1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. "Yenikapı 12"nin replikası Rahmi Koç Müzesi'nde
"Yenikapı 12"nin replikası Rahmi Koç Müzesi'nde

"Yenikapı 12"nin replikası Rahmi Koç Müzesi'nde

Yenikapı kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan, Milattan Sonra 9. yüzyıla ait ticaret teknesi "Yenikapı 12"nin replikası, rekonstrüksiyon çalışmaları sonrasında Rahmi Koç Müzesi'ndeki yerini aldı

A+A-

Marmaray ve metro projeleri kapsamında Yenikapı'da yürütülen arkeolojik kazılar sırasında bulunarak replikası yapılan "Yenikapı 12" teknesinin sergilenmeye başladığı Rahmi M. Koç Müzesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

14 binin üzerinde objesiyle Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, koleksiyonunu zenginleştirmeye devam ediyor.

Müze, koleksiyonunun büyük bölümünü oluşturan denizcilik objelerine bir yenisini daha ekledi. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkan 37 batıktan biri Yenikapı 12, rekonstrüksiyon çalışmaları sonrasında Rahmi M. Koç Müzesi'e demirledi.

Denizciliğin gelişimini gemi modelleri, gerçek boyutta tekne ve yatlar, deniz makineleri figürler ve denizcilik malzemeleriyle ziyaretçileriyle buluşturan Rahmi M. Koç Müzesi, koleksiyonuna yeni bir obje daha ekledi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi kapsamında Theodosius Limanı'nda yükü ile birlikte keşfedilen Yenikapı 12, RMK Marine tersanesindeki rekonstrüksiyon çalışmaları sonucu müzede yerini aldı.

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nde birçok değerli tarihi sanat eserlerine ulaştıklarını söyledi.

Ak, kazılar sonucunda buldukları eserlerle İstanbul tarihinin çok daha derin olduğu sonucuna vardıklarına işaret ederek, "Yenikapı çalışmalarındaki buluntular sadece hayat emareleri değil, esasında yoğun ticaretin yapıldığını gösteren değerli eşyalardı. İnsan yaşamına ait, sadece çıplak ayak izleri değil, terlik ve ayakkabı izleri bulunduğu için hem ticaretin hem de medeniyetin izlerini taşıyan değerli sonuçlar ortaya çıktı." dedi.

Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş da Yenikapı 12'nin İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin yürüttüğü Marmaray kazıları sırasında 2007'de bulunduğunu aktardı.

Kocabaş, "Yenikapı 12" adına İÜ ile Arkeoloji Müzeleri arasında bir protokol yapıldığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Protokol sonrasında İÜ bu batığın belgeleme, yerinden kaldırma çalışmaları ve yapım teknolojisi üzerine çalıştı. Daha sonra Dr. Işıl Özsait bir doktora tezi kapsamında geminin rekonstrüksiyonunu çalıştı. Bunun ardından üniversitemizin partneri olduğu bir Avrupa Birliği projesiyle geminin imalatını fonladık. RMK Marine Tersanesinde "Limen: Ege'den Karadeniz'e Kültürel Limanlar" projesiyle sağlanan 55 bin avroluk finansal bir destekle de geminin inşaatına başladık. Yaklaşık bir buçuk yıl içinde gemi tamamlandı. 2017'de de Tuzla'da denize indirdik. Bir müddet kullandıktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne taşındı ve yaklaşık olarak bir yıl boyunca 400 bin ziyaretçi fotoğraflarını çekti."

"YENİKAPI 12 NEDİR?" 

"Yenikapı 12, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in deniz ticaretinin yoğun yaşandığı Theodosius Limanı'nda, batmış küçük bir ticaret teknesi olarak biliniyor.

Tekne batışından yaklaşık 12 yüzyıl sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından gerçekleştirilen Yenikapı kazıları sırasında 2007 yılında ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılışından itibaren gövde ahşapları üzerinde aralıksız sürdürülen inceleme ve araştırmalar, batığın rekonstrüksiyonun tamamlanmasıyla birlikte görünür bir sonuca ulaştı.

Yenikapı kazı alanında yükü ile birlikte keşfedilen Yenikapı 12, amfora yükünün yanı sıra, teknenin kıç tarafındaki ayrı bir bölmede kaptanın kişisel eşyalarının ele geçmesi nedeniyle diğer batıklardan ön plana çıktı.

İçinde bulunan bir sikkeye, taşıdığı amforalara ve radyokarbon analizlerine göre batığın milattan sonra 9. yüzyıla ait olduğu biliniyor.

koc5.jpg

koc-002.jpg

koc1.jpg

koc2.jpg

koc3.jpg

koc4.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 8271 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.