Vira 9. yılını kutluyor

Vira 9. yılını kutluyor

Vira Dergisi “Vira Bismillah” diye başladığı yolculuğunun dokuzuncu yılında siz Vira Dergisi okurnazlarını bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyor…

A+A-

Vira 9 yaşına girdi… 9 yılı devirirken şöyle geriye dönüp baktığımızda ne çok şey yaşamış olduğumuzu görüyoruz. Acısı tatlısı, krizi bereketi, kaybettiklerimiz kazandıklarımızla, birlikte ağlayıp, birlikte güldüğümüz günlerle birlikte ne çok ana, ne çok dost biriktirmişiz. Ne çok şey öğrenmiş, ne çok farklı kulvarda dostlarla aynı gemide seyretmişiz. Vira Dergisi, yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren çok farklı özellikleri olan mürettebatı ile kruvaziyer bir sefer gerçekleştiriyor.

Dokuzuncu yılımızın habercisi olan bu sayımızın kapağında Vira’ya katkıda bulunanların isimleri yine yerlerini alıyor. Her yıl yeni ve yaratıcı kapak düzenlemesi artık Vira’nın, eskilerin deyişiyle “alamet-i farikası” oldu. Biçimsel bir fark değil bu. Türkiye’de ilk defa bir “sektör” dergisi olarak Vira, tüm sektör yayınlarından farklı olarak sektörün içine kapanmadı. Denizcinin denize açılması gibi, sektörün dışına alabildiğince açıldı. Neden? Çünkü Vira sıradan bir “sektör içi” yayın organı değil. Vira denizcilik kültürünün uçsuz bucaksız zenginliğini kucaklamaya çalışıyor. Öyle olunca da, sektörün ufkunu genişletiyor ve deniz kültürünün taşıyıcısı olan kültür dünyamızın aydın insanlarıyla buluşuyor. Vira’yı Vira yapan başlıca özgünlük böyle...

Deniz kültürünü dar anlamıyla anlamamalıyız. Deniz kültürü, her biri adeta bir sanat eseri değeri taşıyan gemici düğümlerinden, deniz hakkında yazılmış tarih kitaplarına, her halkın gemiciliğe yaptığı kendi katkısından, deniz hakkında yazılmış şiirlere, ekmeğini denizden yiyen insanların üretim için mücadele tarzlarından ve döktükleri terden, kıyı yerleşim yerlerindeki yaşam biçimlerine kadar insanla deniz arasındaki tüm ilişkileri kapsamıyor mu? Bütün bu ilişkilerin tarih içinden süzülerek insan bilincine yansıyan usaresi, öz suyudur deniz kültürü. Vira işte bu usarenin yayın organıdır. Usare ise, damla damla birikir. Biz hep deniz kültürümüze kendi damlalarımızı nasıl katabileceğimizi düşündük, düşünmekle de kalmadık ürettik. İşte Deniz Kültürü Festivali ve Deniz Kültürü Derneği bunların ürünüdür.

Unutmamak gerekir, karada insan insanla kavgalıdır. Denizde ise insan insanla her zaman dost, denizle hem kavgalı, hem arkadaştır. Fark böyle olunca, bizim ailemizin de gelenekleri bir başka türlü biçimlendi. Ve Vira işte bu aileyi yaratan, bilincinde olalım olmayalım, onu biçimlendiren, nitelendiren deniz kültürünün yayın organı olarak, kah övgülerin sevinciyle, kah sitemlerin eğitici etkisiyle, bu ailenin içinde büyüdü, gelişti, serpilip renklendi... Denizle yarış... İnsanla barış... Denizcinin mavi-beyaz renkler içindeki şiarı böyle değil mi?

Bir kez daha bu uzun yolculukta bizimle omuz omuza olan bütün deniz dostlarını bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyoruz…

Vira hakkında görüşler;

VİRA DOKUZ YAŞINDA

Binali Yıldırım-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Bakanlık olarak denizciliği yeniden ayağa kaldırma mücadelesi verirken, sektörün temsilcileri, sektörün sözcüleri de bizleri bir an olsun yalnız bırakmıyorlar. Vira Dergisi de desteğini hiç esirgemeyen bir yayın kuruluşu olarak, hep denizcilik sektörünün yanında yer alıyor. Vira Dergisi, Uluslararası Deniz Kültürü Festivali gibi önemli bir festivali düzenlemekte aktif rol oynadığı gibi denizciliğimizin kültürel ve sanatsal kısmının tanıtılmasında büyük hizmetler veriyor. Vira Dergisi’nin, bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında denizciliğin, kültürel, sanatsal boyutunu ele alarak topluma ulaştırmada çok başarılı olduğunu belirtmek istiyorum.

İsmet Yılmaz-Milli Savunma Bakanı: Denizcilik sektörüne yönelik ulusal bir yayın organı olan Vira Dergisi’nin, dokuzuncu yılına girmesi sebebiyle duyduğum mutluluğu ve ilk yayın hayatına başladığı günden itibaren yanınızda olmanın verdiği gururla, ulaşılan bu başarının kıvancını sizlerle paylaşıyorum. Derginizin geçen zaman içerisinde sürekli güçlenerek ve okuyucu kitlesini artırarak, zengin içeriği, tasarımı ve kadrosuyla birlikte, denizle ilgili genel kamuoyuna hitap eden bir deniz kültürü dergisi olması her türlü takdiri hak etmektedir.

Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de başarılı bir yayın hayatı izleyecek olan Vira Dergisi’nin yayınlanmasında emeği geçen tüm personeli tebrik ediyor ve daha nice sayılar temennisiyle çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

Kemal Yardımcı-Milli Savunma Bakan Yardımcısı: Vira Dergisi, keyifle okuduğum bir dergi. Denizcilikle ilgili sanatsal değeri ve içeriğiyle zengin buluyorum. Değişik kesimlerin denizciliğe katkısını gördükçe memnun oluyorum. Biraz da işin kültür boyutunu arttırmak gerektiğini düşünüyorum. Kültür bir toplumun atar damarıdır, Vira bu yanıyla önemli bir açığı dolduruyor.

 

Hasan Naiboğlu-Eski Denizcilik Müsteşarı:Denizcilik basınının güzide temsilcisi olan Vira Dergisi’nin yeni yaşını mutlulukla kutluyorum. Doğru ve kaliteli yayıncılık anlayışından dolayı Vira Dergisi ekibine de yolunuz açık olsun diyorum. Deniz kültürünün gelişmesi için verdiğiniz emeğe de teşekkür ediyorum. Nice mutlu yıllara…

 

Kürşad Tüzmen-AKP Mersin Milletvekili: Türkiye’de yayıncılığın ne kadar zor koşullar altında yapıldığını bildiğim için sizleri gönülden kutluyorum. Dünyada denize gönülden bağlı, bu tutkuyu içselleştirebilmiş herkesin, çok geniş kadim köklere sahip bir kardeşliğin birer üyesi olduğunu düşünürüm. Sessiz denizlerin ezgisini kalbinde duyan herkes, bu toprakların çocuklarını denizle buluşturmayı görev edinmelidir. Siz de bu görevi üstlenenlerden birisiniz. Başarılar diliyorum.

 

D. Ali Torlak-MHP İstanbul Milletvekili: Sektörümüzde pek çok denizcilik dergisi, gazetesi ve internet sitesi var. Hepsinin yeri ayrı ama Vira benim için daha bir başka. İlk sayısından başlayarak sürekli takip ettiğim bir dergi. Gerek sektörel, gerekse kültürel anlamda kazandırdığı çok şey var okuyucularına. Ancak, bir beklentim var Vira’dan. Sektörü tanıtıcı TV programları için çalışmalar yapması ve ulusal kanallarımızın prime-time periyotlarında yayınlatmaya çalışması. Önümüzdeki süreçte de sizlere başarılar diliyorum.

 

Hüsnü Çöllü-CHP Antalya Eski Milletvekili: Denizcilik sektöründe yapmamız gereken, biraz daha kamuoyu oluşturup, siyasi iradeyi adım atma konusunda zorlamak olmalıdır. Bu anlamda sektör yayınlarının büyük bir gayret, özveri ve başarı ile çalışmalarını sürdürmeye çalıştığını itiraf etmeliyiz. Bu çerçevede, Vira Dergisi’nin de başarılı çalışmalarını ve sektöre sağladığı olumlu katkıları memnuniyetle ifade edebilirim.

