1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Yelkenciliğin rekoru kırıldı
Yelkenciliğin rekoru kırıldı

Yelkenciliğin rekoru kırıldı

Uzun süredir havacılıktaki ses sınırının eş değeri olarak değerlendirilen yelkencilik dünyasının efsanevi 50 deniz mili sınırı, Zenith sponsorluğunda aşıldı.

A+A-

Uzun süredir havacılıktaki ses sınırının eş değeri olarak değerlendirilen yelkencilik dünyasının efsanevi 50 deniz mili sınırı, Zenith sponsorluğunda aşıldı. Alain Thebault’un Hidropteri, 56,3 deniz mili hızıyla olağan üstü bir performans göstererek daha önceki rekorları alt üst etti.

Yelkencilik dünyasında efsanevi 50 deniz mili sınırı, uzun süredir havacılıktaki ses sınırının eş değeri olarak değerlendiriliyor. Alain Thebault’un Hidropteri, 6,3 deniz mili farkla 50 deniz mili sınırını olağan üstü bir performansla aştı. Hidropter, Zenith sponsorluğundaki bu rekoru, rüzgar dışında herhangi bir tahrik gücü kullanılmaksızın ve suyun üzerinde esen rüzgarın hızının iki katına ayarlanmasıyla kırdı. Zenith’i ve ileri teknoloji deneyi için kusursuz bir laboratuvar olan Hidropteri buluşturan ise, her ikisinin de teknolojik birer harika olması.

Hidropter Dünyanın En Hızlı Deniz Taşıtı
Hidropterin işletim ilkesi; yüzmemek ve bunun yerine hava ve suyun keşişim noktasında uçmak. Bunu başarmak için, çift omurgalı yelkenli, hız arttıkça teknenin omurlarını sudan kaldıran hidrofillerle (ya da su altı kanatlarıyla) donatılıyor. Omurgalar, hidrodinamik sürüklenmeyi azaltan 10 deniz mili (18,52km/s) hız düzeyinde sudan tamamen ayrılıyor. Hidrofiller suya temas eden tek parça olma özelliği taşıyor.

Alain Thebault’un Hidropteri, işletim sistemi anlaşılır olsa da, geliştirilen teknoloji ve bilgisayar modelleri ile son derece sofistike bir araç olma özelliği taşıyor. Tekneye harcanan muazzam güçleri var eden ise optimize edilmiş karbon ve titanyum alaşım materyaller. Hidropter gibi bir makineyi 100 km/s’i aşkın bir hızla sürmek, metrekare başına 20 tona kadar güce dayanabilen bir tekne geliştirmek anlamına geliyor. Yani hidrofile uygulanan basınç bir savaş uçağına uygulanan basıncın iki katı.

Alain Thebault’un uçan trimanı şu anda bir deniz mili farkla dünyanın en hızlı deniz taşıtı olma özelliği taşıyor. Teknenin 50,17 deniz mili (92,91 km/s) düzeyindeki rekor ortalama hızı en yakın rakiplerinin hızından 8 deniz mili daha fazla.

Keşfedilmemiş alanlarda sık sık çığır açan Zenith, kaşif ruhuyla başkalarının aşılmaz gördüğü sınırları hızla aşıyor. Zenith’in yeni fikirler yaratıp, teknik gelişmelerle bunları herkesten önce hayata geçirmesi kaşifleri ve rekortmenleri büyülüyor. Ününü, en zorlu koşullarda dahi saatlerinin hassaslığına, doğruluğuna ve istikrarına borçlu olan Zenith, bu ileri teknoloji deneyini de başarı sayfalarından birine ekliyor.

Fransız denizci Alain Thebault, yeni dünya rekorunu bileğindeki Zenith El Primero Striking 10th ile kırdı. Zenith El Primero Striking 10th dünyanın en doğru otomatik saati olma özelliği taşıyor. En hassas krognaflar saniyede 8 vuruş yaparken, el Primero Striking 10th saniyede 10 vuruş yapıyor.

1.20110912131139.jpg

2.20110912131145.jpg

Virahaber

Bu haber toplam 1093 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.