Yasadışı hiç birşeye göz açtırmıyor
TCSG UMUT… Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden biri. Türk mühendis ve işçilerinin alın teriyle inşa edildi.
TCSG UMUT… Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden biri. Türk mühendis ve işçilerinin alın teriyle inşa edildi.
En ağır hava şartlarında bile açık denizlere çıkıp, arama kurtarma yapabiliyor. Helikopter konuşlandırma ve gerektiğinde de hareket ettirebilme gibi birçok meziyeti var. Ama tüm kabiliyetleri bununla sınırlı değil. UMUT, ‘Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’ programıyla denizlerde kuş bile uçurtmuyor. Bu programın yazılımı da yine Türk mühendislerinin bir eseri olarak dikkat çekiyor. Kimileri için bir umut ola Ege Denizi’nde TCSG UMUT, yasadışı hiçbir olaya göz açtırmıyor…
Avrupa ülkelerine yönelik yasa dışı göç hareketinin en önemli duraklarından biri Ege Denizi oldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı resmi verilerine göre 2012’de Ege Denizi’nde 2 bin 531 kaçak yakalandı. 2013’te ise yıl tamamlanmadan bu sayı iki katına çıktı, 5 bin 664 ulaştı. Bir de ölü ele geçirilen ya da cesedi bile bulunamayanlar var. Sefalet ve zulümden kurtulmak için ülkelerinden büyük umutlarla yola çıkan kaçaklar, Türkiye üzerinden Yunan adalarına, oradan da Avrupa ülkelerine kaçmak için çoğunlukla Bodrum, Kuşadası, Seferihisar, Özdere, Menderes, Didim, Ayvalık ve Çanakkale sahillerini mesken edindi. Ege Denizi’nde sadece yasa dışı göçmenler değil kimi zaman silah kaçakçılığı ya da çevre kirliliği de gündeme geliyor. İşte bu noktada Türk Sahil Güvenlik gemileri, hem kendi sularımız hem de uluslararası sularda zor görevler yerine getiriyor. Hürriyet de alınan özel izinle en büyük ve en donanımlı sahil güvenlik gemilerinden TCSG UMUT’la 32 saatlik göreve katıldı.
Devrim niteliğinde
UMUT ve projedeki diğer üç geminin isim babası, ‘Dost güven umutla yaşa’ ifadesi oldu. DOST, GÜVEN, UMUT ve YAŞAM isimli bu dört gemi, Türkiye’nin denizcilik stratejisi ve gücü açısından da büyük önem taşıyor, proje devrim olarak nitelendiriliyor. Türkiye bu gemilerle artık açık denizlerde yani deniz yetki alanlarımız ile milli hak ve menfaatlerimizin gerektirdiği tüm denizlerde, ağır deniz ve hava şartlarında dahi görev yapabiliyor. Türkiye’deki tersanelerde, Türk mühendis ve işçilerinin alın teri ve yoğun çalışmalarıyla inşa edilen gemilerden TSCG UMUT da ilk kez Hürriyet’i konuk etti. Helikopter konuşlandırma, gerektiğinde hareket ettirebilme imkan ve kabiliyetine de sahip olan UMUT ve bu zorlu görevi yerine getiren 92 mürettebatla 32 saati birlikte geçirdik. İşte o 32 saatin detayları…
Helikopter eğitiminde heyecanlı anlar
09.30’da İzmir Limanı’ndan başlayan yolculukta ilk durak, Foça açıklarıydı. Sahil Güvenlik helikopteri ile yapılan eğitim nefes kesti. Gemide görevli tüm personel hazırlıklarını tamamladıktan ve yerlerini aldıktan sonra heyecanla helikopterin gelmesini bekledik. Kaza kırım ekibinden dalgıçlara kadar tüm mürettebat güvertede yerlerini almış beklerken, uçsuz bucaksız maviliğin ortasında yaklaşmakta olan helikopterin gelişi heyecan vericiydi. Denizde ilerleyen gemimize hem iniş kalkış, hem de dikey tahliye tatbikatları yapıldı. Bu heyecanlı anları ve zorlu dakikaları her iniş ve kalkışta tekrar tekrar yaşadık. Ardından Seferihisar Sığacık’a doğru yol aldık. Hava kararır kararmaz Sığacık açıklarında yine helikopterle gece tatbikatı hazırlıkları başladı. Gece denizin ortasında sessizliği yaklaşan helikopter bozdu. Sonrasında bütün gece uluslararası sularda sürecek arama kurtarma görevi başladı. Yunan adaları sınırından uluslararası sulara çıktık. Termal kameralar ve ileri teknoloji radar cihazlarıyla birlikte 32 saatlik görev süresi boyunca heyecanlı bir yolculuk yaşadık. Uluslararası sularda Türk bayraklı Sahil Güvenlik gemisiyle devriye gezmenin gururunu gemi mürettebatıyla birlikte tattık.
8 gün kesintisiz görev
TCSG UMUT’un komutanı Deniz Kıdemli Binbaşı Cüneyt Kara, gemi ve görevleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Gemimiz, 12 Temmuz 2013’te ise aktif olarak göreve başladı. ‘Mavi Vatan’ olarak adlandırdığımız deniz yetki alanlarında öncelikli olarak arama kurtarma olmak üzere, tıbbi tahliye, kaçakçılığın ve yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi, çevre kirliliği olaylarına müdahale, denizde can ve mal emniyetinin sağlanması ve kara sularımızın korunması gibi görevleri icra ediyoruz. Gemimiz 88.60 metre boyunda, 12.20 metre eninde ve bin 700 ton ağırlığında. Yakıt ikmali yapmadan 3 bin mil seyir kabiliyetine sahip olan UMUT, 8 gün süreyle kesintisiz olarak denizde görev yapabiliyor. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik gelişmiş cihaz ve ekipmanlarla donatılmış, oluşan kirliliğin yayılmasını önlemek maksadıyla bariyer döşeme kabiliyeti, kirliliğin denizden ayrıştırılması maksadıyla OIL SKIMMER cihazı ve büyük çevresel felaketlerde kullanılmak üzere dispersant malzemesini denize püskürtme sistemi bulunuyor.”
Yasa dışı göçte Ege yoğun
Deniz Kıdemli Binbaşı Cüneyt Kara, deniz yoluyla yasa dışı faaliyetlerin en sık rastlandığı bölgelerden Ege Deniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasında, 2013’te 206 adet yasa dışı göçmen faaliyeti tespit edildiğini belirterek, bu tespitlerde 5 bin 664 yasa dışı göçmenle 60 yasa dışı göçmen kaçakçısı yakalandığını aktardı.
Bu yazılım kuş uçurtmuyor
UMUT ‘ta bulunan “Komuta Kontrol Bilgi Sistemi” (KKBS) programı da Türk mühendislerin yaptığı bir yazılım. Bu yazılım ile kaybolan ya da aranan bir temasın çok kısa sürede bulunabilmesi sağlanıyor. Gemiler üzerinde bulunan elektronik sistemlerle sensörlerden gelen bilgiler anlık olarak KKBS tarafından işlenerek taktik resim oluşturuluyor. KKBS ile gemi üzerindeki elekro optik sistem ile silah sisteminin yönetimi de yapılabiliyor. KKBS harp döneminde anılan sistemlerin yönetimini gerçekleştirilebileceği gibi barış döneminde de sahil güvenlik komutanlığının kolluk görevlerini gerçekleştirmesine destek olacak. (Denizde yangın söndürme, arama kurtarma gibi fonksiyonlara sahip.)
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.