 

Suat Hayri Aka-Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yrd. : Gayet ciddi, verimli, okurken keyif aldığım, lüzumsuz hususlardan arındırılmış, laf olsun diye haber yapmayan, masamda tutmaktan hiç imtina etmediğim, hatta konuklarıma bile gösterebildiğim bir dergi diyebilirim. Sektörde birçok deniz dergisi var, onları da desteklemek gerekiyor. Hepsinin belli bir kulvarı var. Vira Dergisi deniz kültürü, lojistik, AB gibi çok farklı bir boyutunu aktarıyor. Ben onu fark edebiliyorum. Virahaber’i de takip ediyorum. Sık kullanılanlara koyduğum web sitelerinden biridir.

 

Cemalettin Şevli- Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Md: Vira Dergisi her geçen gün kendini geliştiren çok güzel bir dergi. Vira Dergisi’nin çok değişik konuları ele almasını, özellikle deniz kültürü ile ilgili yaptığı yayınları takdir ediyorum. Çizgisini aynı kalitede sürdürmesi de bence çok önemli. Başarılar diliyorum.

 

Hızırreis Deniz-Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Gen. Md. :Gemi inşa, deniz ticareti, deniz kültürü, deniz turizmi, balıkçılık ve en önemlisi amatör denizcilik gibi ülkemizin son yıllarda gösterdiği başarılı süreçte Vira Dergisi olarak yazılarınız ve içerik açısından da objektif tutumunuz sonucu denizciliğe katkınız ile alışılagelmiş dergi çizgisinin üzerinde bir yenilik getirdiniz ve gelecek yıllara referans olacak bir yayın çıkardınız. Dergiyi sadece yazılı bir kitapçığın dışında, bilimsel toplantılar ve kültürel etkinlikler ile dinamik yaşamın bir parçası olarak denizcilere sunarak, kamu hizmeti görevini bağımsız bir duruşla yerine getirmenizin unutulmayacak örnek çalışmalar olduğunu hatırlamak gerekir. Türk denizcileri için emeği geçen tüm Vira çalışanlarına başarılar ve teşekkürler.

 

Ahmet Paksoy-İDO Genel Müdürü: Son yıllarda sektörün gelişmesine paralel olarak, denizcilik medyasında da büyük değişimler görüyorum. Vira Dergisi deyince aklıma deniz kültürü geliyor. Vira Dergisi, deniz kültürünü bünyesine çok güzel oturttu. Denizin sanatından, müzikten, resimden geniş bir perspektifte çok seviyeli röportajlara yer veriyor. Bu açıdan Vira Dergisi eşittir deniz kültürü bence.

 

Salih Orakçı-Kıyı Emniyeti Genel Müdürü: Kamuoyunun ve özellikle denizcilik camiamızın doğru, eksiksiz ve tarafsız olarak bilgilendirilmesi ilkesinden taviz vermeyen düzeyli, ilkeli yayın politikası ile iletişim teknolojilerini yakından takip ederek internet üzerinden de hizmet veren Vira Dergisi’nin dokuzuncu kuruluş yıldönümünü dolayısıyla emeği geçen tüm çalışanları yürekten tebrik eder, başarılı yayıncılığınızın devamını dilerim.

 

Metin Kalkavan-DTO Yön. Kur. Bşk. :Büyük emeklerle ortaya çıkarılan çok güzel bir dergi Vira. Hele de bugün böyle bir dergi çıkarmak çok daha zor. Zevkle ve beğenerek okuyoruz. Zaman ne de çabuk geçiyor, Vira Dergisi yayın hayatına dokuz yıl önce başlamıştı. Büyük bir emek ve çabayla ortaya çıkmıştı. Hele ki; küresel ekonomik krizin her şeyi toz dumana dönüştürdüğü bir ortamda dokuz yıl kesintisiz yayın yapmak büyük bir başarıdır. Bu sektörümüzde yayın yapan bütün yayınlarımız için geçerlidir. Vira Dergisi çalışanları yayın ilkelerinden taviz vermeden, deniz kültürünün geliştirilmesinde hiç bir fedakârlıktan kaçınmadan, yüzyıllar boyunca biriken deniz kültürümüzü damıtıp günümüze ulaştırmak ve gelecek nesillere bunu aktarmak için kürek çekiyorlar. Yüreğinize ve kaleminize sağlık…

 

Cengiz Kaptanoğlu-DTO Meclis Başkanı: Vira Dergisi bugün en başarılı dergilerden biri. Hem hazırlanışı, hem içeriği, hem de dizaynı çok iyi. Denizcilik sektöründe en çok okunan dergilerden biri. Ben mesela Vira’yı zevkle okuyorum. Gençler Vira’yı takip etsinler. Denizcilik bir ülkenin geleceğidir. Barbaros Hayreddin Paşa ne demiş; “Denizlere hakim olan cihana hakim olur”. Vira’nın en önemli tarafı her şeye eşit mesafede oluşudur. Basın, zaman zaman taraflı ve gerçeği yansıtmayan asparagas haberler de yapıyor ama Vira tarafsızdır. Onun için Vira mecmuasının denizcilikte bizim için yeri çok önemlidir ve böyle başarılı yöneticileri olduğu müddetçe de yaşayacağından, daha da iyi olacağından eminiz. Dolayısıyla başarılarından dolayı da bizim yapacağımız tek şey sizlere yardımcı olmak ve teşekkür etmektir. Çünkü bence Vira’nın önü açık. Nice dokuz seneler diliyorum, Allah selamet versin…

 

Erol Yücel - TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı:Denizcilik, ekonomik, askeri ve siyasi bakımdan çok önemlidir. Hele ülkemizin bulunduğu konum, etrafını çevreleyen denizler ve sahip olduğu Boğazlar ile çok önemlidir. Denizcilikle ilgili gazete ve dergilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüm bunlar denizcilikte bir yerlere doğru gelmeye başladığımızın olumlu işaretleridir. Bu yazıyı kaleme aldığım şu günlerde denizciliğimiz sıkıntılı günler yaşamakta olup, tünelin ucunda ışık görünmeye başlamıştır. Denizcilik sektörümüz kademe kademe bir yerlere gelmiştir. Sıkıntıların aşılması, yeterli sermaye birikiminin sağlanması ile çok daha iyi yerlere geleceğine olan inancım tamdır. Tüm bu çalışmalarda gerek internet alanında, gerek gazete ve gerekse getirdiği kalitesi ile Vira Dergisi’ni çok başarılı bulduğumu belirtmek istiyorum. Başarılarınızın devamı dileğiyle dokuzuncu yılınızı kutluyor ve şahsınızda tüm çalışanlarınıza başarılar diliyorum. Teşekkürler, sağ olasın Hakkı Şen.

 

İrfan Erdem-DTO Karadeniz Ereğli ve Batı Karadeniz Böl. Yön. Kur. Bşk.:Vira’yı şu bakımdan çok seviyorum: Siz konuları objektif ortaya koyuyorsunuz. Bu güzel, bu çirkin demiyor okuyana bırakıyorsunuz yargılamayı. Bir de denizcilikle ilgili bütün sektörleri dergide buluşturuyorsunuz. Sadece acaba reklamlar arka tarafta olsa konular bölünmese diye düşünüyorum. Baskı kalitesi de çok güzel. Bir de başka yerlere de göndermelisiniz derginizi, herkes okuyabilmeli.

 

Ziya Gökalp - GESAD Başkanı: Vira Dergisi bizim gözbebeğimizdir. Farklı bir yayın organıdır Vira. ‹nanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da aynı kaliteyi devam ettirecektir. Vira Dergisi denizcilik sektöründe marka olmayı başarmış bir yayın organıdır. Evet, marka olmak zordur ama biliyoruz ki marka olmaktan çok o markanın devamlılığını sağlamaktır zor olan.

