Yoksul kadınlara gelir kapısı olacak
Akvaryum süs balıkları, kenar semtlerde yaşayan yoksul kadınlara gelir kapısı olacak.
Zirve Üniversitesi tarafından hazırlanan istihdam içerikli "Kadınlar Üretiyor Herkes Kazanıyor" projesi, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından finanse edilen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edildi.
Proje kapsamında, kenar semtlerde yaşayan yoksul 80 kadına Zirve Üniversitesi bünyesinde önce girişimcilik eğitimi, daha sonra evlerinde kolay bir şekilde üretim yapabilmeleri için "akvaryum balıkları üretimi" kursu ve İngilizce kursu verilecek. Teorik eğitimin ardından başarılı kursiyerlere, akvaryum balığı üretim ünitesi hediye edilecek ve evlerinde üretim imkanı sunulacak. Üretilen akvaryum balıklarının kurulacak kooperatif ile pazarlanması sağlanacak. Böylece, Türkiye'de akvaryum balıkları üretiminin ciddi bir sektör haline getirilmesi ve ihracatının yapılması hedefleniyor.
Zirve Üniversitesi Projeler Genel Koordinatörü Ali Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Gaziantep'e hem de Türkiye genelinde çok ciddi ithal akvaryum balığı geldiğini, Türkiye'de üretim oranının ise çok düşük olduğunu söyledi.
Bayram, "Hatta Suriye'den dahi kaçak yollarla ciddi akvaryum balığı girişi var. Biz o yoldan çıktık; üretimi nasıl olabilir diye araştırdık. Bakir bir alan, karlı bir sektör. Ev ortamında bile yapılabilecek bir şey. Akvaryumda yapıyorsunuz, şebeke suyu kullanabiliyorsunuz" dedi.
-"Teorik eğitimlerin yanında pratik eğitimler verilecek"-
Kadınlara farklı bir meslek eğitimi vermek istediklerini, hazırladıkları
"Kadınlar Üretiyor Herkes Kazanıyor" projesinin DPT tarafından kabul edildiğini ve projeye başladıklarını anlatan Bayram, hedef kitlelerinin kenar semtlerde yaşayan yoksul kadınlar olduğunu, yaş sınırlaması koymadıklarını, İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından kursiyerleri seçeceklerini kaydetti. Bayram, şunları söyledi:
"Zirve Üniversitesi bünyesinde küçük bir üretim birimi oluşturacağız. Teorik eğitimlerin yanında pratik eğitimler ağırlıklı olacak. Toplam 80 kadına iki grup halinde önce 60 saatlik girişimcilik eğitimi daha sora evlerinde kolay bir şekilde üretim yapabilecekleri akvaryum balıkları üretimi kursu ve 128 saat İngilizce kursu verilecek. Başarılı olanlara, evde üretim imkanı sağlayacak malzemeler hediye edilecek. Danışmanlık desteği verilecek. Üretilen akvaryum balıklarının, kooperatif özelliği taşıyan bir yapıyla pazarlaması yapılacak."
Projenin maliyetinin 110 bin lira olduğunu belirten Ali Bayram, kursiyerlere de yol ve yemek masrafı olarak ayda 100 lira vereceklerini bildirdi.
-"Dubai ve Avrupa ülkelerine süs balığı ihracatı yapılabilir"-
Dünyada akvaryum endüstrisinin yıllık 7 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu belirten Ali Bayram, Türkiye'de 16 ülkeden 3,8 milyon dolarlık 227 akvaryum balık türü ithal edildiğini bildirdi.
Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinde çok büyük alanlarda akvaryum balıkları üretildiğini ifade eden Bayram, şunları söyledi.
"Ülkemizde akvaryum balığı üretimiyle ilgili ciddi bir boşluk var. Singapur başta olmak üzere dünyanın değişik yerlerinden özellikle Uzakdoğu ülkelerinden ciddi ithalat yapıyoruz. Ama Türkiye'nin iklim koşulları ve su kaynakları düşünüldüğünde bu işi en iyi yapabilecek ülke olmasına rağmen düşünülmüyor, belki biraz da küçümseniyor, yatırımcı akvaryum balığından çok bir şey kazanacağını düşünmüyor. Ama dünyada bununla ilgili çok ciddi bir sektör var. Bu işi yapan ciddi kazanır. Çünkü Türkiye'de üretim yapan çiftlikler çok az sayıda, iç piyasa talebinin ancak yüzde 10-unu karşılıyorlar."
Zirve Üniversitesi'nin projesinin bir maya niteliğinde olduğunu, girişimciler tarafından örnek alınarak büyük yatırımlar yapılabileceğini vurgulayan Bayram, akvaryum balıkçılığının tüm türler dikkate alındığında en fazla kar getiren yetiştiricilik alanı olduğunu, pazarlamada sorun yaşanmadığını söyledi.
Bayram, "Bu tarz tesisler kurulduğu zaman iç piyasayı bile tatmin edemeyecektir. Arzu eden ihracata yönelik de çalışabilir. Dubai ve Avrupa ülkelerinde bunun çok ciddi pazarı var, ciddi manada Uzakdoğu-dan süs balığı alıyorlar" dedi.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.