1. HABERLER

  2. GEMİ ADAMI

  3. “Yıpranma hakkını gemiadamlarından daha çok hak eden yok!”
“Yıpranma hakkını gemiadamlarından daha çok hak eden yok!”

“Yıpranma hakkını gemiadamlarından daha çok hak eden yok!”

Türkiye Denizciler Sendikası’nın düzenlediği basın toplantısında Genel Başkan Hasan Pekdemir ‘2008 yılında bizden alınan yıpranma hakkını geri istiyoruz’ dedi.

A+A-

Onur Ömer BİLGİ - Vira Haber
Türkiye Denizciler Sendikası’nın bugün Kadıköy’de bulunan Karaköy-Eminönü iskelesinin önünde düzenlediği basın toplantısında ilk sözü Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Başkanı Fatih Özpınar aldı. Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Başkanı Fatih Özpınar   ‘Deniz sektöründe şu andaki şartlar eskiye oranla daha da kötü durumda. Bunun için 2008 yılında elimizden alınan yıpranma hakkını geri istiyoruz’ dedi. Denizcilerin emekli olmaya çalışırken 50-55 yaşındaki denizcilere hiç bir armatörün iş sağlamadığını söyleyen Özpınar ‘Sonuçta bu insanlar yaşamlarını idame ettirebilmek için emekli olmak zorunda. Ama hiçbir armatör bu arkadaşlarımıza hiç bir şans sağlamıyor. Amacımız bu arkadaşlarımızı daha da mağdur etmeden emekliliğe ulaşmalarını sağlamak ve yeni gelecek arkadaşlarımız için de istihdam alanı oluşturmak’ diyerek açıklamasını sürdürdü.
Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Başkanı Fatih Özpınar’dan sonra konuşan Genel Başkan Hasan Pekdemir ‘2008 yılında bizden alınan yıpranma hakkını geri istiyoruz’ dedi. Genel Başkan Hasan Pekdemir’in sözleri bir çok defa atılan sloganlarla kesildi. Pekdemir konuşmasında şöyle devam etti;
1987 yılında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile birlikte gemiadamlarına seneliğine 90 günlük itibari hizmet süresi yasal olarak yürürlüğe girmiştir. Ancak 1 Ekim 2008 yılında maalesef 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile birliikte mevzuatımızdan gemiadamları itibari hizmet süresi hakkı kaldırılmıştır. Değerli dostlar biz yıllardır bu itibari hizmet süresinin tekrar iade edilmesi için mücadele içerisindeyiz. Bununla ilgili yaptığımız çok derin çalışmaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyası partilere Türkiye Denizciler Sendikası olarak verdik. Hatta yasallaşması için bir takım girişimlerimiz oldu. Ancak sadece yapılanlar ‘yeni hükümetimiz kurulsun, seçimler var, taşlar yerine otursun, torba yasada yer alacak’ sözlerinden ibaret kaldı. Maalesef TBMM’de yeterinde işçi temsilcisi olmadığı için bizim dosyamızı yasallaştıracak bir durum hasıl olmadı. Konuyu bizim en büyük konfederasyonumuz olan TÜRK-İŞ’e intikal ettirdik. TÜRK-İŞ’in tüm gücü ve desteği ile birlikte yasallaştırma çalışmamıza devam etmekteyiz.
Bütün siyasiler denizi tatlı suda balık avlamak olarak veya plajlarda yatının üzerinde tatil yapmak olarak algılıyorlar. daha 3 yıl önce İstanbul Şile’de 4 denizci arkadaşımız göz göre göre can verdi. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü bu arkadaşlarımızı kurtarmaya yetmedi. Bütün dünyaya da rezil olduk. İşte denizciliğin sefaleti, denizciliğin mahrumiyeti budur.
Siz günlerce, haftalarca hatta aylarca kara yüzü görmeden dev dalgalarla boğuşup ölümle burun buruna sadece ve sadece ailesine ekmek getirmek için çalışan, travma geçiren bu gemiadamlarına itibari hizmet süresini iade etmeyeceksiniz de kime vereceksiniz?
10 ocak 2003 yılında yapılan değişiklik ile birlikte TBMM üyelerine, Basın kartı olanlara fiili hizmet süresi yani itibari hizmet süresi de değil emekliliğine ve maaşına yansıyacak şekilde hak verilmiş iken bu hak denizcilere verilmiyor. Helali hoş olsun onlara niye verildi demiyoruz. Yalnız bu meslekler denizcilikten daha mı zor? Denizcilikten daha mı mahrumiyetli, daha mı tehlikeli de bunlara bu hak tanınırken denizcilere bu hak tanınmıyor?
Bizim isteğimiz sadece eskiden olduğu gibi itibari hizmet süremizin iadesidir. Bunun dışında birşey istemiyoruz. Bir gemideki demir parçası bile 5 yılda yıpranıyor ve bakım gerekiyor. 35-40 yıl bir insan vücudu bir demirin dayanmadığı yerde nasıl dayanıyor? Şimdi siz balık tutan eleman mı sanıyorsunuz? Plajda tatil yapan biri mi sanıyorsunuz? Galiba denizi hiç görmemiş bir meclis grubundan bizimde böyle birşey görmemizde fazla mı iyimserlik var onu da bilmiyorum.
Bizim burda toplanmakdaki asıl amacımız emekli olma yaşı 60-65’e çıkartıldı. Hukuken gemiadamları emekli olabilir ancak fiilen bunu gerçekleştirmesi mümkün değildir. Arkadaşımın dediği gibi armatörlerin 50 yaşın üzerindeki personele iş imkanı vermemesi de denizcilerin emekli olma ihtimallerinin bulunmadığını gösteriyor. Buraya gelip gemiadamlarına destek olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bizim gemilerimizin ortalama ömrü 20 yılın üzerindedir. Demek oluyor ki denizaşırı gemilerde çalışan gemiadamlarının çalışma şartlarının ne kadar ağır olduğu ortadadır. Biz Türkiye Denizciler Sendikası olarak TBMM’deki ilgililere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı’na ulaştırılmak üzere itibari hizmet süresinin iadesi için imza kampanyası başlatıyoruz. Bu vesile ile sadece denizciler değil duyarlı tüm vatandaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz.

ViraHaber.com
 


Bu haber toplam 2762 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.