‹şte Vira Dergisi bugüne kadar bunu başarmıştır. Vira Dergisi, aynı zamanda Deniz Kültürü Festivali’ni de hayata geçirerek, “Deniz Kültürü” kavramının içini doldurmuştur. Ülkemizde yayın organlarının hayatlarını devam ettirmesi hiçbir zaman çok kolay olmadı. Bu nedenle Vira Dergisi’nin dokuzuncu yaşına girmesini büyük bir keyifle kutluyorum. Bir anlamıyla zoru başarmış olan Vira Dergisi, bu başarısını yazarları, sahibi, çalışanları kısacası bütün ekibi ile başarmıştır. Vira gemisindeki herkesin başarılarının devamını diliyorum.  “Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil” der Ben Sweetland. Ben bunu Vira Dergisi’nin ekibi ile yaptığım konuşmalarda her zaman gözlemledim. Hiçbir zaman biz başardık demediler, her zaman bu işin uzun bir yolculuk olduğunun bilincinde olduklarını söylediler. Çok değişik konuları sayfalarına taşıdılar. Sanatı, edebiyatı, ünlü sanatçıları, gazetecileri, tarihçileri denizler ve denizcilikle bütünleştirdiler, hatta harmanladılar. Asıl önemlisi bence ilk günkü heyecanlarını kaybetmediler. ‹şlerini ciddiye alarak çalıştılar. Her zaman denizcilik sektörünün yanında olmaya özen gösterdiler. Bütün Vira tayfasına yolunuz açık ve aydınlık olsun diyorum…

 

Başaran Bayrak - Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı: Vira Dergisi büyük bir inatla ve gayretle gemi sektörü ile ilgilenmeye, haber üretmeye, sorunları aktarmaya, çözüm önerilerini iletmeye devam ediyor. Ne zaman sektörümüzle ilgili bir etkinlik olsa Hakkı Şen orada, bazen dostlarımız soruyorlar; “Beyefendi hangi tersanenin yöneticisi ya da sahibi?” diye. Gemi ve yat ihracatçıları olarak 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında ihracatımızı 10 milyar USD olarak öngördük. Bu bir hayal değil gerçekleşebilecek bir öngörüdür. 2008 yılında 2,8 milyar USD ihracat gerçekleştirdik. Ancak malî kriz kapımıza dayandı. Rakiplerimiz, arkalarına devletlerinin desteklerini alarak yollarına devam ettiler. Rekabeti eşit olmaktan çıkardılar. Bizler irtifa kaybettik ancak umudumuzu asla kaybetmedik. Hala iddialıyız. Bundan 10-15 yıl önce Güney Kore’nin bulunduğu konumdayız. Onlar gemi ihracatını 40 milyar USD’nin üzerine taşımayı becerebildiler. Bizler de başarabiliriz. Bunun için onların izlediği yolu izlememiz yeterli. Bizler ‹natla ve inançla yolumuza devam ediyoruz.  Sözcümüz oldun, dilimiz oldun, iyi ki varsın Vira Dergisi, ‹yi ki varsın Hakkı şen, nice yıllara…

 

Adem Şimşek-Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Bşk: Ulusal denizcilik sektörümüze ve genel kamuoyuna, zengin içeriğiniz, üstün tasarımınız ve profesyonel kadronuzla sunduğunuz hizmet tüm kamuoyunca dikkatle ve takdirle izlenmektedir. Hedefleriniz olan; tüm denizcilik sektörümüzü kucaklamak, güvenliği tam bir denizcilik sektörü, insanlığın deniz ve denizcilikle ilişkilerinin bütün tarihsel birikiminin insanlık bilincine yansıması gibi tüm konuları sayfalarınızda bulmaktayım. Hem sektörümüz hem de denizcilik sektörünün diğer alanlarında yapılan çalışmaların kamuoyuna doğru bir şekilde duyurulması, bu sorumluluğu yerine getirdiğinizin en önemli kanıtıdır. Dokuz yıldır basın meslek ilkelerinden ödün vermeyen denizcilik sektörümüzün tüm kuruluşlarını kucaklayan tarafsız yayıncılık anlayışınızın, tüm yayın hayatınız süresince devam edeceğine olan inancım tamdır. Vira ailesinin tüm çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunar, başarılı yayıncılığınızın ilkeli ve özgür bir yayın organı olarak uzun yıllar sürmesini dilerim.

 

Savaş Ay-Gazeteci: Denize atsan batmaz bu dergi. Kulacınız sıkı, pruvanız açık, yelkeniniz dolu olsun. Selametle…

 

Şenol Morgül - DENTUR Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı: Vira Dergisi yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren “Deniz Kültürü” kavramının zihinlere kazınması için çaba harcayan bir yayın organı oldu. Bunu da “Deniz Kültürü Festivali” ile taçlandırmayı başardı. Deniz kültürü kavramının içini dolduran Vira Dergisi, aynı zamanda deniz kültürü kavramının geliştirilmesinin birçok kurum ve kuruluş tarafından öncelikli hedef haline gelmesini de sağladı. Vira, mürettebatının büyük bir titizlik ve mutlulukla mesleğini icra ettiğini görüyorum. Vira Dergisi sadece bir denizcilik dergisi değil. Vira Dergisi aynı zamanda tarih, kültür, sanatı da denizlerle harmanlıyor. Çok iyi tanıdığımız yüzleri, gazetecileri, sanatçıları, tarihçileri, yazarları Vira sayfalarında denizi ve denizciliği konuşurken görmek çok önemli. Çünkü ülkemizdeki denizciliğin geliştirilmesi, denizci ülke olmamız için bu insanların topluma verdikleri mesajlar insanların yüzünü denize dönmesini sağlayacaktır. ‹şte Vira Dergisi bunu başarabilmiş bir yayın organı. Çok değişik konuları farklı bakış açıları ile incelemesi de bu derginin özelliklerinden biri. Tabii bir başka özelliği de gittiğim birçok yerde Vira Dergisi’ni görüyor olmam. Çok değişik yerlerde Vira ile karşılaşıyorum. Tabii ki sektörümüzdeki yayın organlarımızın hepsi bizler için önemli. Sektörümüzün gelişmesine hepsi farklı katkılar koyuyorlar. Fakat Vira farklı bir kimlikle çıkıyor Türk insanının karşısına. Ve Vira’nın kapakları… Açıkçası “Bu sayıda acaba kapakta nasıl bir şey kullanacaklar” diye merak ettiğim bir dergi Vira. Görsel olarak, grafik tasarım olarak çok başarılı buluyorum. Tarafsız ve özgür bir yayın organı çıkarmanın kolay olmadığını bilerek, Vira tayfasına tornistan yok, tam yol ileri diyorum. Mühendisin hayalini, dok işçisinin göz nuru alın terini, mürettebatın emeğini, kurdeleyi kesen kadınların duasını unutmadan, bu rotada seyretmeye devam etmelerini dileyerek nice dokuz yıllara… Allah selamet versin…

 

Faruk Ürkmez-ÜrkmezŞirketler Grubu Yön. Kur. Bşk: Vira Dergisi’nin büyük bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. Daha iyi olması için çalıştığınızı biliyorum. Sektörün içinde olmak için gemi inşadan, yata, sahil bölgelerine kadar inmeniz gerekir. Mutlaka üye sayınızı arttırmanız şart. Sizlere başarılar diliyorum.

 

Dr. Tayfun Acarer- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kur. Bşk.: Vira Dergisi, izlediğim kadarıyla tarafsız ve güncel yayınları ile denizcilik sektörünün nabzını çok iyi tutuyor. Türkiye açısından büyük önem taşıyan ve çok ciddi potansiyel ihtiva eden denizcilik sektörünün gelişiminde, derginizin de tarafsız ve yapıcı yorumlarla büyük katkı temin edeceği görüşündeyim. Özellikle son dönemlerde, derginin önderliğinde yapılan birçok konferans ve aktivitenin denizcilik sektörüne çok olumlu katkı temin ettiğini ve bu etkinliklerin kesinlikle devam ettirilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.

 

Şevki Mete- EVYAP Kamusal İlişkiler Koordinatörü: Vira Dergisi sektörde çok önemli bir yerde bulunan özellikle deniz kültürü alanında uzmanlaşmış, güvenilir bir yayın organı. Görsel olarak da, içerik olarak da sektörel bir yayın çizgisinin çok üzerinde. Emeği geçen bütün Vira tayfasına başta Hakkı Şen olmak üzere başarışlar diliyorum. Nice 9 yıllara…

 

Erdem Nevşehir- Martı Çevre Hizmetleri (Seagull) Gen. Müd: Vira Dergisi farklı bir yayın organı olarak denizcilik sektörümüze renk kattı. İlk günden beri gerek yaptığı haberlerle, gerek hazırladığı dosyalarla, gerekse denizcilik sektörüne farklı bir pencereden bakan kültürel ve sanatsal makaleleri ile her ay beklediğimiz bir yayın organı oldu. Tarafsız olmanın giderek zorlaştığı dönemlerde bile tarafsızlığından taviz vermedi. Gazetecilerden oluşan kadrosu ile ulusal basından gördüğümüz yüzlerle bizleri buluşturdu, ulusal medyanın dikkatini denizcilik sektörüne yoğunlaştırmasına yardımcı oldu. Dokuz sene bu şekilde kaliteden ödün vermeden yayıncılık yapmak çok zordur. Vira Dergisi bunu başarmanın yanında her sıkıntılı dönemde sektörümüzün yanında olmuştur. Kaptanı ve tayfası ile Vira Dergisi’nin yeni yaşını kutluyor, daha nice sekiz yıllara diyorum. Allah selamet versin… 

 

Temel Kotil-THY Genel Müdürü:Vira Dergisi’nin sektördeki pastanın büyütülmesine, yatırım olanaklarının sürekli arttırmasına ve Türkiye ulaşımını daha da ileriye götürecek projelere geçmişte olduğu gibi bundan sonra da destek vermesini tavsiye ederim. Başarılar diliyorum.

