1. YAZARLAR

  2. Murat Tüzel

  3. Uluslararası Turizm 2024'te Pandemi Öncesi Seviyelere Ulaşacak
Murat Tüzel

Murat Tüzel

Yazarın Tüm Yazıları >

Uluslararası Turizm 2024'te Pandemi Öncesi Seviyelere Ulaşacak

A+A-

Uluslararası Turizm güçlü bir 2023'ün ardından, 2024'te pandemi öncesi seviyelere dönme yolunda ilerliyor.

Dünya Turizm Örgütü UNWTO’nun bu yılki ilk değerlendirmelerine göre, uluslararası turizm 2023 yılını, tahmini 1,3 milyar uluslararası seyahatle pandemi öncesi seviyelerin %88'ine ulaşarak tamamladı. Karşılanamayan taleplerin yerine getirilmesi için havayolu   bağlantılarındaki artışın ve Asya pazarları ve destinasyonlarındaki toparlanmanın, 2024 sonuna kadar güçlü bir şekilde desteklenmesi bekleniyor.

2023'te en güçlü performansı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika gösterdi.

UNWTO Dünya Turizm Örgütü’nün değerlendirmeleri, sektörün 2023'teki performansına kapsamlı bir genel bakış sunarak, gelişmeyi; küresel bölge, alt bölge ve destinasyona göre takip ediyor.

UNWTO’un önemli çıkarımlarına göre:

-Orta Doğu, 2019’un %22 üzerine çıkan ziyaretçi sayısıyla pandemi öncesi seviyelerin üstesinden gelen tek bölge olarak toparlanmaya öncülük etti.

-Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgesi olan Avrupa, bölge içinden gelen taleplerin ve ABD’den gelen ziyaretçi sayısının artmasıyla 2019 seviyesinin %94’üne ulaştı.

-Afrika, pandemi öncesi ziyaretçilerinin %96’sını, Amerika %90’ını yeniden kazandı.

-Asya ve Pasifik, çeşitli pazarların ve destinasyonların yeniden açılmasıyla birlikte pandemi öncesi seviyelerin %65’ine ulaştı. Bununla birlikte, Güney Asya’nın 2019’a göre %87 ve Kuzey-Doğu Asya’nın %55 civarında toparlanmasını sağlayan performansları iç içe geçmiş durumda.  

Uluslararası Turist Ulaşımı (2019'a göre %’lik değişimler)

Mevcut veriler, küçük ve gelişmekte olan destinasyonların yanı sıra büyüklerin de dahil olduğu çeşitli varış noktalarını gösterirken, 2023'teki bu uluslararası hareketlilikte 2019'a kıyasla çift haneli büyüme rapor ediliyor.

Dört alt bölge 2019 varış seviyelerini aştı:  Güney Akdeniz Avrupa, Karayipler, Orta Amerika ve Kuzey Afrika.

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili şunları söylemekte:

En son UNWTO verileri, turizmin gücünün ve hızlı toparlanmasının altını çiziyor ve 2024 sonuna kadar salgın öncesi rakamlara ulaşılması bekleniyor. Bu toparlanma, mevcut ekonomiler, istihdam, büyüme için olduğu kadar, dünyanın her yerindeki topluluklara sunduğu fırsatlar açısından da önemli. Bu rakamlar aynı zamanda sürdürülebilirliğin ilerletilmesi ve turizmin gelişimine katılım gibi kritik bir görevi de hatırlatıyor."

Uluslararası turizm 2023'te 1,4 trilyon ABD dolarına ulaştı

En son UNWTO verileri, toparlanmanın ekonomik etkisini de vurguluyor.

  • Ön tahminlere göre uluslararası turizm gelirleri 2023'te 1,4 trilyon ABD dolarına ulaştı ve bu, 2019'da destinasyonlar tarafından kazanılan 1,5 trilyon ABD dolarının yaklaşık %93'ü.
  • Turizmden (yolcu taşımacılığı dahil) elde edilen toplam ihracat gelirlerinin 2023'te 1,6 trilyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor ve bu da 2019'da kaydedilen 1,7 trilyon ABD dolarının neredeyse %95'i.
  • Turizmin doğrudan gayri safi yurtiçi hasılası (TDGDP) cinsinden ölçülen, turizmin ekonomik katkısına ilişkin ön tahminler, 2023'te 3,3 trilyon ABD dolarına veya küresel GSYİH'nın %3'üne işaret ediyor. Bu da güçlü iç ve dış turizmin etkisiyle pandemi öncesi TDGİH'nın toparlandığını göstermekte.

