığı 44 kilometrekarelik alana sahip deniz bölgesinin, ExxonMobil’in iki sondaj yapacağı alana sadece 100 kilometre mesafede bulunmasının ve Barbaros’u gönderme tarihinin ana nedeninin, ExxonMobil’in sondaj yapacağı dönemde bölgede varlık göstermek olduğu yorumunda bulundu.

Politis haberi “ExxonMobil Fatih Olmadan Ama Barbaros İle Delecek (sondaj yapacak)… Türk Araştırma Gemisi Dün Baf Açıklarına Ulaştı ve Şubata Kadar Kalacak” başlığıyla aktardı.

Alithia ve diğer gazetelere göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan “adı verilmeyen bir yetkili”, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hareketlerini yorumlarken, Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de MEB ilan ettiği bölgedeki “hakkını” tanıdıklarını söyledi.

“Ada’nın petrol ve doğal gaz da dahil, bütün kaynaklarının kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki toplum arasında adilane paylaşılması gerektiğine inancımız değişmedi” vurgusunu yapan yetkili, ABD’nin bölgedeki gerilimi artıracak hiç bir hareket veya söylemi desteklemediğini de söyledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 9763 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.