 

T. Çağatay Altan-Altanlar Yangın Söndürme ve Güvenlik Sistemleri Şirketi Kurucusu:

Vira Dergisi’ni ilgiyle takip ediyorum. Derginiz benim gözlemlediğim kadarıyla denizcilik kültürüne önem veriyor, denizcilik arşivi ve denizcilik tarihine olan ilgisi dolayısıyla çok dikkatimi çekti. Ben diğer konularda her derginin hak ettiği görevi yaptığına inanıyorum. Ancak Vira Dergisi’nin, denizcilik kültürü, denizcilik arşivciliği ve ülkemizde denizcilik kültürünün yerleştirilmesi konusunda bir adım önde olduğunu görüyorum. Bu anlamda sektörün içinde bulunduğu krizin ele ele aşılması konusunda da Vira’nın önemli bir yerde olduğunu düşünüyorum.

 

Özdemir Atasaven - GESAD Yönetim Kurulu Başkan Yrd.: Ülkemiz denizcilik sektörünün en gözde yayınlarının başında gelen Vira Dergisi’nin yayın hayatının sekizinci yılını kutlamaktan büyük onur duyuyoruz. Vira Dergisi sadece bir yayın organı olarak kalmayıp sektöre geniş yelpazeli bir haber sunum görevi yanında kurucusu tecrübeli gazeteci Hakkı şen ve Ayşe Olcay yönetiminde etkin ve dinamik kadrosuyla virahaber, gibi yayın kuruluşlarıyla da hizmet faaliyetlerini genişletmiş bulunuyor. Vira Dergisi’nin yolculuğuna yakından tanıklık ettim. Gerçekten kolay bir yolculuk değildi. Zaman zaman gerçekten çok zorlandıklarını biliyorum. Ama hiç vazgeçmediler, ilk günkü heyecan ve azimle yollarına devam ettiler. Vira Dergisi’nin bugünlere gelmesinde Vira tayfasına destek veren çok önemli isimler vardı. Vira ekibi bugün bu isimlerden bir kısmını kaybetti. Prof. Dr. Yücel Odabaşı, Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan, sualtı belgeselcisi Haluk Cecan benim hatırladıklarımdan birkaçı. Bu önemli isimler de Vira Dergisi’ne ve onun ekibine inanmışlardı. Derginin gelişmesi için çaba gösteren denizcilik sektörünün bu isimlerini de bir kez daha bu vesile ile saygıyla anıyorum.

 

Bernard Delemotte-Kaptan Cousteau’nun Kameramanı:Fotoğraflar harika, Türkçe bilmememe rağmen insanın içine işleyen bir dergi. Özellikle kapakları inanılmaz. Umarın yıllarca okurlarından ayrılmaz.

 

Prof. Dr. Osman Kamil Sağ - Piri Reis Üniversitesi Rektörü: İnsanlık tarihi boyunca yazılı basın; toplumların aydınlanmasında, farkındalık kazanmasında, gerektiğinde reaksiyon göstermesinde önemli rol oynamıştır. Medeni toplumlarda basın; yasama, yürütme ve yargıyla birlikte yürüyen dördüncü kuvvet görevini üstlenmiştir. Sektörel basın deyince sadece belirli bir sektörü hedef alan, bu sektör ve onun yan dalları ile ilgili haber yapıp yazı yazan değil, bu sektörden yaşam kaynağını sağlarken aynı zamanda onun gelişmesi, değişmesi, daha iyiye gitmesi için gerektiğinde “sektörün sesi” haline gelebilen; haberleri, araştırmaları, projeleri veya etkinlikleriyle sektöre “katma değer” sağlayan bir yapıdan bahsetmek gerekir. Tarafsız habercilik ve tarafsız basının öneminin her geçen gün arttığı ülkemizde; bağımsız, sansürsüz ve objektif bir şekilde varlığını sürdüren sektörel yayınların gereği ve önemi yadsınamaz. Bu anlamda yıllardır denizcilik sektörümüzde hizmet veren Vira Dergisi, hem bağımsızlığını, hem tarafsızlığını koruyup hem de sadece sektörel bir basın-yayın organı olarak kalmadan, gerek gerçekleştirdiği sosyal, kültürel gerekse denizcilik etkinlik ve faaliyetleriyle, sektörümüze katma değer yaratma konusunda da aktif rol oynamıştır. Ulusal ya da uluslararası fuarlar, organizasyonlar ve projeler aracılığıyla da global platformda Türk denizcilik sektörünü en iyi şekilde temsil etmeyi hedef edinmiştir. Piri Reis Üniversitesi olarak biz de kendimizi üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmaya adadık. İMEAK DTO’nun dünyada örneği olmayan, sektörel bir destekle, omuz omuza hepimiz, sektörümüz, ülkemiz için hayata geçirdiği başarılı projesi Piri Reis Üniversitesi’ne sizlerin de gönülden verdiği destek ve katkılardan dolayı ayrıca müteşekkiriz. Hem işlerini zevkle yapan, hem de sektörümüzü gerek yerel, ulusal, gerekse uluslararası alandaki en güncel denizcilik haberlerinden mahrum bırakmamak adına yüksek tempo ve stres altında canla başla emek veren Vira Dergisi ve çalışanlarına bu vesileyle teşekkürlerimi sunmak isterim. Denizcilik sektörümüz günümüzde geçici olarak sıkıntılı bir dönemden geçmekte ise de, tüm dünyanın ve özellikle sektörümüzün içine girdiği finansal krizden yara almadan alnının akıyla çıkmayı başaran Vira Dergisi’nin, daha nice dokuz yıllar boyunca sektörümüze hizmet vermesini ve başarılarının devamını temenni ederim.

 

Andre Laban-Kaptan Cousteau’nun Ekip Şefi:Elime aldığım zaman kapağını okşamak istedim derginin. Bu başıma daha önce hiç gelmemişti. Benim için fotoğraflar önemlidir. İçinde harika fotoğraflar var. Bizim de tanıdığımız isimler yazı yazmış ve fotoğraflamışlar. Bu derginin ne kadar özel olduğunun bir kanıtı. Herkesin eline sağlık…

 

Yaşar Duran Aytaş – Bakan Müşaviri: Vira Dergisi’yle tanıştığımdan beri hep bir dost ve samimi tavırlarla karşılaşmışımdır. Dergi çalışanları tenkitlerimi dikkate alarak, yapılması gereken her türlü projeyi de paylaşmayı bilmişlerdir. Vira dergisinin ekibinin yazılı ve sözlü medyada çalışmış tecrübeli kişilerden oluşan profesyonel bir ekip olduğunu da burada yeri gelmişken vurgulamak isterim. Vira Dergisi’ni incelediğimde kapaktan tutun sayfa düzenine kadar mükemmel bir dergi olduğunu görüyorum. Konuları insanı celp ediyor, fotoğraflar ise ayrı bir profesyonellik. Zengin içeriği, üstün tasarımıyla çıkartan arkadaşların ellerine sağlık, pırıl pırıl bir dergi. Ulusal bir dergi kalitesinde çıkarttığınız böyle bir dergi için sizleri tekrar kutlar, aylık periyotlarla yayımlanan ve dokuzuncu yılını dolduran olan Vira Dergisi’nin uzun soluklu olmasını ve denizciliğimize olan katkılarının devamını diler, tüm sektör mensuplarına ve çalışanlarına başarılar dilerim.

 

Jean Claude Eugene- Fransa Festival Başkanı: Haluk Cecan benim arkadaşımdı, hepimizin arkadaşı idi. Ve denizin en büyük koruyucularındandı. Onun da, içinde bulunduğu bir dergi Vira. Onun için tarafsız olamayacağım, Vira çok güzel ve özel bir yayın.

