1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yüksekte çalışmalar için önlemler
Yüksekte çalışmalar için önlemler

Yüksekte çalışmalar için önlemler

Yükseklik; adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir.

A+A-

Çalışma yapılan alan gerek yer seviyesinin altında gerekse üstünde olsun, bir düşüşün gerçekleşmesi durumunda yaralanma riski taşıyor ise, bu yerlerde yapılan çalışmalara “yüksekte çalışma” denir.
Dünyada hiç bir değer bir insanın hayatından daha önemli değildir. Her yıl yapılan SGK kaza istatistikleri sonuçlarına baktığımız zaman, en çok iş kazası yaşanan durumlarda dördüncü sırayı yüksekte yapılan çalışmalarda kişilerin düşmesi sonucu oluştuğunu görüyoruz. Ölümcül kaza durumunda ise yüksekte yapılan çalışmalar ilk sırada yer almaktadır.
Ülkemizde yapılan yüksekte çalışma işlerinde, iş kazası risk seviyesi, gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksektir.
Yüksekte çalışma faaliyetleri inşaat, telekomünikasyon ve elektrik dağıtım sektörlerinde yoğun olarak görülmektedir. Özellikle inşaat sektöründeki yüksek kaza sıklığı ve ölüm oranları da bu faaliyetlerden kaynaklanan kazalara ve konunun önemine işaret etmektedir.
 

Düşmenin önlenmesi için alınması gereken önlemler:
1- İş analizi ve iş güvenliği analizi, kaza önleme çalışmaları ve tüm yüksekte çalışma işlerinin önceden planlanması ve organize edilmesi,

2-Olabildiğince yüksekte çalışmayı önlemek, (Ör: montaj çalışmalarını yer seviyesinde yapılması) çalışma yapılacak çevrenin iyileştirilmesi,

3- Yüksekte çalışma kaçınılmaz ise, düşmeyi önleyici tedbirlerin alınması, (korkuluklar, tırabzanlar v.b)

4 - Sağlık ve güvenliği tehlikeye atabilecek hava şartlarında çalışmalar ertelenmelidir. Yüksekte yapılacak çalışmalarda hava koşulları göz önüne alınarak, buzlu, rüzgârlı ve nemli ortamların insan ve malzeme düşme riskini arttırdığı unutulmamalıdır.

5- Acil durum ve Kurtarma Planları hazırlanmalı,

6- Çalışanların ve işi yürütecek olanların yetkin ve eğitimli olmalarının sağlanması,

7- Çalışmaların bir gözetmen kontrolünde gerçekleştirilmesinin sağlanması,

8- Hassas ve kırılgan yüzeylerde meydana gelebilecek risk kontrollerinin yapılarak uygun donanımın seçilmesi ve kullanımının sağlanması,

9-Yüksekte çalışma donanımının düzenli olarak kontrol ve bakımının sağlanması,

Çalışanların, Yüksekte Yapılan Çalışmalarda düşmesini önleyici uygulamalar ile ilgili yasal mevzuat, eğitim ve denetim mekanizmalarının iyileştirilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Çalışanlara, standartlara uygun Yüksekte Çalışma ve Düşmeyi Önleyici ekipmanlar verilmelidir. Çalışanların kendilerine verilen ekipman ve Yüksekte Çalışmaya ilişkin konularda eğitim alarak bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
 

virahaber.com

4.20120425133818.jpg

 

1.20120425133649.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.