1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yolun aydınlatmaya devam ediyor
Yolun aydınlatmaya devam ediyor

Yolun aydınlatmaya devam ediyor

Prof. Dr. Yücel Odabaşı vefatının 3. yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde düzenlenen bir törenle anıldı.

A+A-

Prof. Dr. Yücel Odabaşı vefatının 3. yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde düzenlenen bir törenle anıldı. 9 Kasım 2009'da kaybettiğimiz Prof. Dr. Yücel Odabaşı için düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Törene; Prof. Dr. Yücel Odabaşı'nın ailesi, yakınları, dostları, denizcilik sektörü, çalışma arkadaşları, öğrencileri ve akademisyenler katıldı.

genel2-1.jpg

genel3-2.jpg

Törende açılış konuşmasını Doç. Dr. İsmail Helvacıoğlu yaptı. Ardından kürsüye Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Ergin geldi ve törenin resmi açılışını yaptı.

genel5.jpg

1.-konusmaci.20121114141234.jpg

Sonra kürsüye ilk konuşmacı olarak Prof. Dr. Öner Şaylan geldi. Şaylan aynı zamanda doktora yaptığı Prof. Dr. Yücel Odabaşı'nın böyle bilimsel bir toplantı ile anılmasının önemini vurgulayarak Yücel Hoca gibi bir bilimadamını böyle anmak gerektiğini, zaten kendisinin de böyle olmasını isteyeceğini vurguladı. Şaylan ardından da bir bilim insanının hangi özelliklere sahip olması gerektiğini vurgulayarak, bu özellikleri sıraladı ve bu özelliklerin tamamının Prof. Dr. Yücel Odabaşı'nda olduğunu belirtti. Prof. Dr. Öner Şaylan'ın konuşması sırasında Prof. Dr. Yücel Odabaşı'nın hayatından karelerle hazırlanan bir slayt gösterisi de yapıldı.

2-konusmaci.jpg

Prof. Dr. Öner Şaylan'ın ardından kürsüye yüksek lisans tezini Prof. Dr. Yücel Odabaşı ile hazırlayan Araştırma Görevlisi Münir Cansın Özden geldi. Adını Yücel Odabaşı koydukları güneş enerjili tekne ile dünya birincisi olduklarını belirten Münir Cansın Özden, konuşmasına zorlukla başladı. Ağlamamak için kendini güç tutan, Özden Prof. Dr. Yücel Odabaşı ile yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdikten sonra "Dizel Elektrik ve Havadan Bağımsız Denizaltıların Dizayn Açısından Karşılaştırmalı Analizi" başlıklı bir sunum yaptı. Doktora tezini Prof. Dr. Yücel Odabaşı olmadan hazırlamakta olduğunu belirten Özden, sunumunun sonunda anı defterine Odabaşı ile ilgili yazdığı bir paragrafı paylaştı.

cansin1.jpg

canssin-2.jpg

(…)
Yücel Odabaşı'nın gemi mühendisliğinin her alanında yazdığı derin makalelerini her anlayamayışımda ağlıyorum. Ben onun kadar güçlü değilim. Böyle ölümsüz eserleri belki bu ömrümün sonunda değil aynı ömrü kaldığım yerden başlayarak yüz kere daha yaşasam yine ortaya koyamayacağım. Ama bu yol yine de yürünmeye değer. Onun kadar uzaklarına gidemeyeceğimi biliyorum ama yine de ömrümün sonuna kadar yürümek istiyorum bu yolu…
(…)
MCÖ – 08.01.2011

Tezini denizaltılar üzerine yapmaya karar veren Özden, "Model Dizel Elektrik Denizaltıların Karşılaştırmalı Analizi" adlı tezinde 1980'den sonra yapılmış bütün denizaltıları inceledi. Üniversitelerde türetilmiş metotları kullanarak 8 farklı ülke tarafından tasarlanmış toplam 16 denizaltının performans değerlerini hesapladı. Bu birikimini değerlendirmek isteyen Özden, üniversitede denizaltı çalışma grubu kurdu. Yaklaşık 20 lisans öğrencisinin katıldığı grup, Türkiye'nin ilk denizaltı tasarımı için kolları sıvadı. 1.5 yılda ekip, askeri ve araştırma amaçlı kullanılabilecek denizaltı tasarlamayı başardı. SAT komandoları veya araştırma dalgıçlarının kullanabileceği şekilde tasarlanan denizaltı, 11 metre uzunluğunda olacak ve 8 kişi taşıyabilecek. Denizaltıdaki basınçlı bölüm sayesinde dalgıçlar araçtan çıkıp, görevini tamamladıktan sonra tekrar içeri girebilecek. Hidrojenle çalışacak olan denizaltı, bu sayede çok uzun mesafeler kat edebilecek.

Türkiye'de denizaltı üretimi yapıldığını ancak tasarımı bize ait olan bir denizaltının henüz yapılmadığını belirten Özden, "Çocukken sandalyeleri kırıp tahtalarını kullanarak gemiler yapardım. Pervane takarak yüzdürürdüm. Yurtdışında savaş gemileriyle ilgili çok önemli çalışmalar yapan hocamız rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı ufkumuzu açtı. Türkiye'de milli denizaltı üretimi konusunda çalışmalar sürerken, biz de mini bir denizaltı tasarlayabiliriz diye düşündük. Bir öğrenci ekibi olarak tüm savaş sistemine sahip 60 metrelik bir askeri denizaltı tasarlayabilecek güçte değiliz henüz. Ancak yaptığımız tasarım, ileride yapılacak büyük denizaltılara temel oluşturacak nitelikte" dedi.

Münir Cansın Özden'den sonra kürsüye Osman Kaya Turan geldi ve Prof. Dr. Yücel Odabaşı ile birlikte hazırladıkları “Türk Gemi İnşaa Sanayinin Ülkemize Katkısı ve Koster Filosunun
Yenilenmesi ve Modernizasyonu” başlıklı bir sunum yaptı.

kaya1.20121114141451.jpg

Son olarak da Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sander Çalışal kürsüye gelerek, “2D+T Formülasyonu” konulu bir sunum yaptı.

sander1.jpg

Sunumun ardından Prof. Dr. Yücel Odabaşı için yapılan helva dağıtıldı.

Sevgili hocamızı 3 yıl önce kaybettik. Acısı hala ilk günkü gibi yüreğimizi yakıyor. Bir kez daha kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz, mekanı cennet olsun... Yolun yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor...

virahaber.com

 

 

Bu haber toplam 7326 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.