1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. YDÜ'den Kıbrıs Fethi sempozyumu ve sergisi
YDÜ'den Kıbrıs Fethi sempozyumu ve sergisi

YDÜ'den Kıbrıs Fethi sempozyumu ve sergisi

YDÜ ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kıbrıs’ın fethiyle ilgili belge sergisi ve panel düzenliyor.

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü ve Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek “Kıbrıs’ta Osmanlı’nın 444 Yılının Hikâyesi Sergisi ve Paneli”nde Kıbrıs’ta Osmanlı varlığına dair gün yüzüne çıkmamış belgeler ziyaretçilerle buluşturuluyor.

YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, YDÜ ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’ın fethini ve fetih sonrası adadaki sosyo-ekonomik, politik ve kültürel dönüşümlerle gelişmeleri 444 Yılın Hikâyesi temalı bir sergi ve bir panelle yeniden irdeleyecek.

 “Kıbrıs’ın Fethi 444 Sergisi”nin açılışı 1 Ekim Perşembe günü Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphanesi Fuayesi’nde saat 18.30’da yapılacak. Sergide Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü’nden sağlanan fetih ve sonrası vakfiyeler ile ilgili orijinal belgelerin yanı sıra şunlar yer alacak: “16. yüzyıl Osmanlı donanmasının sahip olduğu tersane, gemi silah ve personelin tanıtımı ve Kıbrıs’ın fethinin deniz cephesinin anlatımına dair yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16 yy. seyir aletleri replikaları, bilgi panoları ve roll-upbannerlar.” Serginin küratörlüğünü Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Kurucu Direktörü Ali Rıza İşipek yapacak.
 
444 yılın hikâyesi konulu panel

2 Ekim’de Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenecek 444 Yılın Hikâyesi konulu panel ise saat 10.30’da başlayacak, “Kıbrıs’ın Fethi” ve “Fethin Ekonomisi ve Kurumsal Yapılanmaya Etkisi” başlıklı iki ayrı oturumda yeni belgeler ışığında değerlendirilecek. Birinci oturumda Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Yeni Çağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Mehmet Akif Erdoğru, Royal Holloway, University of London’da Araştırmacı Ahmet Kemal Hilmi ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Kurucu Direktörü Ali Rıza İşipek, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’ın fethini yeni arşiv belgeleri ışığında değerlendirecek. İkinci oturumda Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ve Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Kıbrıs’ın fethinin sosyo-ekonomik sonuçlarını ve kurumsal yapılanmaya etkisini irdeleyecekler. 

virahaber.com

Bu haber toplam 4591 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.