 

Coşkun Aral-Gazeteci/Yazar:Vira benim için ayrı bir öneme sahip, çünkü dostlarımın nasıl benzersiz bir çabayla “Vira” dediklerinin yakından tanığıyım. 9 yıl olmuş, sanki dün gibi... Vira okumanın benim için farklı bir yanı daha var; eşimin ailesi sayesinde tanıdığım denizcilik camiasını da böylece yakından takip edebiliyorum. Dedesi ve babası denizci olan eşim vasıtasıyla kendimi içinde bulduğum denizcilik sektörü müthiş bir ivmeye sahip, yaratıcılık gerektiren ve rutinlerden uzak bir sektör. Ülkemizde daha gelişmeye çok müsait olan bu sektör krizlerden nasibini alsa da, dünya denizleri var oldukça yaşamaya devam edecek. Vira da sektörü yakından izleyecek, biz de Vira’yı izleyeceğiz. İyi ki varsın Vira! Nice yıllara... 

 

Francisco Pizarro Asenjo-İspanya Festival Başkanı: Vira Dergisi denizin her farklı dalı ile ilgilenen aynı zamanda bir kültür yayını. Böyle kapsamlı bir dergi olması çok enteresan. Ben hiç deniz kültürünü işleyen bir dergi görmedim. Bu anlamıyla Vira galiba dünyada bir ilk. Başarılar diliyorum.

 

Prof. Dr. Mustafa İnsel-İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fak. Öğretim Üyesi: Vira sosyal aktivitelerin ve teknik bilgilerin kültürle yoğrularak iç içe olduğu bir dergi. Sadece kültürel ya da sadece sosyal değil, ikisini bir araya getirerek yaşamın kendisini işleyen çok keyifli bir dergi. Mutlu yıllar diliyorum.

 

Celal Toprak-EGD Yön. Kur. Bşk.:Yaygın basın Türkiye gibi ülkelerde yoğun bir haber bombardımanı altında bulunuyor. Gün ki rutine yetişmekte zorlanıyor. Gündeme her dakika flaş haberler düşüyor… ‹şte böyle bir ortamda sektörel sıkıntılar gündeme gelmekte zorlanıyor. Hele sektörler konusunda bilgilenme sorunu varsa, zorluk ikiye katlanıyor. Burada devreye sektörel yayınlar giriyor… Sektörlerin görüşlerini kamuoyu ile buluşturan bu yayınlar aynı zamanda çok önemli bir bilgilendirme aracı da oluyor… Yeni sektörel yayınlar sesini duyurmakta zorlananların nefesi, yol arkadaşı, hatta yoldaşı oluyor… Denizcilik sektörünün uzun süredir yol arkadaşlığını Vira yapıyor… Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda ifade etiğim gibi Vira yaptığı bilgilendirme ile bizim denizcilik konusunda kalem oynatmamızı sağladı. Çünkü bilmediğinizi yazamazsınız. Bu anlamda Deniz Kültürü Derneği Başkanı ve Vira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı şen önemli bir misyonu yerine getirdi ve getirmeye devam ediyor. Umarım her zaman Vira demeye devam ederler ve denizcilik nefessiz kalmaz…

 

Mahmut Övür-Gazeteci: Benim gördüğüm kadarıyla Vira Dergisi sektörün sesi oldu. Benim açımdan Vira, bilgi alınacak önemli bir kaynak. Marka olarak bu noktaya gelmek çok önemlidir. Denizcilik sektöründe bilgi alınacak ciddi yayınlar çok fazla yok. Bence, Vira bu boşluğu çok iyi dolduruyor. Kaliteli ve şık bir dergi…

 

Murat Kıran-GİSBİR Yönetim Kurulu Bşk:Denizcilik sektörünün nabzını tutan önemli dergilerimizden olan Vira’yı sektörümüzün önemli konularını gündeme taşımış, ilkeli ve özgür bir yayın organı olarak görüyorum. Sektörün tüm sorunlarına tarafsız bir bakış açısı ile yaklaşan Vira ve benzeri yayın organlarına ihtiyaç duyduğumuzu her fırsatta ifade etmekteyim. Bu düşünceden hareketle benzeri sektörel medyanın, çağdaş demokrasilerde çok önemli bir kurum olduğunu unutmamak gerekir.“Basın ve yayın organlarını gerçekçi biçimde yanımızda görmek bize güç verir” Basın ve yayın organlarının halkı tarafsız, doğru ve ilkeli habercilik anlayışı ile bilgilendirmek gibi çok önemli bir sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk doğrultusunda, sektörümüzde yapılan çalışmaların kamuoyuna doğru bir şekilde duyurulması büyük önem arz etmektedir. Tarihimize baktığımızda; Osmanlı ‹mparatorluğu’nda ilk tersane Orhan Bey zamanında Karamürsel’de kurulmuştur. 15. Yüzyıl’dan günümüze kadar geçen 600 yıllık süreçte tersanelerimizde gemiler inşa edilmekte ve dünya denizlerinde bayrak dolaştırmaktadır. Bugün bazı özel gemi ve yatlar da dünyada aranan bir marka olmuştur. Böylesine geçmişi olan bu kadar önemli bir sektörü ulusumuza gerektiği şekilde anlatmak başta sektörel medyamız olmak üzere hepimizin görevidir. Bu sorumluluğu, Vira Dergisi olarak dokuz yıl boyunca başarı ile yerine getirdiğiniz inancını taşıyor, sizi yürekten kutluyorum.

 

Oktay Kaynarca-Sanatçı: Vira Dergisi okuduğum bir dergi. Sektörde önemli bir boşluğu dolduran, o doğrultuda insanların denize bakışını, birbirleriyle buluşmasını, birbirlerini anlamasına faydalı olan bir dergi. Vira’ya bu yolculuğunda başarılar diliyorum.

 

Prof. Dr. Aysu İnsel-Kemerburgaz Üniversitesi İİBF Dekanı:“Yaşlılar anılarıyla, gençler hayalleriyle yaşarlar” derler. Vira dergisi ile hayallerimizi anılarımıza katarken; Ayşe Olcay ve Hakkı Şen ile en mutlu anlarımızı sevgiyle, en zor anlarımızı cesaretle paylaştık. Vira Dergisi’nin 9. yaşında halen birlikte gerçekleşecek çok anımız ve çok hayalimiz olduğuna inanıyorum.  Nice senelere…

 

Meliha Okur-Gazeteci: Bence bu sektör kurumsallaşmadığı için kurumsallaşmaya, kurumsal yapılara da pek ilgi göstermez diye düşünüyorum. O yüzden Vira sektörün daha kurumsal, daha çağdaş yüzü. Onun için bütün denizcilerin bu dergiye sahip çıkacaklarını düşünüyorum.

 

Mehmet Ali Alabora-Sanatçı:Vira, çok önemli bir dergi. Deniz kültürü dediğiniz şey sadece konuşarak olmaz. Bir tek şeyle yapılacak bir olay da değil. (Dergimizi göstererek) İşte böyle bir şey. Bir taraftan dergiyle, yayınıyla bir kültür üretmek, bütün bunlarla birlikte olacak bir şey. Bunun için Vira Dergisi’ni baştan sona inceledim. Gerçekten çok içerikli ve iştahımı kabartan bir dergi.

 

Mustafa Erdoğan-DHA İstihbarat Şefi:Bence deniz çok önemli. Denizi şimdiye kadar sevmediysek, bizim hatamız. Vira Dergisi’ne herkesin destek olması gerekiyor, çünkü bu noktada çok önemli bir görev üstlenmiş durumda. Özellikle “bilinmeyen” bölümünde yer alan hikayeler, dergiye olan ilgiyi arttırıyor. Denize karşı olan tutkum nedeniyle ben, Vira tarafındayım. Vira tarafında olduğum için de daha fazla bir şey söylemem doğru olmaz.

 

Oğuz Koloğlu-Televizyoncu:Çıktığı günden beri birlikte olduğum, sektörde söz sahibi olan bir dergi Vira. Aslında yel değirmenlerine karşı savaş veriyorsunuz. Vira Dergisi sektörün Don Kişot’u bence. Yel değirmenlerini de sağlam yapmışlar, ama ben Vira Dergisi’nin yel değirmenlerini yıkacağına inanıyorum. Çok iyi niyetli bir çaba var açıkçası, yolunuz açık olsun.

