1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yavru balıklar için 411 bin imza
Yavru balıklar için 411 bin imza

Yavru balıklar için 411 bin imza

Greenpeace Akdeniz’in yavru balık avının durdurulması için başlattığı seninki kaç santim kampanyasında imza sayısı 411 bini aşarken, Danışma Kurulu toplantısına da bir hafta kaldı.

A+A-

Greenpeace Akdeniz’in yavru balık avının durdurulması için başlattığı seninki kaç santim kampanyasında imza sayısı 411 bini aşarken, Danışma Kurulu toplantısına da bir hafta kaldı. Geçtiğimiz şubat ayında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında, Greenpeace’in kırmızı telefon eylemine cevap olarak, balık boylarının yeniden düzenlenmesi konusunun toplantıda tartışılacağı ve gerekli değişikliklerin yapılacağı duyurulmuştu.

Her yıl yapılan Danışma Kurulu toplantısının tarihi 21 Haziran Salı olarak bildirildi. Greenpeace, bu toplantıda kalkan, palamut, orfoz, levrek, lüfer öncelikli olmak üzere pek çok türün yasal avlanma boylarının bilimsel verilere göre değiştirilmesini talep ediyor.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı: “Balık türlerinin ve denizlerin veriminin devamlılığı için öncelikle doğru boyda balığın avlanması, tehlike altındaki türlerin korunması, yumurtlama alanlarının koruma altına alınması gerekli. Bu sürdürülebilir balıkçılık yönetiminin ilk kuralıdır. Bu nedenle, 21 Haziran’daki toplantıda ilk adım olarak, yasal avlanma boylarının denizlerimizin ve balıkçılığımızın sürdürülebilirliği gözetilerek, 2012-2016 su ürünleri tebliğine düzeltilmiş olarak girmesini bekliyoruz. Yalnız biz değil, 411.000 kişi umutla doğru kararları bekliyor” dedi.

Bağımsız bir bilim komisyonu kurulmalı
Dökmecibaşı, Greenpeace'in bu kampanya çerçevesinde yayınladığı cetvel ve tablonun, varolan yasal avlanma boyları listesindeki pek çok türün gerçek bilimsel üreme boylarının altında avlandığına bir kanıt olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Şubat ayındaki açıklamasında AB yönetmelikleri verilerinin gösterilmesini yeterli ve doğru bulmuyoruz.

Türkiye karasularındaki ekosistem farkı ve balık türlerinin özelliklerine uygun olarak avlanma boylarının değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bunun en etkin yolu da Bakanlık tarafından bağımsız bir bilim komisyonunun oluşturulması ve eldeki verileri değerlendirerek hem avlanma boylarının yeniden düzenlenmesi, hem de kalkan, orfoz gibi tehlike altındaki türler için ayrıca önlemlerin alınmasıdır. Greenpeace bu konunun ve yasadışı avcılığın engellenmesi için yapılacak çalışmaların takipçisi olmaya devam edecek.

Greenpeace'in 2007 yılında 'küçük balık yoksa büyük balık da yok' sloganı ile başlattığı ve 2010 yılında da 'seninki kaç santim' sloganı ile yavru balık avlanmasının engellenmesi adına sürdürdüğü kampanyaya destek vermek için kacsantim.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

1.20110613140416.jpg

2.20110613140423.jpg

3.20110613140432.jpg

4.20110613140441.jpg

Virahaber


 

Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.