1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Yat turizmiyle adını duyurmak istiyor
Yat turizmiyle adını duyurmak istiyor

Yat turizmiyle adını duyurmak istiyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Rusya ve Ukrayna'nın zenginleri, yatlarıyla Karadeniz'i bir göl haline getirecek ve sahillerimiz canlılık kazanacak" dedi.

A+A-

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil ve mavinin buluştuğu doğal ve eşine nadir rastlanan faunanın Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu söyledi. 

Özellikle Doğu Karadeniz ve Orta Karadeniz'de bu faunanın gün yüzüne çıktığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Samsun'dan Sinop'a doğru gitsek kızarmış çınar ağacı yapraklarını, doğanın oluşturduğu yem yeşil güzelliği, büyülü bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Denizinde ise balık cinsinin ender türleri burada. Lüfer, kalkan gibi son derece lezzetli türlerin bulunduğu yer. Böylesi güzel coğrafya, turizmden yeterli kadar pay almıyor. Turizmde daha bol Güneşli yerler tercih ediliyor. Ama artık doğa turizmi sadece yaz aylarında değil sonbahar ve kış aylarında da insana inanılmaz güzellikler sunuyor."

Tabiatın sağlamış olduğu birikimin kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bunun için sadece konaklama tesisleri değil. Otel tamamlandıktan sonra deniz taşıtı ile gelecek olan insanlara bir takım alt yapı nimetlerini de sağlamamız gerekiyor. Yani yatçılığında konaklamasını, yattın tamiri, bakımı ve lojistikliğine yönelik bir takım donanımlar olan marinalar olması gerekiyor. Belki yatçılık turizmi bugün için çok dayatılmış bir talep değil ama ben Kuzey komşularımız olan Rusya ve Ukrayna'da hızla artan ekonomik ve iktisadi bir yapı görüyorum. İnanıyorum ki Rusya ve Ukrayna'nın zenginleri, yatlarıyla birlikte Karadeniz'i bir göl haline getirecek ve sahillerimiz canlılık kazanacak" diye konuştu.

Samsun'da yat turizmine yönelik alt yapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yat turizmine yönelik ilerleyen senelerde bir artış gözlenmesi durumunda buna yönelik alt yapıyı kısa sürede yapma ve insanlara sunma şansımız olmayacak. Şimdiden bu talepleri göz önüne alarak planlamamızı yapıyoruz. Şuan bir kaç insanın yatını bağlayacağı sahil rıhtımlarından mahrum Samsun'da Yelken Kulübü'nü bu amaç doğrultusunda yapmıştık ama küçük olması nedeniyle orası da yetmedi. Kurupelit Körfezi'nde doğal bir marina vardı. Burayı bin metrelik bir mendirek ile çevirdik. Önümüzdeki günlerde hem mendirek üzerinde olması gereken yapıları, hem de sahil yolunu yapacağız. Hatta yatların ihtiyaçlarına yönelik küçük bir bakım istasyonunu yapıyoruz. İşletme konusunda belediyenin yapması gereken bir iş değil. Orayı yatçılıkla ilgili bir firmaya ihale etmeyi planlıyoruz. Ama biz marinadaki olması gereken donatımları şimdiden yapıyoruz."

-"Yat turisti eğitimli turisttir"

Alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla insanların kendiliğinden deniz taşıtlarına sahip olmayı hedefleyeceğini belirten Yılmaz, "İnsanlar giderek gelir seviyesinin yükselmesiyle birlikte yat gibi teknesi olmasını ihtiyaç hissedecek. Samsun'da bir çok amatör balıkçı sandalını bağlayacak yer bulamıyor. Burası onlara da hizmet edecek" diye konuştu.

"Yat turisti eğitimli turisttir" diye belirten Yılmaz, "Bu insanlar şehre geldiklerinde tiyatro ister, sahne sanatlarına dönük sunumlara da ihtiyaç duyar. Bu tür entelektüel bir yapı, sosyo-kültürel alt yapı da ister. Yani misafirinizin talep ettiği konfor, sizinde ev sahibi olarak sunmaya çalıştığınız imkana dönüşür ve bu bizi geliştirir" ifadesini kullandı.

-"Yat turizmi konusunda biraz geç kalındı"

Samsun Yelken Kulübü Başkanı Mustafa Seyhan ise, Samsun'da Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl yapmaya başladığı Yat Limanı Projesini çok önemli bulduklarını söyledi.