 

Sunay Akın-Şair/Yazar:Konuşurken yüzünü denize dönen, yazarken kalemini denize doğru çeviren, yürek zarfına bir balık pulu yapıştıran, vapur dumanının karasını rimel, martı tüyünün beyazlığını umut yapan tüm Vira çalışanlarını çok seviyor, yeni yaşlarını hayalimde Galata Kulesi’nden Kız Kulesi’ne donanma bayrakları asarak kutluyorum.

 

Cüneyt Özdemir-Gazeteci:Dünyayı dolaşan denizcilerimiz pek çok insanın içindeki denizcilik heyecanını uyandırıyorlar. Siz de bunu kitlelere ulaştırıyorsunuz. Ne kadar çok insanı denizcilik kültürü ile tanıştırıp kazandırırsak, denizciliğimiz de o kadar gelişir. İşte bu noktada Vira Dergisi gibi sektör yayınları çok önemlidir. Yolunuzda başarılar diliyorum.

 

Prof. Dr. Mümtaz Soysal-Gazeteci/Akademisyen:Türkiye’nin koşullarında ne yazık ki sınırlı kalan denizcilik kesitine seslenip de, bu seslenişi içerikli sayfalarla başaran Vira gibi bir derginin yaş gününü kutlamak kadar zevk verici bir olay az bulunur. Yaşamını azimle sürdüren Vira bize umut vermekte, önümüze güvenle bakmamızı sağlamaktadır. Böyle olduğu için teşekkürler ve tekrar “Vira Bismillah”.

 

Murat Belge-Gazeteci/Yazar:Denizin kuralları vardır. Bunları öğrenmek ve bu kurallara uymak gerekir. O çok büyüktür, biz ise küçük. Aramızdaki ilişki de büyük bir şeyle küçük bir şey arasındaki ilişkidir. İşte bütün bunları derginizde anlatmaya çalıştığınızı görüyorum ve başarılar diliyorum.

 

Tayfun Talipoğlu-Gazeteci/Yazar: Vira çok güzel bir yayın organı. Denizlerimizi tanıtmak ve deniz kültürünü yaygınlaştırmak için kavga veriyor. Başarılar diliyorum…

 

Bülent İnal-Sanatçı: Vira içeriğiyle, renkleriyle oldukça farklı olan, gerçekten bir şeyler anlatmak isteyen bir dergi. İçinde deniz adına her alanda bir şeyler bulmak mümkün. Yeni yaşınızda da bu başarılı çizginin devam etmesini dilerim.

 

Güntay Şimşek-Gazeteci: Vira, deniz kültürünün gelişmesinde olmazsa olmaz bir yayın organı. Sizin dergi ile birlikte keşfettiğiniz alanlar var, onu birinin kitap yapması lazım değil mi? Bunu yapmak için birilerinin destek vermesi gerekiyor. Desteklemeyince, ne kitap ortaya çıkar, ne senin denizcilik tarihin. Deniz sonra, kendi ülkenizdeki denizle ilgili olan beyinleri keşfedemezsiniz. En önemli şey insandır. Başarılar diliyorum.

 

Cüneyt Ülsever-Gazeteci: Gayet güzel, gayet şık, hoş, güzel resimleri olan dolu dolu bir dergi…

 

Mithat Bereket-Gazeteci: Bazı insanlar vardır... Nerede tanıştığınızı; hayatınıza nasıl girdiklerini hatırlamazsınız. Birbirinizi o kadar iyi anlayıp yakınlaşmış ve dost olmuşsunuzdur ki ilk olarak nerede ve ne zaman karşılaştığınızın bir önemi kalmamıştır... İşte, Hakkı Şen benim için böyle biri... Onunla tanıştıktan sonra; zaten çok sevdiğim denize; deniz dünyasına; su üstüne ve su altına farklı bakar oldum. Hele Hakkı’nın davetiyle Vira Dergisi’ne yazmaya başlayalı denizle insanoğlu arasındaki “ilişkiyi” ya da “ilişkisizliği” daha çok düşünmeye ve sorgulamaya başladım. Kendisini, “Denizin başladığı yerde biz varız”, sloganıyla yola çıkan Vira’daki “mürettebatı” ve özellikle de Ayşe Olcay’ı tanıdıkça; onların ortaya çıkardıkları güncel haberleri, yorumları ya da araştırmaları okudukça denizler hakkında çok şey öğrendiğimi; adeta, uzmanlaştığımı hissettim... Başta da söyledim. Derginin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen ile ilk tanışmamızı hatırlamadığım gibi, Vira’da ne zaman yazmaya başladığımı da pek hatırlamıyorum. Zaten bunun önemi de yok... Asıl önemli olan, Vira’nın adeta bir “canlı varlık”, gibi büyüdüğünü izlemek. Kendine has bir “şahsiyet”i ve  “ruh”u olan bir bilgi ve belge kaynağı haline geldiğini görmek. Öyle ki, Vira, kısa zamanda Türkiye’nin önde gelen isimlerinin görüşlerini açıkladığı bir platform; bir yayın organı haline geldi. Bunun sırrıysa kuşkusuz Vira’nın ortaya koyduğu vizyon. Denize gönül veren herkesi kucaklayan Vira, bu sayısıyla dokuzuncu yılını kutluyor... Yeni yaşına “Vira”, diyor...  Kısacası, deneyimli mürettebatıyla engin denizlerde seyretmeye ve bizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Yolu açık olsun...

 

Demet Sağıroğlu- Sanatçı: Çok sade ve kültürel bir dergi… Mesela incelediğimde klasik müzik ile ilgili bir konu gördüm. Sanata, doğaya dair bir dergi. Başarılar diliyorum.

 

Cezmi Ersöz-Şair/Yazar: O rüyayı anlatacaktı ilk insan. Gökyüzüne bakacak sonra boynuna kadar mavi özgürlüğe boyayacaktı tarihi. Kıtaların arasından, dağların doruklarından, şehirlerin ortasından, Arnavut kaldırımından sokakların “Vira” diyerek geçecekti, deniz. Büyümeseydik, büyürken kirletmeseydik mavinin özgürlük tarihini, ilk insan rüyasını daha çok duyan olacaktı belki. Daha mavi olacaktı çocukların uçurtmaları. Büyüdükçe, kibirlerimiz, zaaflarımız yaşama hırsımız da büyüdü, topuk sesleri çoğaldı, arabaların dumanlı yolculukları. Egolarımız, icatlarımız dünyanın dengesinin önüne geçip bizi betonların arasına daha da sıkıştırdı. Oysa bir kez baksak deniz üzerindeki beyaz barış bayraklı yelkenlere, düdüğü özgürlük çalan gemilere, bayram sevinçli miçolara, deniz tanrısı kaptanlara, yolumuzu değiştirip denize yüz sürmemiz an meselesi. “Vira” dokuz yıl önce bizi, o ilk insan rüyasına götürdü, özgür maviyi anlattı. Balıkları öpüp, yosunların rengine el sürdük. Bizi ürküten o şehir ejderhalarından, yunusların şarkı söyleyen denizine götürdü elimizden tutup.

Dokuz yıldır o yengeç, o yunus, bu balıklar, özgür miçolar ve sınır bilmez kaptanlar selamladı bizi “Vira” deyip. O günden beri ilk mavi rüyayla, bir istiridye, bin mercan merhaba diyor. Siz de “Vira” deyin, bakın göreceksiniz bir palyaço balığı öpecek sizi. 

