1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Uygulama öncü olmalı
Uygulama öncü olmalı

Uygulama öncü olmalı

Denizcilik Müsteşarlığı ve Germanischer Lloyd koordinasyonunda "Gemi geri dönüşüm sözleşmesinin kuralları ve rehberleri hakkında bilgilendirme semineri'' gerçekleştirildi.

A+A-

Denizcilik Müsteşarlığı ve Germanischer Lloyd koordinasyonunda "Gemi geri dönüşüm sözleşmesinin kuralları ve rehberleri hakkında bilgilendirme semineri'' İzmir Tepekule Sergi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yasar Duran Aytaş’ın açılış konuşmasını yaptığı seminere, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü GSK Başkanı Güven Duran, Tersaneler Dairesi Başkanı Mustafa Kızılkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre Orman Bakanlığı temsilcileri yani sıra GEMISANDER 2. Başkanı İsmail Önal, Denizcilik Müsteşarlığı GSK uzmanları, sektör temsilcileri ile Germanischer LLoyd Akademi Koordinatörü Açılay KOC ve Gemi Geri Donuşum Proje Müdürü Beyza Doyduk katıldı.

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yasar Duran Aytaş açılış konuşmasına, “Hong Kong Sözleşme metnine nihai şekli verilene kadar Uluslararası Denizcilik Örgütü nezdinde yürütmüş olduğumuz yogun çalışmalardan sonra; artık Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için uluslarası platformda gerekli organizasyonlar düzenlemekte ve yürülüğe girdiğinde ülkemizin hazır olması için ulusal düzeyde çalışmalar yürütmekteyiz” diyerek başladı.
Sözleşmenin hazırlığı sırasında bütün ilgilileri bir araya getirerek gelişmeler takip edildiğini ve IMO seviyesinde gelişmelere yön verildiğini belirten Aytaş, “Eylül ayında tartışılacak olan ve Türkiyenin Almanya ve Fransa ile beraber hazırlamış ve sunmuş olduğu “Gemi Geri Dönüşüm Tesislerimizin Yetkilendirilmesine İlişkin Rehber Taslağımız” çalışmalarımızın nasıl bir boyut kazandığının güzel bir göstergesidir” dedi.
Aytaş konuşmasında şöyle devam etti:
“Gemi geri dönüşümünde artık uluslararası mevzuat geliştirebilecek duruma gelen ülkemiz, Sözleşme’nin uygulanmasında da elbette örnek teşkil etmelidir, öncü olmalıdır. Gemi Geri Dönüşüm sektörü öncelerde önemsenmeyen ve gözden ırak bir sektörken, çevre kirliğinin küresel bir tehdit olduğu günümüzde, bütün ülkelerin dikkatle izlediği bir faaliyet alanı olmuştur. Bu husus göz önünde bulundurularak, Hong Kong da imzalanan konvansiyonla, ömrünü tamamlamış gemilerle ilgili, geri dönüşüm sektörüyle bağlantılı olarak denizcilik sektörüne yönelik spesifik bir yasal düzenleme yerleştirilerek başarı sağlanmıştır. Ülkemizdeki gemi geri dönüşüm faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, 2003 yılından bu yana yapılan yatırımlar ile kabul edilebilir gemi söküm standartlarına ulaşmak için büyük uğraş verilmiştir. Uygulamalarımıza, bazı standartlar getirilerek, 2004 yılında tesislerimize Gemi Söküm Yetki Belgesi alınma zorunluluğu getirilmiş ve bu belgeyi alabilmek içinde ilgili kurumlardan bir dizi yetki, kontrol ve belgelendirme istenmiştir. Sonrasında emniyetli bir şekilde işin yapılabilmesi için gerekli olan teknik alt yapı, çalışan personel için sosyal tesisler, çevre düzenlemesi, çevre ve insan sağlığını koruyacak önlemler aldırılmıştır. Hong Kong Sözleşmesi ile birlikte, yeni uygulamalara adaptasyon sürecinde; sektörün gönüllü olarak yapmakta olduğu ve yapacağı faaliyetleri teşvik edilmelidir. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi ile bayrak devletlerinin, klâs kuruluşlarının, sorumluluk hisseden gemi sahiplerinin, gemi geri dönüşüm tesisi yetkilileri ile otoritelerinin aktif ve uygulanabilir bir şekilde sahneye çıkması gerekecektir ve bugünki programımız, ilgililerin hazırlıklarını yaparken daha doğru ve güncel bilgilerle hareket etmelerini sağlamaya yönelik olacaktır.
Uluslararası çalışmalarda ülkemizin kazanımlarını arttırmak için sektörümüz ve ilgili kurumlarımızın yanı sıra Klas kuruluşlarımızın katkıları da önemlidir. IMO neznindeki çalışmalarımızda görüş alış verişi yaptığımız kuruluşlardan biri de Germanischer Lloyd’dur”
Daha sonra Beyza Doyduk'un sunumu esliğinde Hong Kong Sözleşmesi kuralları, Sözleşmeye göre sorumluluklar ve görevler, zararlı maddelerin envanteri, gemi geri dönüşüm tesisleri için gereklilikler, tesislerinin yetkilendirilmesi, uluslararası geri dönüşüme hazır belgesi, gemi geri dönüşüm planı, raporlama ve kontrol mekanizmaları gibi konuları tartışıldı.


Bu haber toplam 1228 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.