1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yerli katkı payı yukarı çekilecek
Yerli katkı payı yukarı çekilecek

Yerli katkı payı yukarı çekilecek

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, askeri gemiler için belirledikleri tersanelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

A+A-

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, askeri gemiler için belirledikleri tersanelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

“Müsteşarlık olarak görevimizi yapamadık”
SMM Fuarı SMM Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Gelecek nerede? Ticari ve askeri Gemi Yapımı konulu konferansta konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, 16 gemilik karakol botu projesinin yüzde 69’nun yerli katkıyla yapıldığını, yüzde 30’luk bir bölümünün ise yurtdışından sağlandığını söyledi. Yüzde 30’luk bölümün motor giderleri olduğunu belirten Demirel, “Amacımız bu makineleri Türkiye’de üretmek. Bu konuda birçok firmanın çalışmaları var ve kendileriyle görüşüyoruz. Bu üretimi Türkiye’de yaparak gemi inşa sanayimizdeki yerli katkıyı daha yukarılara çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Askeri gemi yapmanın bir disiplin gerektirdiğinin altını çizen Demirel, şunları söyledi: “Bu iş için özel bir kadronuz olması gerekiyor. Daha öncede Sedef Tersanesi’nde lojistik destek gemisi yapıldı. Sedef Tersanesi de bütün yatırımlarını eksiksiz olarak yapmıştı. Ama müsteşarlık olarak görevimizi düzgün yapamadık ve projenin devamını getiremedik. Sedef Tersanesi’ni ve orada çalışanları zor durumda bıraktık” dedi.

Askeri gemiler için büyük yatırım gerekiyor
Askeri gemi yapmanın zorluğuna dikkat çeken Demirel, bunun için büyük yatırımlar yapılması gerektiğini, bu yatırımların yapılması durumunda diğer tersanelerde de askeri projelerin yapılabileceğini söyledi. Demirel, “Ancak, bunun için bir önceki tersane ile el sıkışıp diğer tersane ile anlaşmamız gerekiyor. Buda o tersanede çalışan insanların sektörden kaybolması anlamına geliyor. Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Yaptığımız araştırmalar sonucu korvet, firkateyn, harp gemisi ve destek gemisi inşa edebilecek beş, alternatif seçenekteki gemileri yapabilecek iki tersane belirledik ve bu tersaneleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Sıra askeri gemilerin satışına geldi
MİLGEM projesinin 1990’lı yılların ortasında ihale yapıldığını ve kimsenin bu gemiyi yapmaya cesaret edemediğini hatırlatan Demirel, sektörün bu konuya hakim olmaya başladığının altını çizdi. “Bunda İstanbul Tersane Komutanlığı’nın ve Türk deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın elini taşın altına sokmasının büyük etkisi var” diyen Demirel, bunun özel ve kamunun risk almasıyla sağlandığını belirtti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak denizcilik sektörünü yapmak, dizayn etmek ve satmak olarak üçe ayırdıklarını söyleyen Demirel, sözlerine şöyle devam etti: “Artık satış aşamasına geldik. Bu konuda başta İngiltere olmak üzere birçok ülke ile görüşmeler yapıyoruz. Biz istiyoruz ki bütün tersanelerimizi kucaklayalım. Şuanda desteklediğimiz tersane sayısı belirli. Doğru olanı yaptığımızı düşünüyorum. Ama çok yakında bu proje özel sektörü devredilecek”

“Bu proje için bir milyon Euro yatırım yaptık”
Dearsan Tersanesi hakkında bilgiler veren Askeri Projeler Genel Koordinatörü Taner Akkaya, Mütevazi bir tersane olduklarını ve 12 bin tona kadar gemi dizayn, inşa ettiklerini söyledi. 6 yıldır Türkiye’de hiç gemi satamadıklarını altını çizen Akkaya, Türk Deniz Kuvvetleri için karakol botları projesinin devam ettiğini, bunun dışında ürettikleri gemilerin ikisi hariç diğerlerinin AB üyesi ülkelerine satıldığın söyledi. Akkaya Türk Deniz Kuvvetleri’nin teknik bilimleri Türkiye’ye soktuğunu ifade ederek, “Üretimlerimizde yerli dizayn kullanmaya çalışıyoruz. Ürünlerimize ait o kadar az şikayetler geldi ki bu da bizi cesaretlendirdi ve kalitemiz konusunda bizi mutlu etti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Deniz Kuvvetleri için imzaladığımız 16 adet karakol gemisi tedarik projesi ile askeri yapımına başlamamız dönüm noktası oldu. Anlaşmayla birlikte tersanemize işçi sağlığı ve güvenliği konusunda bir milyon dolarlık yatırım yapıldı. Böylece Tuzla’nın kazalarıyla değil, ürünleriyle anılması konusunda bir adım atmış olduk” dedi.

Askeri gemilerde 6 milyar dolarlık pazar payı var
Denizlerde yaşanan ekonomik gelişmelerle beraber korsanlık faaliyetlerinin arttığının altını çizen Akkaya, korsan saldırılarına her birine firkateyn gönderilmesinin çok masraflı olduğunu ve bu nedenle karakol gemilerinin tercih edildiğini söyledi. 6 milyar dolarlık bir pazar payına sahip bu sektörde Türk tersanelerinin yerini alması gerektiğini vurgulayan Akkaya, Türk gemi inşa sanayinin askeri gemi projelerine entegre olmasının çok güç olduğunu, bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın önemli rol oynadığını belirterek” “Savunma Sanayi Müsteşarlığı sayesinde 280 Milyon euro Türkiye’de kaldı. Bunu vatanperverlik olarak değerlendiriyorum. Desteklerini hiçbir zaman eksik etmeyen başta Denizcilik Müstarı Hasan Naiboğlu’na, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ve ilgili makamlara çok teşekkür ediyorum” dedi. “İlk gemimize gemi inşa sanayinin kalbi olan Tuzla isminin verilmesi bizim için ayrı bir onurdur” diyen Akkaya son olarak şunları söyledi: “Özel sektörün yaptığı ilk harp gemisinin ihracatı için çalışmalarımız sürüyor ve devletimizin de desteğini görüyoruz. “Tuzla” için İTÜ’den ve YTÜ’den danışmanlık hizmeti aldık ve gemi Türk Loydu tarafından klaslandı.

Virahaber

Bu haber toplam 1985 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.