Yunus Can-TURYOL Yön. Kur. Bşk.: Denizi sevdirmek… Çocukluk yaşlarında ve özellikle ülkemizde yaşayan insanların ileriye dönük yapacakları iş, edinecekleri meslekler hakkında hep bir hayalleri olmuştur. Bu yaşlarda yetişmiş oldukları çevrenin, gördükleri, duydukları olayların da etkisi altında kalarak, her biri kendilerine değişik misyonlar yüklemişlerdir bile. Kimisi, doktor olur, kimisi pilot, kimisi yönetici ve yüzlercesi… Ama pek çoğu da popülariteden yanadır ve bu nedenle, sanatçı olur, ressam olur, artist olur ve de ünlü bir sporcu olur. On’lu yaşlarda bu defa çocukların yetenekleri ortaya çıkmaya başlar ve bu defa önceki seçimlerini revize etmeye başlarlar. Gerçekten sevgi ile sarılabilecekleri bir mesleğin ilk adımları bu dönemlerde atılır. Bunları neden hatırlatıyorum. Çünkü yetişmekte olan çocuklara herhangi bir unsuru veya mesleği sevdirmek, zorlama veya yönlendirme ile mümkün olamadığına şahit olmaktayız. Bırakın çocuklara çağdaş ve yeteneğine uygun eğitim vermeyi, aileler kendi anlayışları doğrultusunda çocukların bazı doğal olgulardan korkması ve hatta nefret etmesi için de yönlendiren bir rol üstlenirler. şüphesiz çok örnek sayabiliriz ama ben burada ailelerinin çocuğu korkuttuğu ve daima uzak tuttuğu bir “Deniz” gerçeğinden söz etmek istiyorum! istisnalar dışında hangi birimiz çocukluğumuzda, derin bir göletten ya da denizden korkutulmadı, hangi birimize “denize yakın yürüme düşer boğulursun” denilmedi? Benim sürekli olarak her fırsatta dile getirdiğim bir gerçeğim vardır ki o da, denizin sevdirilmesi ilkokulda ders müfredatlarına dâhil edilmesi ile başlamasıdır. Ancak  bugün kanun yapıcıların, pedagogların, eğitimcilerin acaba kaç tanesi deniz sevdalısıdır? Bana göre hiçbiri… Demek ki deniz sevgisinin ülkemizde oluşması için ilkokulu unut! Peki, geriye ne kalıyor? Ya gerçekten denizci olup da geçimini denizden temin eden bir ailenin ferdi olmak ya da gerçek deniz sevdalısı olup da (her nasıl olmuşsa) bu sevdasını geniş kitlelerle paylaşmak ve onlarında denize olan ilgi ve sevgisini artırmak için amatörce uğraş veren gerçek kişiler ve basın yayın organları… Sayın Hakkı Şen ve yönetimindeki Vira Dergisi işte böyle bir misyonu yüklenmiş durumdadır. Kendisini bir denizci olarak takdirle anıyorum. Deniz kültürünün bu ülkede oluşması ve gelişmesi için göstermiş olduğu gayretlerini imrenerek izliyorum. Yolun açık olsun koca adam HakkıŞen… Size ve Vira Dergisi’nin tüm çalışanlarına başarılar diliyorum. Kalın sağlıcakla…

 

Gila Benmayor-Gazeteci: Vira Dergisi’ni çok güzel buluyorum. Gerçekten mükemmel. Deniz kültürüne büyük katkıda bulunan bir dergi. Günün birinde Türkiye’de insanlar denizi seveceklerse, denizi koruyacaklarsa bunda Vira Dergisi’nin çok büyük katkısı olacaktır.

 

Mete Çubukçu- Gazeteci: Yazılı basında Vira bir kapı açtı. Hem içerik, hem de görüntü olarak çok kaliteli bir dergi Vira. İçi son derece dolu. Sadece kapağına dokunsanız bile farkını hissediyorsunuz. Onun için Vira’nın yolu açık olsun.

 

Adnan Dalgakıran-Dalgakıran Komprasör Yön. Kur. Bşk.: Kapağınız çok sade ve çok güzel. İçindeki yazılar son derece bilgilendirici, denizciliğe merak sardırıcı bir denge var. Bu da Vira’yı okunabilir bir dergi haline getirmiş. Nezih, masamın üzerinde her zaman duran dergilerden biri. Ayrıca çok iyi yazarlar var. İnşallah başarınızı aynı şekilde devam ettirirsiniz. Bir sürü dergi var çoğu açılmadan gidiyor, ama siz farkı yaratmışsınız.

 

İsmail Hakkı Kuter- Nekton Bot Kurucu Ortağı: Sektörden bir sürü dergi geliyor, fakat Vira kendine özgü, içindeki konu başlıklarını çok net ifade eden, keyifle okunan bir dergi. Vaktim olmuyor tamamını okumaya, ama her sayısının içinde benim ilgimi çeken en az 7-8 farklı konu başlığı oluyor. Bunları mutlaka okuyorum. Sunum şekli çok güzel, çok yalın, net… En keyifli okuduğum dergi.

 

Rıdvan Akar-CNN Türk Haber Müdürü: Çok özel ve önemli bir yer doldurduğunu düşünüyorum. Önemli ölçüde ilgimi çeken yazıları mutlaka okumaya çalışıyorum. Eski bir dergici olarak mizanpajı da iyi, başarılar diliyorum.

 

Kaan Yakuphan-Haber Spikeri: Derginiz çok güzel, çok kaliteli. Pek çok şeyi ilk defa Vira’dan öğrendiğimi söyleyebilirim. Birçok önemli insanla yapılan röportajları da keyifle okuyorum. Vira’nın da, uzun yıllar boyunca bu görevi sürdürmesini diliyorum.

 

Recep Canpolat-Deniz Haber Ajansı Yön. Kur. Bşk:Türkiye’de deniz kültürü denince akla ilk gelen isimlerdendir Hakkı Şen. Hayatımıza soktuğu Vira Dergisi ise “Deniz Kültürü”nün anahtarıdır bir anlamda. Hayatını denize ve denizcilik sektörüne adamış yiğit kalemdir Hakkı Şen. Vira Dergisi ise onun bir anlamda sanatı, barınağıdır. Yüreğini denizin kokusu ile doldurduğu anda yıkar mendirekleri, sakinliği cenderesidir Vira Dergisi’nde… Yandan çarklı teknelerinde özlemini aktarır… Denizin şövalyesi olmak meslektir bir manada… Hakkı şen; ‹şte böyle bir kalemdir. Onun dünyamıza kattığı Vira Dergisi ise deniz kültürünün kalesidir. Vira Dergisi, Hakkı Şen’in kaptanlığında dokuzuncu yaşına bastı. Zorlu ve meşakkatli bir dönemde başlattığı yayın hayatında, dokuz seneyi devirmenin mutluluğunu paylaşıyoruz. Türkiye’de sektörel basında yer almak ve bu sektörün de pek maddi gerçekliği olmayan deniz kültüründe yayıncılık yaparak mücadele etmek bir anlamda şövalyeliktir. Sektörümüzün şövalyesi Hakkı Şen ve yönetimindeki Vira Dergisi, deniz kültürünü insanımıza sevdiriyor. Bir de denizi olmayan şehirlerimize “Deniz Kültürü”nü anlatmak ve yaşatmak için yaptığı festivaller, destansı mücadelenin en bariz örneği olarak önümüzde duruyor. İyi ki varsın Denizin şövalyesi Hakkı Şen…

 

Rasim Mete-Alarga Kumanyacılık Gen. Md.: Vira’nın bu sektördeki denizcilik dergileriyle ilgili mantığı değiştirdiğine inanıyorum. Denizle ilgisi olan bir haberi bulabiliyoruz. Özellikle kapakları derginin albenisini yükseltiyor. Bazen kapağı kesip, çerçeveletip, bir yere mi asayım diyorum. Derginin iyi olduğuna inanıyorum. Vira ilk zamanlar daha ince geliyordu bize, zamanla kalınlaştığına göre, bir şeyler doğru gidiyor demektir. Yolunuz açık olsun.

 

Serdar Çıtak-Ataköy Marina Gen. Müd:Türk denizcilik sektörü ve deniz turizmine yayın boyutunda çok önemli katkılarda bulunmuş olan Vira Dergisi’nin sekizinci yaşını kutlar, başarılı çalışmalarının nice sekiz yıllar devam etmesini dilerim.

 

Deniz Gökçer-Sanatçı: Başarılarınızın devamını diliyorum. Maalesef derginizle yeni tanıştım. Denizle ilgili yayın organlarının giderek fazlalaşması çok sevindirici. Özellikle de benim gibi deniz aşığı olan birisi için. Herkesi bu güzel dergiyi okumaya davet ediyorum.

 

Yusuf Kurçenli-Sinema Yönetmeni:Bu niyetle çıkan bir dergi gayet çok önemli. Derginizin peşinde olduğu şeylerin iyi olduğunu görüyorum. Başarılar diliyorum.

 

Ali Açıl -Roda Liman A.Ş. Gen. Md.: Vira Dergisi’nin sektörel haberlerin ötesinde, duygulara hitap eden özel bir tadı var. Dergiyi okurken bu tadı oluşturmak için her sayıda nasıl bir dikkat içinde olduğunuz apaçık görülüyor.