2023'ün ilk on ila on iki ayı boyunca birkaç destinasyon uluslararası turizm gelirlerinde, gelenlerin sayısında yaşanan artışla birlikte güçlü bir büyüme yaşandığını bildirdi.  Bu dönemde birçok büyük pazarda, yurtdışına seyahate yönelik taleplerde 2019’u aşan seviyelerde artış görüldü. 

Devam eden bu toparlanma, sektör göstergelerine de yansıyor. UNWTO Tourism Recovery Tracker'a (dünya turizmiyle ilgili verilere daha kolay ve topluca ulaşılmasını sağlayan çalışma) göre, hem uluslararası hava kapasitesi hem de yolcu talebi, Ekim 2023'e (IATA) kadar pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık %90'ını toparladı. Konaklama işletmelerindeki küresel doluluk oranları Kasım ayında %65'e ulaştı (STR verilerine göre Kasım 2022'de %62'nin biraz üzerinde gerçekleşmişti.)

 

2024'e Bakış

2024’te Uluslararası turizmin pandemi öncesi seviyelere tamamen ulaşması beklenirken ilk tahminler 2019 seviyelerinin %2 üzerinde bir büyümeye işaret ediyor. UNWTO'nun bu merkezi tahmini, Asya'daki toparlanmanın hızına ve mevcut ekonomik ve jeopolitik risklere bağlı.   

UNWTO’un son Turizm Güven Endeksi anketinden çıkan olumlu görünüm, turizm profesyonellerinin %67'sinin, 2024 için 2023'e kıyasla daha iyi veya çok daha iyi beklentiler içinde olduğunu gösterdi. Katılımcıların sadece %6'sı 2024'teki turizm performansının geçen yıla göre daha kötü olmasını beklerken, yüzde 28'inin benzer bir performans beklediği ortaya çıktı.

2024’te göz önüne alınması gereken önemli noktalar şunlar:

  • Asya'nın toparlanması için hala bir fırsat var. Çeşitli kaynak pazarların ve destinasyonların yeniden açılması hem bölgesel hem de küresel toparlanmayı hızlandıracak.

 

  • Çin’e gidiş gelişlerde vize kolaylığı ve gelişmiş hava kapasitesi nedeniyle 2024'te hızlanma bekleniyor. Çin; Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına 30 Kasım 2024'e kadar bir yıl süreyle vizesiz seyahat imkanı sunuyor.

 

  • Vize ve yolculukları kolaylaştırma çabaları seyahatleri teşvik edecek. Schengen vizesine benzer birleşik bir turist vizesi uygulaması Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkeleriyle Orta Doğu ve Afrika ve çevresine seyahati desteklerken, Kenya ve Ruanda'da Afrika içi seyahati kolaylaştıracak önlemler alınacak.

 

  • 2024'te Avrupa’dan beklentiler var. Mart ayında Romanya ve Bulgaristan, Schengen serbest dolaşım alanına katılacak. Ayrıca Paris, Temmuz ve Ağustos aylarında Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak.

 

  • Güçlü bir Amerika Birleşik Devletleri güçlü doları sayesinde Amerika ve ötesindeki destinasyonlara imkan sağlamaya devam edecek. Avrupa, Amerika ve Orta Doğu'daki güçlü pazar kaynakları ise tıpkı 2023'te olduğu gibi dünya çapındaki turizm akışını ve kaynaklarını beslemeye devam edecek.

 

  • Ekonomik ve jeopolitik alanda esen ters rüzgarlar, uluslararası turizmin toparlanması ve güvenin sürdürülmesi konusunda zorluklar çıkarmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon ve tırmanan faiz oranları, değişken petrol fiyatları ve ticaretteki aksaklıklar, 2024'te ulaşım ve konaklama maliyetlerini etkilemeye devam edebilir.

 

  • Bu şartlar altında turistlerin, paralarının karşılığını almaları için giderek evlerine daha yakın destinasyonlara seyahat etmesi bekleniyor. Sürdürülebilir uygulamalar ve uyarlanabilirlik de tüketici seçiminde giderek artan bir rol oynayacak.

 

  • Turizm işletmelerinin yüksek talep nedeniyle karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de yetersiz işgücü. Personel sıkıntısı kritik bir sorun.

 

  • Hamas-İsrail çatışmasının devam etmesi güveni azaltarak Orta Doğu'daki seyahatleri kesintiye uğratabilir. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarından kaynaklanan belirsizlik ve artan diğer jeopolitik gerilimler güvenleri sarsıyor.  
Bu yazı toplam 872 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar