TURMEPA’dan Dünya Çevre Günü’nde uluslararası güç birliği
Kilyos kıyılarında 100’ü aşkın gönüllü ile Norveç ve Danimarka Büyükelçilikleri ve İsveç Başkonsolosluğu’nun katılımıyla kıyı temizliği yapılarak okyanusları tehdit eden plastik kirliliğine dikkat çekildi.
Deniz gönüllüleri, TURMEPA öncülüğünde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde tek kullanımlık plastiğe “Dur” dedi, daha mavi denizler için Kilyos’ta kıyılara akın etti. Çünkü, okyanusların yüzeyindeki plastiklerin kapladığı toplam alan Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük. Her yıl denizlere 8 milyon ton plastik atılıyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağası deniz çöpleri sebebiyle ölüyor. Deniz ortamında plastikler daha küçük parçalara ayrılarak planktondan balinaya tüm besin zincirine girerek deniz ekosisteminin sağlığını tehdit ediyor.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, “Dünya Çevre Günü”nde deniz ve su varlıklarının doğanın bütünlüğü ile korunmasını, sürdürülebilir gelişmenin sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre ile birlikte olmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda toplumsal bilincin artmasını, ekosistemin dinamik ve bütünsel içerikleriyle korunmasını ve destekleyici projeleri ilkesi olarak görüyor. Birleşmiş Milletler, 1972 yılında ilan edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki temasını okyanuslar ve denizlerde plastik kirliliğine dikkat çekmek amacıyla “Plastik Kirliliğine Son” olarak belirledi. Bu tema çerçevesinde 50 ülke plastik kirliliğini azaltmak üzere bugün çeşitli etkinlikler düzenleyerek farkındalık yarattı. TURMEPA da okyanus ve denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla bu anlamlı günde Kilyos’ta Sarıyer Belediyesi’nin destekleriyle Sarıyer Belediyesi Kilyos Sosyal Tesisleri’ne ait kıyıda kıyı temizleme etkinliği gerçekleştirdi.
TURMEPA Yönetim Kurulu Üyeleri Vera Bulgurlu ve Jonathan Beard’in de bizzat katıldığı etkinlikte, Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen, Norveç Türkiye Büyükelçisi Vegard Ellefsen, Danimarka Büyükelçisi Sved Olling ve İsveç Başkonsolosu Therese Hyden’ın yanı sıra Norveç Büyükelçiliği Başkatibi Hans Christian Kjolseth ile danışmanlar Paul G. Larsen, Terese Holm ve Timur Saydan yer aldı. Etkinlik, TURMEPA aktif gönüllülerinin yanı sıra Eyüboğlu Kemerburgaz Koleji öğrencileri ve öğretmenleri ile Organik Kimya çalışanlarından oluşan 100’ü aşkın deniz gönüllüsü ile gerçekleştirildi.
TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Vera Bulgurlu, etkinliğe başlarken katılımcılara hitap ederek, plastiklerin deniz ve okyanuslara verdiği zarara dikkat çekti, özellikle çocuklara tek kullanımlık plastikleri azaltmak için neler yapılması gerektiğini anlattı ve daha çevreci olma konusunda onları yüreklendirdi.
Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen ise çocuklara şu mesajı verdi: “Sizin gibi harika çocuklar, şu anda bu kıyıları temizlememiz yardımcı oluyorlar. Ama bunu sadece bir gün yapmak yetmiyor. Her zaman çevremiz ve denizlerimiz konusunda dikkatli ve hassas olmalıyız. Sizlerin sayesinde temiz ve güzel bir sahile kavuşacağız. Türkiye’de 459 mavi bayraklı koyunuz var ve bence bu çok önemli. Türkiye bence bu yönüyle dünyanın geri kalanının ilham kaynağı oluyor.”
Konuşmaların ardından her yaştan 100’ü aşkın deniz gönüllüsü kıyı boyunca 1 saat içinde 200 kg ayrıştırılmış atık topladı. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan sonra geri dönüşüm tesislerine verilmek üzere Sarıyer Belediyesi’ne teslim edildi. Etkinlik sonunda TURMEPA Çevre ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Şeyda Dağdeviren Hill, toplanan atıklar hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.