TURMEPA'dan Karadeniz havzaları için uluslararası çalışma
“Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-‐BSE)” projesinin Final Kongresi dün TURMEPA tarafından Koç Holding Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Karadeniz deltalarında/havzalarında sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanmasına yönelik, yönetim araçlarının oluşturulması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleşen projede, Avrupa’da yapılmış mevcut araştırma ve uygulamaları içeren entegre bir veri tabanı sistemi kurmak; hedef deltalarda veya havzalarda arazi yönetimiyle ilgili iletişim ve işbirliği fırsatları yaratmak; hedef deltalarda/havzalarda arazi kullanım modelleri oluşturmak; işbirliğine açık kurumsal bir yapı geliştirmek ve Karadeniz Havzasında bilim insanları, arazi kullananlar ve karar verici merciler arasında işbirliği imkanları ve ağları kurmayı hedefliyor.
Proje ortaklarının katıldığı Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, projenin faaliyetleri, sonuçları, bütçesi ve bundan sonraki aşamaları görüşüldü. Final Kongresi’nde ise deltalara/havzalara ait araştırma sonuçları ile Ekosistem Eğitim Programı, yerel yöneticiler, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basından geniş bir katılımcı kitlesiyle paylaşıldı. Projenin Türkiye ayağında, Ergene Havzası ile ilgili bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi’ne yüklenerek risk haritası oluşturuldu, havza içine yapılacak olan yatırımların doğuracağı çevresel etkileri dahi modellendi. TURMEPA, bu proje kapsamında hazırladığı Ekosistem Eğitim Programı ile yaklaşık 200 bin öğrenciye ulaştı. Karadeniz Havzasındaki diğer proje ortakları da kendi bölgelerinde benzer bir uygulama gerçekleştirdi. Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna’dan katılan yerel yöneticiler, üniversite rektörleri ve STK yetkilileri arasında, proje ile başlayan işbirliğinin devam etmesi yönünde anlaşmalar imzalandı.
Kongrenin açılış konuşmalarında, TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural proje paydaşlarına katkıları ve değerli işbirlikleri için teşekkürlerini sunarak derneğin faaliyetlerini aktarırken; Gürcistan Guria Bölgesi Valisi Gia Salukvadze, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Gürcistan Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Merab Khalvashi projenin Karadeniz deltaları için çok önemli çıktılar ürettiğine ve Karadeniz havzasındaki ortak problemlere ortak çözüm bulmada işbirliğinin önemine dikkat çektiler.
Final Kongresi’nde, projeden elde edilen araştırma sonuçları, Ortak Araştırma Koordinatörleri tarafından sunuldu: Bulgaristan - Ropotamo ve Veleka Deltaları hakkında BSU’den Prof. Dr. Valentin Nenov, Ukrayna - Tuna, Dniester ve Dnieper Deltaları hakkında UKRMEPA’dan Karpenko Igor, Gürcistan Guria Bölgesi hakkında CIVITAS Georgica’dan Dr. Mamuka Gvilava ve Türkiye – Ergene Havzası hakkında Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Konukcu elde edilen önemli bulguları özetlerken; web sayfası ve entegre yönetim sistemleri hakkında Namık Kemal Üniversitesi’nden Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk ALBUT bilgi verdi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.