Yıllardır kentte gelen yatlara kendilerinin ev sahipliği yaptığını belirten Seyhan, şunları kaydetti:

"Karadeniz Bölgesi'nde yat turizmi konusunda biraz geç kalındı ama inşallah bundan sonraki sürecin iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü karşımızdaki Rusya, Ukrayna gibi ülkelerle çok ciddi ticaret anlaşmaları yapıldı. Bu ticaret anlaşmalarının peşine de ben orada bulunan yat ve yelkenli teknelerin Karadeniz'e daha çok açılacağını tahmin ediyorum. Karadeniz'in ortasındaki bir kent olarak bu paylaşımdan ekonomik ve kültürel olarak çok iyi pay alacağımızı düşünüyorum. Yatla gelen kişiler genellikle grup halinde geliyor. Limana yatlarını bıraktıktan sonra önce geldikleri kenti sonra etrafındaki kentlere günü birlik geziler düzenliyorlar. Yat turizminin hem ekonomik, hem de kültürel olarak kentimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum."

Samsun Turizm Derneği Başkanı Dilek Genç de, Karadeniz Bölgesi'nin tek Yat Limanı'nın Samsun'da yapılmasının turizm açısından etkili olacağını düşündüğünü kaydetti.

Genç, yat turizminin hem sosyal anlamda hemde ekonomik olarak kentin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, "İnsanları buraya daha fazla nasıl çekebiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

-Giresun

Giresun Yat Kulübü Başkanı Özer Akbaşlı, "Dünyanın en önemli denizlerinden biri olan Karadeniz'de yat turizminin gelişmesi, yörede sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük kazanımlar getirecektir" dedi.

Akbaşlı, dünyada milyonlarca tekne sahibi turistin Karadeniz'e gelip gezmek istediğini ancak alt yapı sorunu nedeniyle bunu gerçekleştiremediğini belirtti.

Karadeniz'in hazırlanacak bir yat turizmi master planına ihtiyacı olduğunu ifade eden Akbaşlı, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından Karadeniz'de İğneada'dan Hopa sahiline kadar uzanan sahil bandının tamamında yat turizminin gelişmesine yönelik projeler hazırlanmalıdır" diye konuştu.

Akbaşlı, Karadeniz Sahil Yolu inşaatının tamamlanmasının ardından balıkçı barınaklarının çoğunun atıl durumda olduğunu, bu alanların çoğunun yat limanı olarak düzenlenebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Dünyanın en önemli denizlerinden biri olan Karadeniz'de yat turizminin gelişmesi yöreye, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük kazanımlar getirecektir. Yat turistinin gerek ekonomik açıdan gerekse kültürel ve sosyal açıdan bırakacağı çok şeyler var. Birincisi bir yat turisti kara turistinden tam 33 kat daha fazla para bırakıyor. Yatçılar için önemli olan geldikleri limanı son derece temiz, düzgün ve güvenilir bulmalarıdır. Bu insanlar teknelerinde kalıyorlar ve şehre çıkıp alış veriş yapıyor. Şehrin tarihi ve kültürel yerlerini geziyorlar ve bunu yaparken araç kiralama, banka, market gibi birçok ihtiyaçlarını bu şehirlerde görüyorlar."

Giresun'da kendi imkanlarıyla Giresun Limanı Küçük Mendireği'nde 2 yata hizmet verecek küçük mini marina oluşturduklarını anlatan Akbaşlı, "Buradan yöreye gelen yat ve teknelere bir marinada sunulacak hizmeti vermeye gayret ettik. Bundan 12 yıl önce yöreye marina yapılması talibimizi yetkililere projeler sunarak dile getirmiştik. Bu henüz olmadı. Bir çok ülkeden yatçıların katıldığı Karadeniz Yat Rallisi'nin organizasyonunda defalarca bulunduk" dedi.

Karadeniz'e yapılacak yat limanlarının tanıtımında dünyanın bir çok yerinde yapılan bot şov ve turizm fuarlarından yararlanılabileceğini anlatan Akbaşlı," Karadenizde yapılacak bütün yat limanlarının fotoğraf ve görüntüleri bu bot şov ve fuarlarda sergilenebilir. Dünyada bütün yatçıları Karadeniz'e çağrılabilir' diye konuştu.

A.A. 

Bu haber toplam 833 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.