1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. TÜRKLİM’in Olağan Genel Kurulu yapıldı
TÜRKLİM’in Olağan Genel Kurulu yapıldı

TÜRKLİM’in Olağan Genel Kurulu yapıldı

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin 22. Olağan Genel Kurulu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurul’a katılım yoğun oldu.

A+A-

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM)’nin 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı IMEAK Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Genel kurul divan seçiminin ardından faaliyet raporunun açıklandığı toplantıda, yeni dönemde yapılması planlanan projeler konuşuldu.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki özel liman işletmeleri ile 22 yıldır Türk Liman İşletmecilerinin tek güçlü sesi olan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM)’nin 22. Olağan Genel Kurulu, 65 üye şirket yöneticilerinin de katılımı ile gerçekleştirdi. Genel Kurul’da IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran hazır bulundular.

Divan Başkanı olarak ALTAŞ Ambarlı Liman Tesisleri Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Altan Köseoğlu, Divan Başkan Yardımcısı olarak HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve katip üye olarak da TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin önerilirken bu isimlerin görevleri oybirliği ile kabul edildi.

Açılış konuşması TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç tarafından yapıldı.

“UMUTSUZ DEĞİLİM”

Olağan Genel Kurulu katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bir konuşma yaparak “85 sayılı kararnameyle ilgili son durumu çözmekle ilgili bir çalışmamız var. Bir şekilde sizler işinizi çözmeye çalışıyorsunuz ama bunu kalıcı olarak nasıl halledebiliriz diye düşündüğümüzde bir formülümüz var. O formülü idareye kabul ettirmeye çalışıyoruz. Pazartesi Ankara’da yapacağımız toplantıda o konuyu gündeme getireceğiz ve çözemediğimiz iki konu olan acentaların durumunu ve limanlarımızın durumunu anlatıp yoluna sokmayı ümit ediyoruz. Çünkü baktığımızda hem günlük hayatın olağan akışına aykırı hem de gerçekten bizi çok zorlayan, işte alıcısı Türk mü, ne kadarı yabancı, ne kadarı Türk gibi böyle bir sürü ayrıştırmalarla, detaylarla uğraşıyoruz. Talebimiz net. Limanlarımızda verilen hizmetlerin tamamının yurt dışı ayağı bağlantılı olmak kaydıyla 85 sayılı kararname haricinde tutulması. İnşallah da başaracağız. Limancılarımızın sorununu da inşallah çözeceğiz. Kılavuzluk ve Römorkörlük Yönetmeliği’yle ilgili çalışıyoruz. Sektör oyuncularının Deniz Ticaret Odası’nın katılımıyla bir çözüm formülü bulunması için yapabileceğimiz bir şey varsa bunu araştırıyoruz. İnşallah, herkesin kabul edebileceği bir çözüm yolu buluruz. Umutsuz değilim” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAKTA KARARLIYIZ”

Kıran’ın ardından konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da TÜRKLİM’in genel kurullarını kaçırmamaya çalıştığını belirterek “TÜRKLİM, benim değer veridğim önemli bir sivil toplum kuruluşu. Çok etkili bir kuruluş. Deniz Ticaret Odamızla da işbirliğinin etkin bir şekilde sürdürülmesi de sorunların çözümü açısından önem arz ettiğini zaten yeni yönetim de, eski yönetim de bildi biliyor da. Birlikte, el birliğiyle el ele vererek güç birliği, iyi bir sinerji oluşturarak sorunların üzerine gitmek hepimizin vazifesi. Bu makamlar, bu görevler zaten bu işler için vardır. Biz de kendi üzerimize düşeni oda olarak yapmakta kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 22. Olağan Genel Kurul hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye çıkan TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, göreve geldiğinden bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. Bu yıl ve önümüzdeki yıllar için kötümser bir beklenti içinde olduklarını söyleyen Genç, bir belirsizliğin hakim olduğunu belirtti.

Kasım ayında oy birliği ile Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilen Mehmet Hakan Genç, limancılık sektörünün çok sayıda farklı kamu kuruluşu ve özel sektörün birlikte çalışmasını gerektiren bir sektör olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Limancılık sektörü, diğer kurumlar ile ilişkilerinin düzenlenebilmesi ve kamu yararı doğrultusunda limanların hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik çalışmalar yapan TÜRKLİM, 22 yıldır Türk Liman İşletmecilerinin tek güçlü sesidir”.

Limanlar Türkiye Dış Ticaretinin Belkemiğidir...

TÜİK’in 2017 yılı dış ticaret verileri dikkate alındığında toplam 391 milyar Dolar olan ülkemiz dış ticaretinin 240 milyar Dolar tutarındaki kısmı denizyoluyla yani limanlarımız üzerinden gerçekleşmiştir. Denizyolu ve limanlar dış ticaret lojistiğinin kapasite olarak da %88’ini sağlamışlardır. Her bakımdan diğer lojistik kapasite sunucularının açık ara önünde olmasına rağmen kamunun yanı sıra ihracat ve ithalatçılarımızda limanların önemini farkettirecek bir algı yaratamadıklarını ifade eden Genç, önümüzdeki dönemde bu paradigmayı değiştirmek üzerine bir çalışma içinde olacaklarını ifade etti.

Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği Limanları Dikkate Almıyor...

31.12.2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin birçok eksiklikleri olduğuna vurgu yapan Genç, Kılavuzluk ve Römorkörcülüğün liman hizmetlerinin bir mütemmimi olduğunu belirtti. Esas amaç olan can, mal, deniz ve çevre güvenliğini sağlamanın yanında bunların doğal sonucu olarak 240 milyar Dolar tutarındaki dış ticaretimizin gerçekleştiği limanlarımızı ve kıyı tesislerimizin yüksek üretkenlik içinde çalışmalarını sürdürebilmesini temin etmek olması gerektiğine dikkat çeken Genç, bu hususları her mecliste ve devletin her kademesinde dile getirerek çözüm arayacaklarını ifade etti.

“Yeni bir döneme başlıyoruz’’

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, 2019 yılında TÜRKLİM olarak yeni bir döneme girildiğini belirterek bu dönemde, dernek adına farkındalık yaratacak birçok iletişim çalışmalarının da yapılacağını sözlerine ekledi. Genç; “Yeni yönetim sürecine girdiğimiz bu dönemde, oluşturduğumuz etkin çalışma grupları sayesinde sektörümüzü en iyi şekilde temsil edecek bir yapılanmaya ve güce sahibiz. Yük grupları ile limanları bir araya getiren, ortak sorunları belirleyen ve çözüm önerileri sunan, liman işletmelerimiz arasındaki koordinasyon, iş birliği ve yardımlaşmayı teşvik eden güçlü yapılanmamızla yeni dönem hedeflerimize hızla ulaşacağımıza inancım tam” dedi.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, TÜRKLİM’e yeni katılan üyelerden Yeşilyurt Liman Müdürü Salih Cengiz, Karasu Limanı Müdürü Serkan Koçak ve İskenderun Atakaş Limanı Müdürü Vedat Ohri’yi tanıttı.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç’in konuşmasının ardından Genel Sekreter İrfan Bilgin, gelir-gider tablosunu okudu. Denetim raporu, oybirliği ile ibra edildi.

 Kılavuzluk ve Römorkörlük Yönetmeliği ile ilgili dava açma yetkisi, oybirliği ile TÜRKLİM Yönetim Kurulu’na verildi.

TÜRKLİM Olağan Genel Kurulu sonrası Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, derneğin özel programı kapsamında “2019 yılında Türkiye ve Dünyadaki Beklentiler” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. Türkiye Ekonomisi ve gündemi üzerinde görüşlerini bildiren Güldağ, sohbet sonrası katılımcıların sorularını tek tek yanıtladı.

Güldağ’ın ardından HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’in moderatörlüğünde gerçekleşen SEÇ Paneli’ne konuşmacı olarak Limakport Çevre ve Kalite Şefi Hakan Güngördü ve Toros Terminal Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Yönetişim Direktörü Burcu Türkeş, “Gelişen Teknolojilerin İSG Üzerindeki Etkileri” üzerine tecrübelerini paylaştılar.

Toplantıda, 2018 yılı itibarı ile Türkiye çapında 65 üyesi bulunan TÜRKLİM’in kapasite ve yük hacmi dikkate alındığında Türkiye’deki limancılık sektörünün belirleyici gücü olan bu üye firmalar ile gerçekleştiği vurgulandı. Türkiye’de 2018 yılında elleçlenen konteynerin yüzde 92’si, genel kargonun yüzde 65’i, sıvı kimyasal yüklerin yüzde 100’ü ve kurvaziyer turizmin de yüzde 100’ü TÜRKLİM üyeleri tarafından elleçlendi.

tuklim6.jpg

tuklim5.jpg

tuklim.jpg

tuklim1.jpg

tuklim3.jpg

tuklim4.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 5454 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.