Yerli Uçak Gemi ihalesi sonuçlanıyor
Savunma Sanayi İcra Komitesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in katılımıyla bugün toplanıyor.
Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesi bugün sonuçlanıyor
Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in katılımıyla bugün toplanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi, kamuoyunda yerli uçak gemisi olarak bilinen “Havuzlu Çıkarma Gemisi – LPD” projesini karara bağlayacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na inşa edilecek olan ve Ege, Akdeniz ile Karadeniz’de asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti, ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek havuzlu çıkarma gemisi ihalesinde kararın, bugün açıklanması bekleniyor.
Gemi ile birlikte, 27 adet amfibi zırhlı hücum aracı, 4 adet çıkarma aracı, 2 adet araç ve personel çıkarma aracı, 1 adet bot ve 1 adet komutan vasıtası tedarik edilecek. Projede 80 metre koşubandı olması isteniyor.
İhaleye teklif veren RMK Tersanesi özgün bir proje ile katılırken, Desan Tersanesi Çin Yuzhao sınıfı ile ihaleye teklif verdiği biliniyor. Sedef Tersanesi ise İspanyol Juan Carlos sınıfı LPD projesi ile ihaleye katılıyor.
İLK TÜRK UÇAK GEMİSİ’NİN MUHTEMEL ÖZELLİKLERİ
Savunma ve saldırı kapasitesi
* Gemideki hava kuvvetleri sayesinde savunma ve saldırı eylem yarı çapı 1200 km'ye varıyor.
* İki torpido yüklü Sea King uçağının savunma menzili 200 km.
* Sea King uçaklarının saldırı menzili 1000 km'ye kadar ulaşabiliyor.
* Matador uçağı 1100 km'ye kadar saldırı yapabiliyor.
Yüklenmiş hava üniteleri
* Hava harekâtlarında kilit rol oynayan gemide, Sea King ve Matador tipi uçaklarla birlikte Chinook tipi helikopterler bulunuyor.
* Araçlar için kullanılan garaj da dahil edildiğinde hava filosuna 30 uçak daha ilave edilebilir.
Uçuş Pisti
* Zıplama pisti 12 derece eğimli bir rampayla son buluyor.
Güverte
* 239.8 metre uzunluğunda 29.5 metre genişliğinde
Üç firma yarışıyor
Kamuoyunda Yerli uçak gemisi olarak bilinen, Havuzlu Çıkarma Gemisi projesinde Koç Grubu'na ait RMK Marine, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na ait Desan ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'a ait Sedef Tersanesi yarışıyor.
Maliyeti 3 milyar dolar
Geminin, 27 amfibi zırhlı hücum aracı, 4 çıkarma aracı, 2 araç ve personel çıkarma aracı, 1 şişirilebilir bot ile birlikte maliyetinin 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Yerli gemiye yerli silah
Gemi, top atış kontrol sistemi, 2 yakın savunma sistemi, 3 Aselsan üretimi makineli tüfek platformu ile donatılacak. 90 ila 100 adet tekerlekli ve paletli araç taşıyacak.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.