 

Levent Üzümcü-Sanatçı: Derginin bir noktaya takılıp kalmaması çok güzel. Denizin ne kadar engin bir şey olduğunu anlatıyorsunuz. Denizin kirlilik istatistiğinden balık çeşitlerine, bir tersane açılışına kadar, deniz ilgili her şey var. Çok yönlü araştırıyorsunuz. Sizin için deniz sadece suyun üstünde olmak değil, denizin altında, denizin kıyısında olmak da aynı zamanda. Türkiye’nin böyle bir dergiye ihtiyacı var. O yüzden vira vira demir alın dalgalardan…

 

Nusret Coşkun-Dalsan Yön. Kur. Bşk:Derginizi sektörümüz çok yakından tanıyor. Sürekli takip ediyorum. Bu tarz dergilerin artması, denizcilik sektörüne olan ilginin bir göstergesidir. Bazı dergiler vardır kapağı süslüdür, ama içine baktığınız zaman bir şey bulamazsınız. Vira ise içi dolu bir dergi. Denizle ilgili aradığım birçok şeyi bulabiliyorum.

 

Gökmen Karadağ-Haber Spikeri: Tüm emeği geçenlerin eline sağlık. Sektörü buluşturan bir dergi, ama sadece bir sektör dergisi değil. Benim için güzel olan da bu. Özellikle ilk kez karşılaştığım bilgiler, hikâyeler çok hoşuma gidiyor. Hafızama kaydediyorum ve yeri geldiğinde kullanıyorum. Dergi aynı zamanda bizim için önemli bir haber kaynağı, bir referans. Ne zaman telefon açıp aktüel bir denizcilik haberiyle ilgili bilgilerine başvursak, umduğumuzdan daha fazla yardım alıyoruz. Bizi doğru kaynaklara, doğru insanlara yönlendiriyorsunuz. Yani haber merkezimizde bir denizcilik uzmanı yok, ama çok şükür Vira’daki arkadaşlarımız var.

 

Sinem Kobal-Oyuncu: Bence çok güzel bir dergi. Sanırım bu alanda fazla yayın yok. Daha çok kitlelere ulaşılmalı. Deniz kültürünün yaygınlaşmasına da vesile olduğunuzu görüyorum. Çok önemli konulara ışık tutup, denizler hakkında bilgi ve kültür sunmaya dikkat etmişsiniz. Herkese ulaşabilmenizi ve başarılarınızın devamını diliyorum.

 

Celal Pir-NTV Ekonomi Programları Koordinatörü:Deniz kültürünün sadece bir devlet meselesi olduğunu söyleyemem, bu insanların içindeki bir mesele. Bir kişi bile etkilense, attığın taş ürküttüğün kurbağaya değiyor. Bu yüzden Vira ve benzeri dergilerin daha da artmasını, daha çok kişiye ulaşmasını isterim. Sizin gibi özel dergiler hakikatten hedefe atış yapan dergiler. Bu tür dergilerin yaşaması, yaşatılması ve daha genişleyebilmesi lazım.

 

Deniz Arcak -Sanatçı:Denizle ilgilensin ilgilenmesin herkesin ilgisini çekebilecek bir dergi. Denizle ilgili güzel bir kılavuz olduğunu düşünüyorum.

 

Tufan Türenç-Gazeteci:Eşim de deniz muhabiriydi. Mesleğe 1968 yılında başladım. Mesleğe başlamadan önce polis, adliye, sağlık, eğitim muhabiri gibi denizcilik muhabirleri de vardı. Vira Dergisi ve Vira gibi uzmanlaşmış dergiler, sektörleri disipline etmesi bakımından önemli bir misyon yükleniyorlar. Ulusal medya da sektörel muhabirliklere önem vermiyor. Zaten önem verilse uzmanlaşmış muhabirler yetişir.

 

Ramazan Öztürk -Gazeteci:Derginin çok güzel bir boyutu var. Kapağın üzerindeki kabartma da hoş. Sizin temas kurduğunuz insanlara bakış açınıza baktığımda da laf olsun burası da dolsun tarzı değil. Konuları ciddi ve güzel vermeye çalışıyorsunuz. Başarılar diliyorum.

 

Selçuk Geçer-Cem TV Genel Yayın Yönetmeni:Vira Dergisi, öncelikle bir emek ürünü ve çok profesyonel görünüyor. Kapağına bakarak bir vizyona sahip olduğunu görebiliyorum. Vira, denizin kültürünü kendi bünyesine uygulamayı çok iyi başarmış. Size tek eleştirim; dergiyi, daha çok insana ulaştırın. Deniz kültürünü ne kadar çok insanlara anlatırsanız, denize daha çok vakit ayırmaya çalışırız. İşte o zaman denize yüzümüzü dönebiliriz.

 

Turhan Bozkurt-Gazeteci: Vira Dergisi, denize tutku ile bağlı olanların sekiz yıldır takip ettiği bir mecmuadır. Türk denizciliğinde mütevazı adımlarıyla yâd-ı cemil olarak iz bırakacağından şüphem yok. Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen’in şahsında emeği geçen tayfayı can-î gönülden tebrik ederim. Bu emeğe sahip çıkma vazifesi vefalı denizcilerimize aittir.

 

Dr. Nejat Tarakçı-Jeopolitikçi ve Stratejist: Deniz ufkunda kaybolmak… Denizdeki insanın, zaman kavramı çok farklıdır. Gemi, deniz ufkunda kaybolduğu zaman, geride kalanlar, içindekileri başka bir zaman boyutuna uğurlamış olurlar. Denizciler için saatler, dakikalar ve günlerin önemi yoktur. Denizci için gerçek zaman, evine tekrar dönene kadar geçen süreden ibarettir. Ancak duygusal zamanın sınırları yoktur. Onlar için zaman, evden ayrılış ve dönüştür, iki koklayış, iki öpücük arasıdır, sevgi sözcüklerinin uzunluğudur, sarılışın sıcaklığıdır... Sefer sırasında, denizcinin duygusal zaman kavramı, gerçek zaman içinde mayalanarak kabarır ve genişler. Ama deniz ona, sürekli olarak sabırla beklemesini fısıldar. Aslında geride kalanlar için de durum çok farklı değildir. Onlar da gerçek zamanı genellikle fark etmezler. Onlarda özlem, hasret ve umut içinde günlük hayatlarındaki gerçek zamanı diledikleri gibi yaşayamazlar. Denizci, evinin kapısının zilini çalıncaya, hatta tanıdık bir yüz görünceye kadar kendisini denizden dönmüş saymaz. Vira Dergisi’nin de, okurlarıyla arasında içten ve duygusal bir ilişki olduğuna inanıyorum ve dergiyi her elime aldığımda bunu hissediyorum. Vira Dergisi dokuzuncu yılını devirirken, Türkiye’nin ufkunda kaybolmadan varlığını sürdürüyor. Vira, içerik olarak çok zengin ve aynı zamanda basım kalitesi ile öne çıkan bir dergi. Bu haliyle Türkiye’de denizcilik kültürü, teknoloji, tarih ve araştırmayı bir arada gündeme getiren başka bir dergi maalesef yok. Bu bağlamda nice dokuz yıllara ulaşacağına yürekten inanıyorum ve bu başarıda karınca kararınca katkısı olan herkesi kutluyorum. Vira gibi dergilerin kıymetini bilelim. Onları el birliği ile yaşatmaya çalışalım. Daha nice yıllar ve kalıcı başarılar için Vira bismillah!

 

Emre Yetim/Tiyatro Sanatçısı-Oyuncu: 9 yıl denizcilik hakkında sürekli yayın yapmak büyük bir başarı. Bu yüzden gelmiş geçmiş tüm Vira ekibini kutluyorum. Çünkü yayıncılık Türkiye’de çok zor bir alan. Özellikle sektörel yayıncılık, sadece denizle ilgili bir yayın yapmak zor olsa gerek. Çok özel bir iş yapıyorsunuz. Denizcilik kültürünün gelişmesi için hem STK’ların, hem devletin yapması gereken işi siz tek başınıza yapıyorsunuz. Çok büyük bir açığı dolduruyorsunuz. Türk tarihinde denizcilik önemli bir yerdeymiş. Donanması dünyanın en önemli donanmasıymış. Denizcilik sektörü şu anda da tam olması gereken yerde değil. Hem kültürel olarak hem nicelik olarak çok daha fazla artması gerekir.

Türkiye tekne ve yat yapımında çok iyi. Kendi savaş gemisini de yapabilir durumda. MİLGEM diye milli gemi projesi buna örnek. Ama inşaat ve üretim alanındaki büyümenin, kültür ve sektör alanında da olması gerekir. Denizcilik kültürünün kalıcı olması gerekir.

 1.20130520134817.jpg

2.20130520134837.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

Bu haber toplam 2503 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.