1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Yalova GİOSB lokomotif görevi üstlenecektir
Yalova GİOSB lokomotif görevi üstlenecektir

Yalova GİOSB lokomotif görevi üstlenecektir

İMEAK Gemiz Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, 2000 yılında gündeme getirdikleri koster filosunun yenilenmesi ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

A+A-

Denizcilik sektörü ile tanışmanız çocukluk yıllarınıza kadar uzanıyor galiba…

Denizcilik sektörü içinde bulunan bir aileye mensubum. Dolayısıyla ufak yaşlardan itibaren tersanelerin Haliç’te bulunduğu dönemlerde gemilerde bakım onarım işlerinde çalışmaya başladım. İlerleyen yıllarda tersanelerin Tuzla Bölgesi’ne taşınmasıyla birlikte aile şirketimiz Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde ilk faaliyet gösteren yan sanayi firmaları arasında yer aldı. Bir taraftan teçhizat üretimi ile birlikte tersanelerde gemi boru donanımı konusunda ihtisaslaşarak, baba mesleğini ileri seviyelere getirdik. Ülkemizde denizcilik sektörünün ilerlemeye başladığı 1980’li yılların başından itibaren Niyazi Bey isimli gemiyi alarak armatörlük işine de başladık. Türk gemi sanayinin hızla büyümesi, tersanelerin artması ve bölgede gemi sanayinin gelişmesi Tuzla’yı ülkemizin tersaneler ve gemi sanayi şehri haline getirdi. Gelişmiş potansiyeli ile Gökalp Gemi Onarım ve Denizcilik ile Misciler Gemi Malzemeleri firmaları Tuzla’da gemi sanayimizin gelişmesinde önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Ayrıca Kaptan Emin Gemisi ile Tuzla Belediyesi arasında yapılan protokol ile çevre koruma gemisini de devreye soktuk. Böylece tüm Marmara Denizi içinde gemi atıklarını toplayarak Tuzla Belediyesi’ne teslim etme görevini de üstlendik.

İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği bugün önemli bir noktaya geldi. GESAD’daki yol hikayenizden bahseder misiniz?

21. yüzyılın başlangıcı olan 2000 yılında, ihtiyaç haline gelen gemi sanayi örgütlenmesinde İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği’nin kurucu başkanı olarak göreve başladım. 1999 yılından itibaren İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyeliği görevimle ülkemizin gemi sanayini İMEAK DTO’da da temsil ediyorum. 1999 yılında kurulan Koster Armatörleri Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak Türk Koster Filosu’nun yenilenmesi projesine katkılarda bulunarak, deniz filomuzun ilerleyen yıllarda uluslararası düzeyde gelişmesi yönünde çalışmalara imza attım. İMEAK GESAD kuruluşundan sonra ülkemiz gemi sanayi kuruluşlarının en büyük örgütü haline gelmiştir.

Koster filosunun yenilenmesi projesinde siz oldukça eski bir tarihte çalışmalar yürütmüşsünüz…

Koster filosu yenileme çalışmaları 2000 yılında kurduğumuz Koster Armatörleri Derneği tarafından yürütülüyordu. Projemiz o tarihlerde Akdeniz ve Karadeniz’i Türk gölüne çeviren Türk kosterlerinin ilerleyen zamanda etkinliğini arttırması ve kendini geliştirmesi amacını taşıyordu. Bu amaçla hazırlanan proje, o tarihlerde “Yatırım Teşvik Belgeleri” alındığı halde
finans zorlukları nedeniyle uzun yıllar gerçekleştirilememiştir. Çoğunluğu armatör-kaptandan oluşan bu filo sahiplerinin büyük kısmı, imkansızlıklar nedeniyle gemilerini elden çıkarmak ve mesleklerini bırakmak zorunda kalmışlardır. Ülkemiz gemileri için her biri gemici eleman yetiştiren fabrika niteliğindeki kosterlerimiz uzun yıllar babadan oğla devreden bir meslek
gurubu oluşturmakta idi. Bu süreçte derneğimiz, Avrupa Deniz Ekipmanları Birliği’ne
( EMEC ) üye olduktan sonra Koster Filosunu Yenileme Projemiz diğer Avrupalı partnerlerimizin de ilgisini çekmiş bulunmaktadır. Avrupa Yatırım Bankası ile yatırım konusunda 500 Milyon Euro bütçeli kredi sağlamak üzere görüşmeler yapılmıştır. Projenin yeniden revize edilerek gerçekleştirilmesi çalışmaları ile görüşmeler durdurulmuştur. Kısacası koster filonun yenilenmesi projesi hala gündemimizde bulunmaktadır.

GESAD’ın kuruluşundaki amaç tam olarak neydi?

