YGS adaylarına başarılar!
2 milyon öğrencinin ter dökeceği 24 Mart günü gençlergeleceklerini şekillendirecek bir sınava giriyor.
Üniversiteye girişteki ilk aşama olan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 24 Mart Pazar günü yapılacak. Sınavda bu yıl 1 milyon 851 bin 326 öğrenci ter dökecek. Onlar sınav salonlarında soruları işaretlerken aileleri de umutla dışarıda onları bekleyecek. Sınava iki gün kala uzmanlar adaylara şu uyarı ve tüyolarda bulundu: "Sakin olun her şey YGS'de bitmiyor. Önce başarılı olduğunuz soruları çözmeye başlayın. Moralinizi yükseltin" uyarısı geldi.
Sınavda güncel öğretim programlarından sorumlu olacak adaylara Türkçeden 40, Tarihten 15, Coğrafyadan 12, Felsefeden 8, Din Kültürü ve Ahlak bilgisinden 5, Matematikten 40, Fizikten 14, Kimyadan 13, Biyolojiden 13 olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara bu soruları cevaplamaları için verilecek süre de 160 dakika. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan öğrenciler ise bu sorulardan muaf tutulacak. Bu öğrenciler Felsefe alanından 5 soruyu cevaplandıracak.
BU BELGELERİ UNUTMAYIN
2013-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya tarihi geçmemiş pasaport bulundurmaları zorunlu olacak. Üzerinde fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek.
SALONLAR KAMERA İLE İZLENECEK
Adaylara, sınav sırasında gerekli olan iki adet kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker sınavın yapıldığı her salona bir duvar saati ÖSYM tarafından verilecek. Sınav salonları kamera ile kayıt altına alınacak. Kamera kayıtlarının incelenmesinden sonra sınav kurallarına uymadığı tespit edilen adayların sınavları ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacak. Adayların sadece şeffaf şişe içinde su getirmelerine izin verilecek.
STRATEJİ BELİRLEYİN
Soruların hemen hemen geçmiş dönem sorularıyla eş zorlukta olmasını beklediklerini bildiren FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç sınava girecek adayların yüksek puan alabilmek için öncelikle bir strateji belirlemeleri gerektiğini söyledi. Adayların fazladan yapabilecekleri 1 soru ile yüzlerce adayı geride bırakabildiklerini hatırlatan Ardıç şunları söyledi; "Sınava hazırlanan adaylar için harcanan emekler çok değerli. Her aday emeğinin karşılığını görmek istiyor. Bu tür beklentiler ise adaylarda sınav öncesi kaygılara neden olabiliyor. Sınav zamanı yaklaştıkça da bu tür kaygılar daha da belirginleşiyor"
SORULAR HANGİ SINIFTAKİ KONULARDAN?
YGS’ye tüm lise gruplarından öğrenciler girdiğinden dolayı sorular da tüm öğrencilerin ortak olarak gördüğü 9. sınıftaki ders konularından olmaktadır. Soruların içeriklerine baktığımızda özellikle fizik, kimya, tarih, geometri ve matematikteki birçok sorunun ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda görülen konular olduğunu görmekteyiz. Ayrıca gelen YGS’de gelecek soruların çoğu hayatla ilişkilendirilerek sorulmaktadır."
RAHAT OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Sınavda rahat olun, psikolojik rahatlık he şeyden önemli. Sınav hayatın bir basamağı olduğunu unutmamak gerekir. Sadece siz kaygılı değilsiniz, sizde gözlenen sınav kaygısı her adayda var. YGS sınav sistemi içinde yüzde 35-40 yere sahip. Beklemediğiniz biçimde geçse dahi bunun telafisi niteliğinde LYS'ler var.
ÖNCE BİLDİĞİNİZ SORULARI CEVAPLAYIN
Adayların en iyi bildiği testten başlaması moral kazanması adına önemli, bu durumda adayların turlama dediğimiz tekniği kullanmaları gerekli. Turlama tekniği ile cevabı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülmesi zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılması adaylara hem zaman kazandıracak, hem de testteki her soruyu incelemenize yardımcı olacaktır.
KODLAMAYA DİKKAT
Faruk Ardıç sınavda en çok yapılan hatalar konusunda da uyarılarda bulundu. Adayların soruları verilenlere göre değil, kendi mantıklarına göre çözmeye çalıştıklarını, uzun soruları okumadıklarını özellikle sayısal sorularda sonuca zihinden ulaşma gibi yöntemleri kullandıklarını kaydeden Ardınç, adayların bu konularda dikkatli olmalarını istedi. Ardıç'ın adaylara son uyarısı ise kodlamada kaydırma yapmaları.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.