Uçaklar petrol limanını bombaladı
Giderek daha çok köşeye sıkışan Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı savaş uçakları, kuzeyde bulunan petrol ihracat limanı Brega'yı tekrar bombaladı.
Giderek daha çok köşeye sıkışan Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı savaş uçakları, kuzeyde bulunan petrol ihracat limanı Brega'yı tekrar bombaladı. Kaddafi'nin karşı saldırıları sürerken, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi de hakkında soruşturma başlattı.
Libya'da yaklaşık iki hafta önce başlayan isyanda muhalifler ile Kaddafi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar büyüyor. Bugün, isyancıların Trablus'a doğru harekete geçtiği bildirildi.
Kaddafi yanlısı güçler de buna cevaben doğuda isyancıların elindeki kentlere saldırı düzenliyor. Sabah saatlerinde isyancıların elinde bulunan Ecdebiye kentinin doğusunun Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından bombalandığı bildirildi. Brega ve Ecdebiye'nin Kaddafi'ye bağlı güçlerin eline geçtiği bildirilmiş ancak bu bilgi daha sonra yalanlanmıştı. İsyancılar, Kaddafi güçlerinin "vur-kaç" taktiğiyle saldırdığını ve daha sonra kentlerin kontrolünü yeniden ele aldıklarını açıkladı.
Akşam saatlerinde bir bombalama haberi daha geldi. Brega kentinde petrol ihracat limanının Kaddafi yanlısı güçler tarafından bombalandığı bildirildi. Associated Press ajansı, iki taraf arasında çatışmaların yaşandığı bir üniversite kampusunun yanındaki sahile bomba atıldığını söyledi. Ajans, üniversite kampusunda isyancıların rejim yanlısı güçlere mensup kişileri kıstırdığını da ifade etti.
İsyan hareketinin kontrolündeki Libya'nın doğusunda yer alan en büyük kent Bingazi'deki isyancıların sözcüsü Mustafa Geriyani, "Brega'da 10-15 şehit olduğunu duyduk, ancak kesin ölü sayısını belirlemeye çalışıyoruz. Brega'yı geri almaya çalıştılar, ama başarısızlıkla sonuçlandı. Onları geri püskürttük, savaş bitti" diye konuştu.
MAHKEME SORUŞTURMA AÇTI
Kaddafi, görevden ayrılmamakta direndikçe üzerindeki uluslararası baskı da artırılıyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Luis Moreno-Ocampo, Libya'da insanlığa karşı suç işlendiği iddiasıyla resmen soruşturma başlattığını açıkladı.
Moreno-Ocampo, soruşturma kararının "eldeki bilgilerin gözden geçirilmesi" üzerine alındığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Cumartesi günü mahkemeden, Libya'da insanlığa karşı suç işlenip işlenmediğini incelemesini istemişti. Süreç genellikle aylar alabiliyor. Ancak bu kez mahkemenin olağanüstü bir hızla hareket etmesi dikkat çekti.
ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin Kaddafi’yi devirmek için çalıştıkları senaryolar ise şöyle:
1-Sürgüne gitsin: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi ve ailesinin iktidardan ayrılarak sürgüne gidebileceğini açıkladı. Böyle bir durumda ‘Kim alır’ sorusu gündeme geliyor. Akla gelen tek yer Kaddafi ile yakın dostluğu bulunan Zimbabwe.
2-Çevresi darbe yapsın: Bu amaçla ABD Libya’nın mal varlığını dondurdu, 30 milyar dolarına da el koydu. BM Güvenlik Konseyi kararında da ‘Uluslararası Mahkeme’ sopası gösterilerek, Kaddafi çevresine “Onun yanında durdukça siz de mahkemeye gidersiniz” mesajı verildi.
3-İsyancılara silah verelim: ABD’nin BM Büyükelçisi Susan Rice, Libya’da muhaliflerle gizli temasları sürdürdüklerini ancak muhaliflerin de henüz kendi aralarında bir bütünlük sergilemediğini açıkladı. Muhaliflerin silahın yanısıra askeri eğitime de ihtiyacı var.
4-Batı müdahale etsin: ABD, NATO üyelerinin Lİbya’ya müdahale konusunda fikir birliği içinde olmadığını duyurdu. Pentagon, Libya’ya müdahalede şimdilik durum değerlendirmesi yaptıklarını ve verilmiş bir karar olmadığını açıkladı.
ABD GEMİLERİ ÜÇLEDİ
ABD'nin bugün de Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz'e çıkan USS Kearsarge ve USS Ponge ile birlikte Libya açıklarında bekleyen savaş gemisi sayısı üçe yükseldi. Bugün ulaşan iki gemi 2 bin deniz piyadesi taşıma kapasitesine sahip.
Beyaz Saray, söz konusu gemilerin insani yardım amaçlı faaliyetlerden dolayı konuşlandırıldığını açıkladı. Ancak ABD'liler, "her türlü seçeneğin hala masada olduğunu" da vurguladı.
Savunma Bakanı Robert Gates, "Çok sayıda seçenek ve olasılığı değerlendiriyoruz. Henüz herhangi bir eylem kararı alınmış değil" dedi.
Libya İnsan Hakları Birliği'nin iddiasına göre, iç savaşın eşiğindeki ülkedeki ayaklanmanın bastırılmasına bağlı şiddet olaylarında sadece 3 bini Trablus’ta olmak üzere 6 bin kişi öldü.
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.