Tuzla Bölgesi’nde konuşlanmış yüzlerce gemi yan sanayici ve teçhizat üretici firmalarımızın sesini duyuracak üretim ve pazar ağı oluşturulmasına yönelik bir yapılanmaya ihtiyaç oluşmaya başlamıştı. Tuzla Bölgesi’ndeki sanayi yapılanmamız yeterli olmuyordu. Gemi sanayicilerimizin büyüme ihtiyacını karşılamak üzere Derneğimiz İMEAK GESAD tarafından, 2006 yılında ülkemiz gemi sanayinin en büyük yatırımı olacak “Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” çalışmalarını başlattık. Çok yoğun bir çalışma sürecinden sonra Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe ofisinde yaptığı sektör mensuplarımızın da iştirak ettiği toplantıda verdiği talimatlar çerçevesinde, Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarımız yeni Tersaneler Bölgemizin bulunduğu Yalova ilimizde başlatılmıştır. Kuruluş çalışmaları tamamlanarak kamulaştırma çalışmaları yürütülen Yalova GİOSB, gemi sanayimizin ülkemizde ve diğer tüm denizci ülkelerde birçok konuda önem taşıyacak çalışmaların yapılacağı üretici, araştırmacı, yenilikçi, çevreci bir kümelenme projesi olacaktır.

Yalova GİOSB daha şimdiden Avrupalı büyük gemi sanayici kuruluşlarla ortaklık protokolünün imzalandığı, sosyal-ekonomik yapısıyla ülkemiz gemi inşa ve gemi teçhizat üretiminin büyümesinde lokomotif görev üstlenecektir.

Bu büyük proje çok da kolay hayata geçmedi galiba…

Bu tür büyük projeler tabii ki çok çalışarak ve emek harcanarak hayata geçer. Ama bizim arkamızda hükümetimiz vardı. Bu büyük projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Nihat Ergün’e ve ilgili tüm bürokratlarımıza katkılarından dolayı sektörüm adına teşekkür ediyorum.

GESAD olarak değişik eğitim program ve projelerine de imza attınız…

İMEAK GESAD sektörün büyümesi ve ihtiyaçların oluşmasıyla mesleki eğitim konularında önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Üye işverenlerimize AB tarafından eğitim semineri düzenlenerek sertifika verilmiştir. Birçok endüstri meslek lisemizle ortak, AB destekli mesleki kurslar düzenlenmiş ve sektörümüze birçok yetenekli kalifiye eleman kazandırılmıştır. Tersane kazalarının gündeme geldiği 2008 yılından sonra Derneğimiz tarafından Milli Eğitim Bakanlığımız ve İş-Kur ile müştereken Türk Loydu tesislerinde düzenlenen mesleki eğitim ve geliştirme kurslarında 7000’den fazla gemi sanayi çalışanına verilen kurs ve sertifikalandırma faaliyetimizle sektörümüzde en büyük yasal sektörel eğitim gerçekleştirilmiştir. İMEAK DTO’nun da katkısı bulunan bu eğitim faaliyeti Derneğimiz tarafından finanse edilmiş ve örnek bir proje olarak gerçekleşmiştir.

GESAD olarak biraz da yurt dışındaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

İMEAK GESAD olarak ülkemiz dışında birçok etkinlikte görev almakta ve uluslararası çalışma ve projelere iştirak etmekteyiz. Avrupa Gemi Teçhizatları Birliği’nin (EMEC) asil üyelerinden olan derneğimiz, Avrupa’da Gemi Teçhizat üretimi ve teknolojisinin en büyük organizasyonunda önemli çalışmalara ve kararlara iştirak etmektedir. Yönetim kurulu üyesi olduğum EMEC, Haziran 2012’de Brüksel’de gerçekleştirilen ortak oturumla Avrupa Gemi İnşa Sanayicileri (CESA) ile birleşerek “Sea Europe” oluşumunu gerçekleştirdi. Böylece Avrupa’nın en büyük gemi sanayi birliği kurulmuş oldu.

SeaEurope dünya gemi inşa ve teçhizat sanayinde, yenilikçi gelişme ve projelerde etkin bir kuruluştur. İki yıldır devam eden AB 7. Çerçeve Programı destekli EuroVIP Projesi’nde, diğer AB sektörel toplum örgütleri, üniversiteler, Avrupa’nın büyük makine ve gemi teçhizat üreticileri ile birlikte katılımcı olarak bulunan derneğimiz proje tamamlandığında ülkemiz gemi sanayicilerinin ortak bir platformda gemi sanayicisi AB kuruluşları ile doğrudan ilişki ve işbirliğine girmeleri sağlanmış olacaktır. İMEAK GESAD, SeaEurope tarafından yürütülen GreenShip ve LeaderShip 2015-Leadership 2020 proje çalışmalarının da içinde yer alan bir kuruluş olarak ileriki yıllarda gerçekleştirilecek uluslararası kurallar ve yenilikçi gemilerle ilgili çalışmaların katılımcısı olacak ve ülkemiz gemi sanayine hizmet etmeye devam edecektir.

z.gokalp.jpg

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1528 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.