Yedi yılda olimpiyat hakkı kazandı
2012 Londra Olimpiyat Oyunları için kota alan Fenerbahçeli yelkenci Çağla Dönertaş, yaz tatilini geçirmek için 15 günlük kurs amacıyla başladığı yelken sporunda yedi yıllık bir süre içinde olimpiyatlara katılma hakkı kazandı.
Başarılı spor kariyeriyle dikkat çeken 20 yaşındaki genç yelkenci, bu spora başlangıcı, çalışmaları ve olimpiyatlar için hedeflerini AA muhabirine anlattı.
Spor yaşamına, 6-7 yaşlarında yüzmeyle başladığını, daha sonra basketbol ve voleybol da oynadığını kaydeden 20 yaşındaki Çağla, 14 yaşımdayken yaz tatilini geçirmek için etkinlik olsun diye başladığı yelkende bu noktalara geleceğini hiç düşünmediğini belirterek, ''Bu noktalara geleceğimi hiç düşünmüyordum. Yaz tatilimi geçireceğim bir etkinlik olması için 15 günlük kurs diye başladım aslında. Sonradan çok sevdim ve bırakamadım. Devamı geldi. Fenerbahçe'ye geldikten sonra daha farklı bir düzeye geçtim. Laser de radial sınıfa geçince de sürekli olarak kademe kademe bugünlere kadar geldim'' diye konuştu.
Genç sporcunun babası Fahrettin Dönertaş ise kızında bu geleceği gördüğünü, bu günlere gelebileceğini düşündüğünü kaydetti.
-''Hayalini kuruyordum''-
Türkiye ve Balkan şampiyonluğu dereceleri bulunan Çağla, olimpiyatların hep hayallerini süslediğini ifade etti.
Özellikle son 2 yıldır radial sınıfta büyük bir çalışma içine girdiğini anlatan Fenerbahçeli sporcu, ''Çok güzel bir şey. Bu, iki sene boyunca çalışmamın getirdiği bir başarı ve bunu yaşamak gerçekten çok mutluluk verici. Antrenman yaparken hep hayal ediyordum. Kotayı almaya hak kazandığım anı hayal ediyordum. Bunu gerçekleştirmek benim için inanılmaz güzeldi. O an ağlamak istedim'' şeklinde konuştu.
-''İlk olmak beni daha çok çalışmaya itiyor''-
Türkiye'nin yelken branşında olimpiyatlara katılan kadın sporcu sayısının az olmasının hatırlatılması üzerine Çağla, bunun kendisine daha çok çalışma azmi verdiğini belirtti.
Laser radial sınıfında daha önce olimpiyatta yarışan Türk sporcu bulunmadığını kaydeden Çağla, ''Tabii ki ben ilk olduğum için hedeflerim daha büyük. İlk hedefim olimpiyatta ilk 10 içinde yer almak olacak. 2016 yılı için de madalyayı hedefliyorum. Bütün bunlar bana büyük bir heyecan veriyor ve beni daha çok çalışmaya itiyor'' ifadelerini kullandı.
-''Umutsuzluğa düştüğüm, 'Bırakacağım' dediğim zamanlar oldu''-
Çağla Dönertaş, yurt dışında uluslararası yarışlara katılmaya başladığı dönemlerde, başka ülkelerden yarıştığı sporcuların durumlarını gördükten sonra bu sporda kendi geleceği için umutsuzluğa kapıldığını ancak çok çalışmanın kendisine başarıyı getirdiğini kaydetti.
Kendisinden 10 yaş büyük ve bu sporu tamamen profesyonelce yapan sporcularla yarıştığını aktaran Çağla, şunları kaydetti:
''Yurt dışına ilk çıkmaya başladığım zaman rakiplerimizle aramızda inanılmaz fark görüyordum. O kadar çok çalışıyorlar ki, ben 'İmkanı yok bu kadar yapamayacağım herhalde' diyordum. Çok fazla umutsuzluğa düştüğüm, 'Bırakacağım' dediğim zamanlar oldu. Çünkü çok büyük seviye farkı görüyordum. Bazıları okullarını bitirmiş ve bu işi profesyonel bir meslek olarak yapıyordu. 1980 doğumlularla yarıştım. Sadece bu işten para kazanıp geçimlerini bu işten yapıyorlardı. Sponsorlarından para kazanıyorlar, geçimlerini devam ettirebiliyorlar. Bu nedenle de çıtayı yükseltmiş durumdalar. Ancak son iki senedir ben de onlara yakın çalıştım. Özellikle son 5-6 aydır antrenörlerimle beraber çok güzel çalıştık. Naslı çalışmamız gerektiğini biliyoruz.''
-''Okulla birlikte yürütmek zor''-
İstanbul'da Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi olan Çağla Dönertaş, profesyonel spor yaşamını okulla birlikte yürütmenin oldukça zor olduğunu bu nedenle hazırlık sınıfından sonra okulu dondurduğunu bildirdirdi.
Sarı-lacivertli kulüpte, üniversite eğitimine devam ederek spor yaşamını sürdüren arkadaşlarının bulunduğunu ancak çok zorlandıklarını belirten Çağla, okul ve spor yaşamını bir arada yürütüp yürütemediği sorusuna verdiği yanıtta, ''Hazırlık sınıfından sonra geçen yıl kaydımı dondurdum ve eğitimime ara verdim. İki senedir gitmiyorum. Türkiye'de bu işler zor. Çünkü hocaların hepsi anlayışlı davranmıyor. Ben de biraz kafam rahat olsun istedim. Sırf olimpiyat için odaklanmak istedim. Kulübümüzde başka arkadaşlarım da var birlikte yürütüyorlar ama çok zorlanıyorlar. Sınavları oluyor antrenmana gelemiyorlar'' şeklinde konuştu.
Avustralya'nın Perth kentinde yapılan ISAF 2011 Dünya Yelken Şampiyonası'nda elde ettiği başarılı sonuçlar sonucunda laser radial sınıfında olimpiyat kotası alan Çağla Dönertaş, çalışmalarına yoğun biçimde devam ettiğini, olimpiyatlara kadar olan sürede derecelerini yükselteceğine inandığını sözlerine ekledi.
Yelken sporuna 2004 yılında Marmaris'te başlayan Çağla, 2007 yılında Fenerbahçe'ye transfer olurken, 2009 yılının sonuna doğru, bayanlar için olimpik sınıf olan laser radial sınıfa geçerek çalışmalarını bu sınıfta sürdürüyor.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.