1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeni haritada İstanbul'da diri fay hattı yok
Yeni haritada İstanbul'da diri fay hattı yok

Yeni haritada İstanbul'da diri fay hattı yok

"Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası"na göre Türkiye'de 326 tane diri fay bulunuyor. İstanbul'un merkezinde ise herhangi bir diri fay hattı yok.

A+A-

"Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası"na göre Türkiye'de 326 tane diri fay bulunuyor. İstanbul'un merkezinde ise herhangi bir diri fay hattı yok.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından son teknolojik ve bilimsel yenilikler kullanılarak hazırlanan ''Yenilenmiş Türkiye Diri Fay Haritası''na göre Türkiye'de 326 tane diri fay olduğunu bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İstanbul'un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır." dedi.

Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında güncellenen diri fay hattı haritalarını kamuoyuna açıkladı. Yıldız, yapılan sunumun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Marmara Denizi'nde olası bir depremin tsunamiye neden olup olmayacağı ve üçüncü köprü projesine etkisi ile ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Şu anki verilerle Marmara Bölgesi'nde denizde olabilecek bir depremin tsunami tesiri, anladığımız manada, görülmüyor. Üçüncü boğaz köprüsü ile alakalı, yapılan yer seçimleri, herhangi bir fay hattının üzerinde oluşmadığı için bir risk görülmüyor." diye konuştu.

Yıldız, depremin ne zaman olacağı ile ilgili herhangi bir tarih vermenin doğru ve bilimsel olmayacağının altını çizdi. İstanbul'da yeni fayların bulunup bulunmadığı sorusuna Bakan Yıldız, "İstanbul'un kendisinde, Beyoğlu'nda, Bakırköy'de böyle bir fay yok. Ne önceden vardı, ne şimdi. Bu diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkartmış değiliz. Bunlar önceden beri var olan diri fay hatları ama bunların bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul'un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır." şeklinde konuştu.

"AKKUYU'YA KURULACAK SANTRAL HERHANGİ BİR FAYIN ÜZERİNDE BULUNMUYOR"

Yapılması planlanan nükleer santraller konusunda bir risk bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Bakan Yıldız, nükleer güç santrallerinin güvenilirliği ile ilgili iki temel konunu ön plana çıktığını söyledi. Yıldız, "Tesisin yapılacağı alanda, diyelim ki Akkuyu'da veya Sinop'un bizzat inşasının yapılacağı alanda, santral tesislerinin doğrudan etkilenebileceği bir yer olmaması öngörülmüştür. Yani o depremin oluşturacağı hareket ile beraber yüzeyde deformasyon oluşturacak dolayısı ile santrali direk etkileyecek bir yerde olmaması lazım. İkinci husus ise santralin çevresinde deprem kaynağı olabilecek tüm fayların bilinmesi ve bunların üretebileceği en büyük depremin, santral sahasında oluşturabileceği yer hareketinin tahmin edilmesi ve santralin buna göre dizayn edilmesidir." şeklinde konuştu.

Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin bir fayın üzerinde bulunmadığını kaydeden Yıldız, "İkincisi ise onu uzaktan olabilecek bir depremin merkezi nerede olursa olsun '100 kilometre, 500 kilometre ileride olabilecek bir depremin, o santral merkezinde oluşturacağı yer hareketleri önceden tahmin edilerek ve belli bir emniyet katsayısı ile bunlar dizayn edilmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'de 9 büyüklüğünde herhangi bir deprem olmamıştır ama 9 büyüklüğünde herhangi bir deprem olacakmış gibi dizayn edilmektedir. Hiç tereddütsüz Türkiye'nin en sağlam yapısı olma iddiasında olacaktır." ifadelerini kullandı.

 harita.20120619121206.jpg

A.A

Bu haber toplam 1133 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.