1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Viking Projesi'nde hedef Samsun Limanı
Viking Projesi'nde hedef Samsun Limanı

Viking Projesi'nde hedef Samsun Limanı

Baltık ülkesi Litvanya, Türkiye'nin Karadeniz limanlarını "Uluslararası ulaştırma ağının merkezine" oturtmayı hedeflediği Viking Projesi’nde partner olarak Samsun’u istiyor.

A+A-

Küreselleşen dünyada pazarlar arasında yeni bağlantı noktaları kurulması çabaları artarak sürerken Baltık ülkesi Litvanya, Türkiye'nin Karadeniz limanlarını "Uluslararası ulaştırma ağının merkezine" oturtmayı hedeflediği Viking Projesi’nde partner olarak Samsun’u istiyor. Uluslararası Yerel İdareler Ticaret ve Eğitim Birliği Derneği (UYİTEB)'nin davetlisi olarak Samsun’a gelen Litvanya Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda projeyle ilgili açıklamada bulundu. Büyükelçi Kudzmanas, İskandinav ülkelerini lojistik sektörünü Karadeniz’e bağlayacak Viking Projesi'nde Samsun’un stratejik yapısına büyük önem verdiklerini belirterek, projenin en önemli partnerinin Samsun olmasını istediklerini kaydetti.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası binasında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, yönetim kurulu üyesi Oğuzhan Serinkaya ve Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile bir araya gelen Litvanya Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Litvanya ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerini ileriye taşımak istediklerini belirtti.

Ülkeler arası ekonomik işbirliğinin konuşulduğu görüşmede büyükelçi Kudzmanas, “Litvanya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler oldukça başarılı. Şimdi ticaret konuşmak zamanı. Türkiye’nin çok etkilendiğim iyi bir ekonomik potansiyeli mevcut. İhracat kapasitesi çok iyi. Aynı benzer şeyleri Litvanya için de söyleyebiliriz. Litvanya Türk yatırımcılara bayağı ilginç gelebilir. Şu anda Litvanya’da üç tane serbest ekonomi bölgesi mevcut. Türk işadamlarını ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

VİKİNG PROJESİ’NİN PARTNERİ SAMSUN OLSUN

Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ile Baltık ülkeleri arasında lojistik bağlantısı kuracak Viking Projesi’nin önemine de değinen büyükelçi Kudzmanas, projenin İskandinav ve Baltık ülkelerini Türkiye’ye ve doğu ülkelerine bağlayan önemli bir İpekyolu Projesi olacağını vurguladı. Konteyner taşımacılığına dayalı projenin sadece ulaşımı hedeflediklerini söyleyen Kudzmanas, "Aynı zamanda siyasi ve ticaret projesidir. Projenin tüm imzaları atıldı ve iş sadece ticarete kısmına kaldı. Litvanya için çok önemli olan Viking’de en önemli yerlerin başında Samsun gelmektedir. Bu projenin en önemli kavşağı da stratejik önemi ve konumu itibariyle Samsun olacak. Burasının gerçekten çok önemli avantajları var. Baltık Denizi’nden Karadeniz Odessa’ya kadar tren 50 saatte geliyor. Bir konteynırın fiyatı İstanbul’a kadar bin 450 Avro. Bu karayoluyla ulaşımdan iki kat daha ucuz. Ama bizim Türkiye’deki en büyük hedefimiz İstanbul değil, Samsun. Buradan demiryolu ağıyla Mersin’e, Kars’a ve değişik yerlere ulaşabiliriz. Eğer bu bağlantı gerçekleşirse konteynır taşımacılığı direkt olarak artacaktır. Beraber çalışıp, işbirliği yapabiliriz. Lojistik koridorun işadamlarımızı da birleştirecektir." şeklinde konuştu.

Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin ise Viking Projesi’ni önemsediklerinin altını çizdi. Şahin, "Samsun, Türkiye’nin Anadolu’ya açılan kuzey kapısı. Biz de Oda olarak Viking Projesi’ni önemsiyoruz ve üzerinde duruyoruz. Litvanya, Belarus, Ukrayna ve Karadeniz kıyılarına bağlantılı olan bu projede şüphesiz Karadeniz ayağında en önemli aktör Samsun’dur. Samsun, dört ulaşım aksının bulunduğu Karadeniz’deki tek kenttir ve lojistik merkez olma yolunda da önemli adımlar atmıştır. Samsun ayrıca, Viking Projesi’nin gereksinimlerini karşılayacak ve ötesinde projeye katma değer sağlayacak altyapıya sahiptir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Litvanya Büyükelçisi Akın Algan, daha önce yaptığı açıklamasında Baltık Denizi ve Karadeniz'i birbirine bağlayacak olan Viking tren yolu projesine ilgi gösterdiklerini, Baltık ülkelerinde Odessa'ya trenle, Odessa'dan Samsun'a gemiyle ve Samsun'dan Türkiye'nin güneyine tekrar trenle gidilmesini öngören bu projede yer almamasının önünde hiçbir neden bulunmadığını söylemişti.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.