1. HABERLER

  2. 'Yatların giriş-çıkış işlemlerinde pasaport polisinin yeni uygulaması sıkıntı yaratıyor'
'Yatların giriş-çıkış işlemlerinde pasaport polisinin yeni uygulaması sıkıntı yaratıyor'

'Yatların giriş-çıkış işlemlerinde pasaport polisinin yeni uygulaması sıkıntı yaratıyor'

Marmaris Bölgesi’nde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Yat bağlama kapasiteniz bölgenizde ne kadar?Denizde...

A+A-

Marmaris Bölgesi’nde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Yat bağlama kapasiteniz bölgenizde ne kadar?

Denizde deniz araçları ile yapılan, turizm amaçlı meslek faaliyetleri ile onu doğrudan destekleyen diğer meslek faaliyetleri “Deniz Turizmi” olarak tanımlanmaktadır Türkiye'de 80'li yıllardan sonra gelişmeye başlayan deniz turizmi, sağladığı sosyal ve ekonomik katkının yanı sıra tanıtım faaliyetlerine katkısı ve sağladığı döviz girdisi ile genel turizm sektörü içerisinde önemli yer tutmaktadır. Turizmi Teşvik Kanunu ve bu kanuna paralel olarak Yat Turizmi Yönetmeliği yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren “Deniz Turizmi Yönetmeliği”nin sağladığı ortamda gelişen deniz turizmi, turizm girdilerinde yaklaşık yüzde 25'lik paya sahip bir sektör haline gelmiş olup, ticari-özel yat, yelkenli gulet dahil, ülkemiz kıyılarında yaklaşık 10.000 adet ticari ve özel tekne bulunmaktadır. Bu teknelerin büyük çoğunluğu Muğla ilindedir. Marmaris'te toplamda 4 adet büyük,
2 adet ufak ve 2 adet belediyenin marinası bulunmaktadır. Hali hazırda Datça'da da yapımı devam eden bir inşaat söz konusudur. Marinalarımızdaki doluluk oranı da yüzde 90'lardadır. Sektör için en önemli beklentimiz, yeni marinaların yapılarak, rekabetin arttırılmasıdır. Marinalarımızın kalitesi oldukça iyi, yeni marinalar yapıldığında bu kalite daha yükselecektir. Amatör denizciliğe gelince; ülke olarak çok gelişmiş olduğumuzu söyleyemeyiz ancak ‘Denizci ülke denizci millet' diyoruz ve herkese denizi sevdirmeye çalışıyoruz. Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız da bu konuya önem veriyor. Ülkemizde 100.000 civarında amatör denizci var. Bugün Amatör Denizci Belgesi internet ortamında alınıyor. Bu manada önümüzdeki yıllarda bu sayıları 300.000'lerde görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır. Yine son zamanlarda marinalar dışındaki tekne park yerleri ile amatör denizcilere kolaylıklar sağlanmaya çalışılıyor. Kendi sorumluluk sahamızda ise, küçük yaşlardan itibaren çocuklara, gençlere denizciliği sevdirmeye yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Yelken kulüplerine destek olmaya çalışıyoruz ki, yelken yapan bu sporu sevenleri çoğaltabilirsek, ileride hepsi zevkle amatör denizci olacak. Hatta bazıları profesyonel olarak denizcilik sektöründe çalışacak.
Bölgenizdeki deniz turizmi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Deniz turizmimizi olumsuz etkileyen sorunların başında ülkemizi ziyaret eden yatların son zamanlarda yaşamış oldukları sıkıntılar yer almaktadır.
Bu sadece Marmaris'in değil, ayrıca ülkemiz deniz turizminin de önemli bir sorunudur. Yatların giriş-çıkış işlemlerinde pasaport polisinin yeni uygulamasının gereklerini yerine getirmekte ve bu durum yatçılara anlatılamamaktadır. Örneğin daha önceleri bir yat geldiğinde ister demir atsın, ister marinaya yanaşsın giriş ve çıkışları süratle ve sıkıntısız yapılmakta idi. Son yıllarda pasaport polisinin yatların sadece ve sadece ticari limanlara yanaşmaları halinde, giriş
ve çıkışlarının yapılabileceği ve bunun dışında yanaştığı marinalarda ve demir bölgelerinde bulunmaları halinde giriş ve çıkışlarının yapılamayacağı belirtmiştir. Bilindiği gibi bu limanlar çoğunlukla ticari yük gemilerinin, yolcu gemilerinin ve ferry botların ikmal yerleridir.Ülkemizi turistik amaçlı ziyaret eden yat sahipleri ve misafirleri için uygun bir görüntü vermemektedir.
İşlemler de normalin çok üzerinde zaman almaktadır. Gerek Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinde bunun beyan üzerine yapılabileceği belirtilirken, bu konuda bir yumuşama olmamıştır. Bu anlamda gün be gün ülkemizi ziyaret eden yatları kaybetmeye devam ediyoruz.
Yine burada deniz turizmimizi Marmaris'i etkileyen bir diğer sorun da “Zorunlu Mali Sigorta” olmuştur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1259. maddesi gereği, 12 den fazla yolcu taşıyan tüm deniz araçları için mali sorumluluk sigortası zorunluluğu yer almaktadır. Uluslararası anlaşma gereğince yapılan düzenlemeler tarafımızca da uygundur. Ancak çıkan tebliğde, yasada yer almayan 12'nin altındaki yolcu taşıyan tekneler de kapsama girmiş ve yöremize özgü ve oldukça düşük risk taşıyan teknelerin bu kapsama girmesi sıkıntı yaratmıştır. Konu ile görüşlerimiz merkezimize, koordineli şekilde ilgili yerlere iletilmekte ve yeni çıkacak tebliğde bu sorunların ortadan kalkacağını ümit etmekteyiz.
Bölgenizde kruvaziyer turizm alanında rakamları verir misiniz?

Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi olarak 3 Temmuz 2012 tarihinde kurulan Kruvaziyer Platformunun kurucu üyelerindeniz. Kruvaziyer turizme büyük önem veriyor ve ilçemizde bu anlamda yapılan her çalışmaya destek vermeye çalışıyoruz. Mart ayında Amerika Miami'de düzenlenen Cruise Shipping Miami Fuarı'na da katılarak, ilçemiz kruvaziyer turizmine destek vermeye çalıştık. Marmaris Liman İşletmeleri'ne 2014 yılında gelen gemi sayısı 94, yolcu sayısı ise 312.551'dir. Özellikle 2014 yılında Marmaris kruvaziyer turizmde yeni pazarlara yöneldi ve Amerikan ve Fransız gemilerinde artış yaşandı. İlçemiz kültürel miraslar açısından çok zengin. Doğu Akdeniz'de istikrar sağlandığında çok daha hareketli bir liman olacağımızı düşünüyorum.
Çevre, önemli konu başlıklarımızdan birini oluşturuyor. Bölgenizde denizlerdeki çevre ile ilgili faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubemiz çevreye ve çevre temizliğine verdiği önemle bilinmektedir. Marmaris Şubemiz tarafından yapılan Deniz Temiz 3 ve Deniz Temiz 4 tekneleri şubemiz tarafından inşa edilerek, Turmepa'ya hibe edilmiştir. Şubemiz tarafından hibe edilen Deniz Temiz 3 ve DenizTemiz 4 tekneleri ile 2014 yılında 1924 tekne ziyaret edilmiş, 970 litre gri ve siyah su, 6582 litre sintine suyu ve 906 jumbo boy katı atık toplanmıştır. Odamız mobil tekneler yolu ile yapılan çevre temizlikleri dışında, 2014 yılında ICC uluslararası kıyı temizliği etkinliği ve Lets Do İt adı altında iki ayrı uluslararası etkinliğin Marmaris ayaklarını oluşturarak ve bu etkinliklere sivil toplum örgütlerini de dahil ederek, çevre bilincinin gelişmesine yönelik organizasyonlar düzenlemiş, hem karadan hem de deniz altından temizlik etkinlikleri yapmıştır. Yine Tarım Bakanlığı'ndan hibe yolu ile şubemiz yine bir tekne almış ve  tadilat çalışmalarına başlayarak,
2015 yaz sezonu için sorumluluk sahamız sularında teknenin atık alım gemisi olarak çalışması için gayret göstermektedir. Bilindiği üzere “Mavi Kart” uygulamasında Muğla pilot bölge seçilmiş ve Marmaris bu kapsamda atık alım noktalarını hızlı bir şekilde hayata geçirmiştir.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarımız iş birliği içinde devam etmekte olup, sorumluluk sahamız içerisinde yer alan atık alım noktalarına otomasyon cihazlarının bağlanması içinde merkezimiz ile koordineli çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bölgemizde deniz ticareti özellikle yatçılık konusunda çok gelişmiş durumda. Bugün “Mavi Yolculuk” deyince ilk akla gelen yerlerden biri Marmaris'tir. Diğer yandan günübirlik tur işletmeciliği de ticaret anlamında gelişmiş durumda. Ancak amatör denizcilik daha yeni yeni canlanıyor. Tekne park projeleri, amatör denizcileri teşvik edici krediler, gerek Bakanlığımızın gerekse Deniz Ticaret Odamızın çabaları ile daha çok gelişime açık olduğunu düşünüyorum.

ViraHaber.com


Bu haber toplam 1602 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.