1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Well- Abled ile engelsiz bir gezinti
Well- Abled ile engelsiz bir gezinti

Well- Abled ile engelsiz bir gezinti

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Tuzla Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik kapsamında, 5 engelli vatandaş, refakatçileriyle Pendik Marina'dan yatla Boğaz turuna çıktı.

A+A-

Geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olan iş adamı Tunç Tonger'in projelendirdiği engelsiz yat "Well- Abled", engelli vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Tuzla Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik kapsamında, 5 engelli vatandaş, refakatçileriyle Pendik Marina'dan yatla Boğaz turuna çıktı.

Tonger, , 1988 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olduğunu ve o günden beri tekerlekli sandalye kullandığını söyledi.

Denizi sevdiğini ve tatillerde büyük zorluklar yaşadığını belirten Tonger, "Yüzmek mümkün olmuyordu. Bunun üzerine kafamdaki projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Tekneyi en ince ayrıntısına kadar tasarladık ve bitirdik. Böyle bir tekne dünyada bir ilk. Sezonu üçe böldük. Yatı, üçte birinde ben, üçte birinde başarılı engelliler ücretsiz kullanacak, geri kalan bölümde ise yatın finansı için yurt içi ve dışından engellilere kiraya vereceğiz" diye konuştu.

Yatın mimarı Hacı Hekim de hareket kabiliyeti kısıtlı olan engelli vatandaşların deniz yaşamında var olabilmelerini amaçladıklarını söyledi.

Hekim, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren engellilerin teknede ulaşamayacağı hiçbir nokta olmadığını ifade ederek, "Teknenin 'kıç' tarafında tekerlekli sandalyeli bir engellinin yüzebilmesi için denizin 1 metre altına inebilen hidrolik bir platform var. İç kısımda, tüm katlara çıkan hidrolik bir kat asansörü mevcut. Kumanda bölümü engellilerin tekneyi kullanabilmesine imkan tanıyacak şekilde yapıldı" ifadelerini kullandı.

Yatın kabinlerindeki yatakların "elektrikli hastane tipi" yatak olduğu aktaran Hekim, banyo ve tuvaletlerin engellilerin kullanımına göre yapıldığını dile getirdi.
Kabinlerde dokunmatik ekran olduğunu belirten Hekim, şunları kaydetti:
"Engelli vatandaş, bu ekran sayesinde yerinden kalkmadan ve kimseden yardım almadan, oda ve tuvalet kapılarını, klimayı, aydınlatma araçlarını, televizyon ve müzik sitemlerini özgürce kontrol etme imkanına sahip. Tüm kabin ve banyolarda kablolu ve kablosuz çağrı sistemleri var. 'Kıç' üstü ve 'köprü' üstünde engellileri sıcak havada serinleten 'sisleme' sistemi mevcut. Köprü üstünde 2 metre çapında deniz suyu ile çalışabilen jakuzi ve 3 boyutlu sinema sistemi mevcut."

Yatın özellikleri

Çevreci özelliğe sahip yatın Karadeniz Ereğlisi'ndeki Ustaoğlu Tersanesi'ndeki yapımı, 16 ayda tamamlandı. Denize temmuz ayında indirilen yat, 21,5 metre uzunuluğunda, 5,5 metre genişliğinde ve 6,7 metre yüksekliğe sahip. Gövde malzemesi çelikten yapılan yat, 10+2 yolcu taşıma kapasitesine sahip.

virahaber.com

Bu haber toplam 915 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.