1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Uzmar daha güçlü römorkörler üretecek
Uzmar daha güçlü römorkörler üretecek

Uzmar daha güçlü römorkörler üretecek

Türk limanlarında römorkör ve kılavuzluk hizmeti veren ilk özel şirket olan Uzmar Denizcilik, 1997 yılında başladığı römorkör inşasında uluslar arası bir güç haline geldi.

A+A-

Uzmar Uzmanlar Denizcilik ve Sanayi Limited Şirket ünvanıyla römorkör üreten firma, başlangıçta ihtiyacı olan römorkörü Hollandalı Damen Shipyards Group’a yaptırdı. Buradaki siparişlerini yaptırırken, römorkör inşa sürecini kendilerinin de gerçekleştirebileceğini düşününen Uzmar yetkilileri, 2007 yılında Tuzla’da 4 tersane kiralayarak kendi römorkörlerini inşa etmeye başladı ve şu ana kadar bu işi öğrendiği Hollanda dahil Panama, Hindistan, Fransa, Norveç, İngiltere, Almanya, Portekiz, İtalya, Gürcistan, Şili, Kolombiya, Mısır ve Avustralya gibi ülkelere toplam 58 römorkör ihraç etti. Uzmar, 2011 sonuna kadar 5 römorkörü daha yabancı müşterilerine teslim edecek.

Kocaeli Serbest Bölgesi’ndeki (KOSBAŞ) 12 bin metrekaresi kapalı 42 bin metrekare alan üzerine kurulu Uzmar Gemi İnşa Tersanesi’ni, 16 bin metrekare ilave ederek büyüten Uzmar Deniziclik, çeşitli büyüklükteki gemileri çekmek üzere yılda 12 römorkör üretebiliyor.

Uzmar Denizcilik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi aynı zamanda 1984 yılında Çanakkele Çimento Sanayisi Çimento Yükleme İskelesi’nde başladığı kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini hali hazırda Çanakkale ve Aliağa Nemrut Koyu’nda sürdürüyor. Firma, bu bölgelerdeki özel limanlarda yılda 6 bin gemi hareketi sağlıyor.

Uzmar Uzmanlar Denizcilik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi sahibi Kaptan Altay Altuğ, firmalarının 1984 yılında Türkiye’de kılavuzluk ve römorkörlük hizmeti vermeye başlayan ilk özel şirket olduğunu belirterek, 1997 yılında kendi ihtiyaçları için römorkör üretmeye başladıklarını belirtti. Römorkörlük ve kılavuzluk hizmetlerinden sağladıkları geliri yine denize yatırdıklarını vurgulayan Altuğ, ürettikleri römorkörlerin dünyanın her yerinde uluslar arası deniz ticaretine hizmet verdiğini belirterek, “İlk römorkörümüzü Hollanda’da yardımcı gemileri yapan dünyaca ünlü Damen Shipyards Group firmasına yaptırdık. Bunu yaptırırken çok şey öğrendik ve bu işi neden biz yapmayalım dedik. Orada öğrendiklerimizi kendi ülkemizde uygulamak için İstanbul Tuzla’da 4 tersane kiraladık. İlk gemilerimizi bu tersanelerde yaptık. Başlangıçta kendi ihtiyacımız olan römorkörleri yapıyorduk. Kendimize yaptığımız için de kaliteye son derece önem veriyorduk. Römorkörlerimizi gören yabancı firmalardan talep geldikçe ihracata başladık. İlk gemimizi Şili’ye sattık. Sonra İngiliz Donanması önce bizden kiraladığı römorkörleri sonra satın aldı. Böyle böyle yurtdışından talepler artmaya başladı” diye konuştu.

150 bin tonluk gemileri çekecek römorkör üretecek

Altuğ, ürettikleri römorkörleri iç piyasaya satmadıklarını, ihraç ettiklerini belirterek, küresel krizin deniz ticaretini büyük oranda darattığı 2009 yılında bile Abu Dabi, Mısır, Hollanda ve Pakistan’a toplam 16 römorkör teslim ettiklerini kaydetti. Şu ana kadar ihraç ettikleri römorkör sayısının 58’i bulduğunu aktaran Altuğ, 2011 sonuna kadar 5 römorkör daha ihraç edeceklerini ve bu sayının 63’e çıkacağını ifade etti.

Uluslar arası deniz ticaretinde taşımacılık yapan gemilerin tonajı büyüdükçe, tersanelerinde ürettikleri römorkörlerin gücünü de arttırdıklarını kaydeden Altay Altuğ, şöyle konuştu:

“Eskiden 30 bin ton kapasiteli gemiler yaygındı. Şimdi artık gemi kapasiteleri 300 bin tonlara çıktı. Gemiler büyüdükçe römorkörlerin de büyümesi gerekti. Biz 50 bin ton kapasiteli gemileri çekecek römorkörlerle başladık, sonra 60 bin ton ve 65 bin tonluk gemiler için ürettik. Şimdi 80- 85 bin ton kapasiteli gemileri çekmek için römorkör yapıyoruz. Hedefimiz yakın zamanda 120-150 bin tonluk gemileri çekecek römorkör üretmektir. Şu anda 45 bin metrekare alan üzerine kurulu 12 bin metrekare kapalı alanda tersane faaliyeti sürdürüyoruz. Bu alana 16 dönüm arazi daha ilave ettik. Müteahhit taşeronlarıyla birlikte tersanemizde 960 kişinin çalıştığı dönemler oluyor.”

Petrol platformlarını çekiyor

Römorkör üretiminde artık uluslar arası bir güç haline geldiklerini söyleyen Altay Altuğ, ürettikleri deniz araçlarının her kıtada çalıştığını belirterek, Hollandalı bir firmanın bizden aldığı römorkörler Mısır’ın İskenderiye açıklarında kurulan petrol arama platformunu çekiyor. Bizden bu iş için geçen sene 2 römorkör aldılar, şimdi 2 römorkör daha istiyorlar. 2010 bizim açımızdan iyi bir yıl oldu ancak hem bu yıl hem de 2012’nin daha iyi geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

Altuğ, Uzmar’ın ürettiği römorkörlerini alanında dünyanın en iyi tasarımcısı olarak kabul edilen Kanadalı Robert Allan Ltd.’nin tasarladığını belirterek, “Uzmar Gemi İnşa Tersanesi son derece özellikli gemiler inşa ediyor. Biz açık deniz römorkörleri, platform destek gemileri, anchor handling gemiler ve benzer hizmet gemileri inşa ederek büyümeye ve bir ihtisas tersanesi olmaya kendimizi adadık.”

denizhaber.com.tr

Bu haber toplam 982 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.