1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Van Gölü'nde ulaşım faaliyetleri hız kazandı
Van Gölü'nde ulaşım faaliyetleri hız kazandı

Van Gölü'nde ulaşım faaliyetleri hız kazandı

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yapımı devam eden 50 vagon taşıma kapasitesine sahip 2 feribotla Van Gölü üzerinden ticaretin geliştirilmesi planlanıyor.

A+A-

atvan ilçesinde yapımı devam eden 50 vagon taşıma kapasitesine sahip 2 feribotla  Van Gölü üzerinden ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor.

Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğü'ndeki mevcut 4 feribota göre, hacim ve ağırlık kapasiteleri yüksek olan yeni feribotlar, ekonomi ve turizme katkı sunacak.

Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, yaptığı açıklamada, mevcut 2 feribotun modernize edilmesi, yeni feribotların da kullanıma başlamasıyla yurt içi ve uluslararası ticaretin önemli ölçüde canlanacağını söyledi.

Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğü'nün ilçe için çok önemli bir kurum olduğunu ve bu nedenle işletmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Erkan, şöyle devam etti:

"Burada 2 yeni feribotumuz yapılıyor. Kullandığımız mevcut 4 feribot, çağımızda miadını doldurmuş veya doldurmak üzere olan deniz araçlarıdır. Bunların bir an önce işletmeden kaldırılarak, yerlerine yeni yapılan 2 feribotun ikame edilmesini arzuluyoruz ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Son dönemde ekip sayısının artırılmasıyla çalışmalar yoğunluk kazandı. Önümüzdeki yıl mart ayında birinci feribot tamamlanarak suya indirilmesi planlanıyor. Böyle giderse birinci feribotun belirtilen tarihte biteceğini tahmin ediyoruz. İnşallah feribotlarımız bir an önce biter. Miadını dolduran ve bir anlamda çağ dışı diyebileceğimiz feribotları da kullanımdan kaldırırız."

Tatvan-Van arası ulaşım hızlanacak

Yeni feribotların, eski feribotlara oranla hacim ve kapasite yönünden daha yüksek olduğunu vurgulayan Erkan, yeni feribotların mevcutlarının 5 katı hacme, ağırlık anlamında da 10 kat daha yüksek kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

Erkan, "Eskiler 450 ton yük taşırken, yeni feribotlar 4 bin 500 ton yük taşıyabilecek. Eski feribotlar yaklaşık 5 saatte Van'a ulaşırken, yenileri 3 ila 3,5 saatte gidecek. Yeni feribotlarla yolcu ve araç taşıması da yapılacak" dedi.

Tersanede havuzda birinci feribotun montajının yapıldığını, kapalı alanda da ikinci feribotun bloklarının hazırlandığını belirten Erkan, birinci feribotun tamamlanmasıyla ikinci feribotun imalatının başlayacağını dile getirdi.

Ekip sayısının artmasıyla ikinci feribotu da kısa süre tamamlayarak suya indirmeyi planladıklarını belirten Erkan, "Yeni feribotlar ekonomiye canlılık kazandıracak. Çünkü ticari sirkülasyon artacak. Tatvan konum itibariyle çok elverişli. İki feribotun modernize edilmesi, yeni feribotlarında kullanıma başlamasıyla ticaret canlanacak" diye konuştu.

Nursoy Şirketi şantiye şefi Fikret Uygun ise feribotların yapımına son zamanlarda hız verdiklerini ve çalışan sayısını 150 kişiye çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

Şubat ve mart aylarında hava şartlarına göre, birinci feribotu suya indirmeyi planladıklarını anlatan Uygun, "Kışın gemide her türlü önlemleri alarak, çalışmalarımızı yürüteceğiz. Atölyede de ikinci geminin parçalarını hazırlayacağız. Birinci gemiyi suya indirdikten sonra, ikinci geminin biriken bloklarını havuza koyacağız. Ayrıca bu gemilerimiz, hız ve kapasite olarak çok daha ileri teknolojiye sahip. Bunlarla taşıma ve hız artıyor, maliyetler de aşağı çekiliyor" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1481 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.