1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Usulsüz avlanmaya 282 TL ceza
Usulsüz avlanmaya 282 TL ceza

Usulsüz avlanmaya 282 TL ceza

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak Nehri üzerinde zıpkın ve ağırlıkla yasa dışı balık avlayan amatör balıkçı Y.S. polis tarafından yakalandı. Y.S.’ye 282 TL İdari para cezası uygulandı.

A+A-

Polis, aldığı ihbar üzerine, Çarşamba'nın içinden geçen Yeşilırmak Nehri üzerinde zıpkın ve ağırlıkla yasa dışı balık avladığını tespit ettiği amatör balıkçı 35 yaşındaki Y.S.’i yakaladı. Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Su Ürünleri kontrol görevlileri tarafından 'Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı'nı düzenleyen tebliğin, 'İç Sularda Avcılık' başlıklı 13. maddesine göre avcılık faaliyetinde bulunan Y.S.’ye 282 TL idari para cezası uygulandı. 

Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, ilçe sınırlarında kalan bütün iç sularda, 2014 yılı 1 Nisan ile 1 Temmuz tarihleri arasında yasak dönemde ve avcılığın serbest olduğu dönem boyunca sürekli kontrol ve denetimlerin yapıldığına dikkat çekti. Akman, "Zaman zaman tezgahlarda ya da avcılık esnasında yasak ve sınırlamalara aykırı olarak yakalanan su ürünlerine, av araç ve gereçlerine de el konulmaktadır ve yasal işlem uygulanmaktadır.” dedi.

YASAKLAR NELER?

Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ ile iç sularda uyulması gereken yasaklar olduğunu hatırlatan Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, bu araç gereçler ile malzemeleri şöyle sıraladı: “Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır. Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri ve yaba, balyoz ve benzeri araçların avcılıkta kullanılması; yemlik, uzatma ağı dışında tırıvırı-germe-uzatma-sürütme-çevirme-serpme ve benzeri her türlü ağın kullanımı ile bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı, maddeler, avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin avlanma mahallinde bulundurulması yasalarımıza göre yasaktır.” 

NASIL AVLANALIM? 

Bir amatör balıkçının en fazla 4 olta takımı ile avlanabileceğini kaydeden Akman, olta başına ise iğne sayısının 3 adedi geçemeyeceğini, alabalık avında ise 2 olta takımından daha fazla kullanılamayacağını ve her olta takımında da 2 adet iğne bulunabileceğini söyledi. Amatör balıkçılar için balık türlerine göre avlanma esaslarının da olduğunu ifade eden Akman, “Günlük olarak sazan balığının 40 santimetreden küçük olmamak koşuluyla 5 adet, yayın balığının 90 santimetreden küçük olmamak koşuluyla 1 adet, turna balığının 40 santimetreden küçük olmamak koşuluyla 5 adet, tatlı su levreğinin 18 santimetreden küçük olmamak koşuluyla 1 kilogram ve tatlı su kefalinin 20 santimetreden küçük olamamak koşuluyla 1 kilogramdan fazlasının avlanılması yasaktır.” dedi. Akman, son olarak, amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılmasının da yasak olduğunu kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1346 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.