1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. TURMEPA, balıkçı takası ile İstanbul Boğazı'na açıldı
TURMEPA, balıkçı takası ile İstanbul Boğazı'na açıldı

TURMEPA, balıkçı takası ile İstanbul Boğazı'na açıldı

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), denizleri korumayı ilke edinecek yeni gönüllüleri ile deniz üzerinde kaptan ve dalgıçlar eşliğinde gerçekleştirilen “Balıkçı Takası’nda Toplanıyoruz” programında buluştu.

A+A-

Programın ilk etkinliği 29 Haziran 2017 tarihinde İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirildi. Etkinlik Zeugma Lions Kulübü tarafından sahiplenildi.

8.333 km kıyı şeridine sahip ülkemizde deniz ve kıyıların kirliliği, deniz ekosisteminin önemi, nesli tehdit altındaki türler, yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında bilgiler paylaşmak, denizi kirletmemeyi öğretmek ve denizleri korumayı ekip olarak ilke edinmek amacı ile Gönüllü Oryantasyonu yapıldı. TURMEPA Gönüllülüğü’ne ilk adım olan sertifikalı oryantasyon ve eğitim programı, Beykoz’dan başlayarak, İstanbul Boğazı üzerinde demir atılmasıyla devam etti. Bu sırada gönüllü adaylarına TURMEPA’nın çalışmaları ile deniz – kıyı ekosistemi hakkında bilgiler verildi, ardından adaylar, gönüllü dalgıçlar ile sualtını tanıma, eğitmen ve okutmanlar ile deniz biyolojisi ile tanışma fırsatı buldu.

turmepa-balikci-takasi-etkinligi-1.JPG

Bu program ile şirketlerin, gençlerin, mavi yaka çalışanların, ev kadınlarının, deniz ve kıyı ekosistemini korumaya hevesli bireylerin denizleri korumak için aktif TURMEPA Gönüllüsü olması hedefleniyor. 5 saat süren program sonunda TURMEPA Ailesi’ne katılan gönüllülerin, 2017 yılında yaşadıkları çevrede ve çalıştıkları kurumlarda deniz ekosisteminin önemini anlatarak çevre bilincinin yayılmasına katkıda bulunmalarını, yıl içindeki TURMEPA etkinlik ve projelerine topluluk kurarak destek vermelerini sağlamak amaçlanıyor.

turmepa-balikci-takasi-etkinligi-2.JPG

Deniz ve kıyı ekosistemi hakkında bilgiler aktaran Koç Üniversitesi Okutmanı Dr. Billur Çelebi Ergin, “Deniz çayırları, ülkemiz kıyılarında yer alan en önemli deniz ekosistemlerinden birini oluşturmaktadır. Bu deniz bitkileri, denizlerin ormanları görevini görerek, birçok canlı için yaşam ve besin alanı oluşturmakla birlikte denizlerin oksijen kaynağıdır. Deniz tabanında bulunan bu canlılar fotosentez yaparak depoladıkları karbon dolayısıyla küresel karbon döngüsünün önemli bir parçasıdır. Bu nedenle iklim değişikliğinin ana etmenlerinden olan artan karbondioksit miktarının yarattığı ısınma ve denizlerdeki asitlenme etkisi bu canlıları direk olarak etkilemektedir. Ayrıca, denize ulaşan insan kaynaklı kirleticiler ve deniz tabanına zarar veren avcılık yöntemleri, bu ekosistemleri ciddi tehlike altına sokmaktadır. Bizler sürdürülebilir sağlıklı bir çevre içinde yaşamayı arzuluyorsak, bunu sağlamak ve korumak için insan olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeli ve denizlerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

turmepa-balikci-takasi-etkinligi-3.JPG

Balıkçı Takası’nda Toplanıyoruz Programı’nda, TURMEPA Gönüllülerini sualtı ile tanıştıran, sualtının gizemli dünyası ve dalış sporu hakkında detaylı bilgiler paylaşan Aktif Balıkadamlar Spor Kulübü ekibi etkinlikte, “İnteraktif olarak gerçekleştirdiğimiz sunum ile suyun altındaki güzellikleri aktarmaya çalıştık ve dostlarımızın bu dünyaya nasıl girebileceğine değindik. Bu sunum ile denizlerimiz hakkında farkındalık yaratarak birçok dostumuzun deniz sevgisini pekiştirmiş olmak bizim için bir sevinç kaynağı oldu” ifadelerini kullandı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4313 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.