1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yolcu gemilerindeki engeller, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde tartışıldı
Yolcu gemilerindeki engeller, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde tartışıldı

Yolcu gemilerindeki engeller, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde tartışıldı

İzmir'de "Yolcu Gemilerinde Herkes için Erişilebilirlik" temalı uluslararası katılımlı sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda yolcu gemilerindeki engeller, tartışıldı.

A+A-

Etkinlikte, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk,  Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Gökdeniz Neşer, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, akademisyenler, uluslararası katılımcılar ve engelliler yer aldı. 

Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, Büyükşehir Belediyesi olarak 25 gemiyle 8 iskele arasında 48 bin civarında yolcu taşıdıklarını belirterek, "211 sefer yapıyoruz. Üçkuyular -  Bostanlı arasında bin 500 araç taşıyoruz. Gemi içerisinde yolcuların güvenli ve rahatlıkla dolaşmaları önemli. İskeleleri gemilere uygun hale getiriyoruz. Engelli yolcularımızın hepsinin rahatlıkla gemilerimize binmesi çok mümkün değil. Bu nedenle yeni nesil gemiler alıyoruz.  Gemilerimizin üçünde engelli yolcular yardım almadan binebiliyorlar ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Eski gemilerimizi de değiştireceğiz. Böylelikle herkes, erişebileceği gemi yolculuğu yapılacaktır" dedi. 

Asansörlü arabalı vapur satın alındığını, yakında hizmete başlayacağını aktaran Aslan, mimari yapılar ya da araçlarla engeller oluşturulduğunu, bunu aşmak için çalıştıklarını söyledi. 

'DAHA DEMOKRATİK BİR BAKIŞ AÇISI'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, modern dünyanın engellilere ve dezavantajlı insanlara bakış açısının değiştiğine dikkat çekerek, daha demokratik bir bakışın ortaya çıktığını kaydetti. Öztürk, dezavantajlı vatandaşların gemileri rahat kullanabilmesine yönelik şu önerilerde bulundu

"Gemilerdeki hidrolik rampalar sayesinde dezavantajlı vatandaşların kullanımına imkân verilmeli. Gemilerin içinde tekerlekli sandalye kullanan ve görme engelli yolcular için ayrılmış özel alanlar bulunmalıdır. Görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılmış yönlendirme işaretleri, sesli anons sistemi kurulmalı. Gemi içinde zıt renklendirme metoduyla az gören kişilere yardımcı olunmalıdır." 

'ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GETİRECEĞİZ'

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül, herkes için erişilebirlik kavramının önem kazandığına işaret ederek, "Günümüz kentlerinin canlı kamusal yaşamı içinde zihinsel engelliler, görme engelliler ve yürüme engellilerin yanı sıra yaşlılar, hamileler, farklı yaş gruplarındaki çocuklar da hareket halindedir. Mevcut ulaşım araçlarının kullanımını kolaylaştıran tedbirler alınmış ve kimi aparatlar yardımı ile gündelik sorunlara çözüm aranmıştır. Bununla birlikte, konuya daha kapsamlı bir yaklaşım geliştirilmesi gerekmektedir. Özellikle İzmir gibi bir kıyı kentinin kamusal ulaşım sisteminde deniz ulaşımının sahip olduğu önem, durumun aciliyetine işaret etmektedir" diye konuştu. İzmir Denizel Çalışmalar Grubu'nu oluşturduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ergül,  ulaşımda engelleri tartıştıklarını ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını bildirdi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.