‘Yeşil Yol’ projesi askıya mı alınıyor?
İdari davalara bakan en üst yargı heyeti olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından Doğu Karadeniz'de altı ili kapsayan çevre düzeni planı durduruldu. Plan dahilinde olan Yeşil Yol projesinin de askıya alınması gündemde.
Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre, Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane’yi içine alan ‘1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’, 7 Aralık 2011’de kabul edilmişti. TEMA Vakfı, planda bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerine dava açtı. Bu davanın bir bölümünde ‘Yeşil Yol’ olarak bilinen ancak resmi adı ‘Yaylalar Arası Bağlantı Yolu’ olan proje de vardı.
Davayla ilgili 4-5 Kasım 2013’de yörede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bunun sonucunda 103 sayfalık bilirkişi raporu hazırlandı. Bu bilirkişi raporundan sonra da 26 Ocak 2014 tarihinde davaya bakan Danıştay 6. Dairesi tarafından TEMA Vakfı’nın taleplerinin bir bölümüyle ilgili ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verildi. Karar 37 sayfalık gerekçe içeriyordu. Ancak, bu kararda Yeşil Yol’la ilgili hükümler ve HES’lerin çevre düzeni planlarında yer alması ve bunun için gerekli plan çalışmalarının yapılması gerektiği yer almıyordu.
ŞİMDİ ASIL KARAR BEKLENİYOR
TEMA Vakfı, 24 Ağustos 2015’te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na 15 başlıkla itiraz etti. Bu başlıklardan ikisi de Yeşil Yol ve HES’leri ilgilendiriyordu. Dün (14 Ocak) Ulusal Yargı Ağı’nda (UYAP) açılan dava ile ilgili bir ‘yürütmeyi durdurma’ kararı yayınlandı. TEMA’nın talepleri kabul edildi. Böylece çevre düzeni planındaki HES’ler ve Yeşil Yol hükümleri de durdurulmuş oldu. Üstelik en üst kurul tarafından...
Şimdi dava tekrar Danıştay 6. Dairesi’ne gidecek ve nihai karar beklenecek...
ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME
TEMA Vakfı avukatı Ömer Aykul, kararı Radikal’e yorumladı. Verilen kararın çok önemli olduğunu belirten Aykul, şunları söyledi: “Bir kere daha üst bir karar yok. Bu ara karar ama Danıştay 6. Dairesi gerçek anlamda iptal ederse olay nihayete erecek. Yaylalar arası entegrasyonu sağlayan yok tamamen iptal edilecek. Şu anda da Yeşil Yol’un yürürlüğü durmuş oldu.
HES’lerle ilgili de “Mevcut sistemdeki HES yapımının doğru olmadığı, yerlerinin çevre düzeni planlarında belirlenmesi gerektiğini” söylüyorduk. “Havza planlaması yapılması, çevre düzenini planlarında mutlaka planlaması gerekiyor” dedik. En üst yargı organının, hukuk açısından bakış açımızı doğru bulması çok iyi bir gelişme. Bundan sonra yapılacak HES’ler çevre düzeni planında gözükecek. Plancılar bakacak. Enerji Bakanlığı canı istedi diye, HES yapılamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu planlara bakıp onay verecek ya da vermeyecek.”
Mevcut yapılan projenin bu karla yıkılamayacağını belirten Aykul, “Ancak bundan sonra yapılacaklar bundan öncekilerin doğaya yaptığı olumsuz etkileri dikkat alınarak planlanacak ve yapılacak” dedi.
ViraHaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.