1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye’ye yansır mı?
Türkiye’ye yansır mı?

Türkiye’ye yansır mı?

ABD’de borç tavanının yükseltilmesi konusunda yürütülen siyasi tartışmalar doları zayıflatıyor, euro güçleniyor. Euro dün içeride 2.4990 seviyelerini gördü

A+A-

ABD’de borçlanma tavanının artırılıp artırılmayacağı konusunun belirsizliğini koruması doların uluslararası para birimleri karşısında zayıflamasına, euro’nun ise güçlenmesine neden oldu. Sabah saatlerinde euro/dolar paritesi 1.45 seviyesinden işlem görürken aynı saatlerde TL sepet bazında 2.0925 seviyesinde, 2.11 seviyesindeki tarihi rekorun altında güne başladı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi, Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in dün yaptığı konuşmalardan sonra, borç limitinin artırılması konusunda anlaşmadan uzak olunduğunun anlaşılması sonrası, son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Paritede volatilite artacak
10 yıl vadeli kağıdın faizi güniçinde yüzde 3.04’e çıkarak, 11 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar ise İsviçre frangı karşısında tarihinin en düşük seviyesine indi. Gelişmelere bakınca piyasalar bir şekilde ABD borç limitlerinin artacağına inanıyor. Aksi takdirde yaşanacaklar konusunda kimse tahminde bulunmak istemiyor.
Euro/Dolar paritesinde önümüzdeki günlerde oynaklık artacak. Paritede 1.4330 seviyesi destek bu seviye aşağı doğru kırılmadığı sürece 1.4550 seviyesindeki direncine doğru atakları korunacak. 1.4550 seviyesinin geçilmesi durumunda 1.47 seviyesi hedef haline gelebilir. Parite hareketlerinin izlediği gelişme ABD borçlanma limitlerinin artırılması konusu olacak.

‘TL yüzde 5 daha değer kaybeder’


Döviz piyasasındaki hareketlilik sürerken ABD’li Goldman Sachs, Türk Lirası’nın yüzde 5 daha değer kaybedeceğini öngördü. Bankaya göre, dolar üç ay sonra 1.75 olacak. Dolar içeride önceki 1.73 lirayı aşarak Mart 2009’dan beri en yüksek düzeye çıktı. Merkez Bankası’nın döviz alım ihalelerine ara vermesinin ardından dolar dün 1.70 seviyesinden işlem gördü.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TL’nin durumuyla ilgili bir değerlendirme yaptı ve “Dolar/TL için hedeflerimizi yükseltiyoruz” dedi. Kurum Dolar/TL’de üç aylık tahmini 1.65’ten 1.75’e, altı aylık tahmini 1.57’den 1.67’ye, 12 aylık tahmini ise 1.47’den 1.55’e çıkartı. Kurumun Euro/TL için tahminleri ise şöyle: Üç ay sonra 2.54, altı ay sonra 2.51, 12 ay sonra ise 2.48.
Döviz kurlarında yükseliş başlayınca fiyat hedefleri de yükselmeye başladı. “Goldman Sachs’ın TL yüzde 5 daha değer kaybeder” açıklaması Dolar/TL’nin son zirvesi olan 1.82 TL direnç seviyesine işaret ediyor.

 

Borsa yükseldi dolar 1.71 TL seviyesine geriledi

Borsa, dolar/TL’deki gevşemeyle ikinci seansta yönününü yukarı çevirdi. İMKB 100 endeksi gün içinde en düşük 60.698 puanı gördü ardından gelen alımlarla günü yüzde 0.56’lık artışla 61.338 puan seviyesinden kapattı.
Önceki gün 1.7350’ye kadar yükselen dolar kuru öğleden sonra 1.71’in altına geriledi. Gün içinde 2.4992’leri gören euro ise kapanışta 2.4780 seviyesinleri gördü.


İKİ BAKANDAN KRİZ YORUMU:

‘Önemli bir sıkıntı, ‘risk’ görünmüyor’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, şu an itibarıyla Türkiye’de önemli bir sıkıntı, içeriden kaynaklanan bir risk görmediklerini söyledi. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, ekonominin gayet iyiye gittiğini, dünyanın yaşadığı krizden en az etkilenen ekonomilerden birinin Türkiye olduğunu, ülkenin krizi bir anlamda da fırsata dönüştürdüğünü söyledi.
“Şu an itibarıyla Türkiye’de önemli bir sıkıntı, içeriden kaynaklanan bir risk görmüyoruz” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Çok şükür siyasi istikrar var, mali istikrar var, bankacılık sistemi güçlü, tüketici ve yatırımcı güvenimiz üst düzeyde. Şu anda Türkiye’nin içeriden kaynaklanan herhangi bir riski söz konusu değil. Dış ülkelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklanan elbette etkilenmeler olabilir. Ama bunlar dönemsel etkilenmeler. Türkiye sürdürülebilir bir büyüme performansıyla, refahı topluma yaygınlaştırma hedefiyle yoluna devam edecek.”


‘Sorunlar AB, ABD’de Türkiye’ye yansımaz’


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Avrupa Birliği ve ABD’de yaşanan sorunlar var. Bunun Türkiye’de kriz olarak lanse edilmesini doğru bulmuyorum” dedi. “AB’de bazı ülkelerin finansal darboğazla karşı karşıya olduğunu görebiliyoruz. ABD’de ise borçlanma talebine karşı yaşanan bir sorun var” diyen bakan Çelik, şöyle devam etti:
“ABD’de yaşanan biraz siyasi ağırlıklı sorun gibi görünüyor. Bu siyasi sorun çözülürse, risk de ortadan kalkacaktır. Bu çerçevede, AB ve ABD’den kaynaklanan bu iki sorunun Türkiye’ye yansımasının olmayacağını ben net bir şekilde görüyor ve ifade etmek istiyorum. Türkiye 2011 ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüdü. Enflasyonu tek hanede, bütçe 3 milyar TL fazla veriyor. Bunlara bakıp Türkiye’nin o zorlu süreçten nasıl çıktığını görmemiz mümkün. Dünyada ve ABD’de olup biten hadise, bu. Bunu çok farklı noktalara taşımak yanlış olur.”

Milliyet
 

Bu haber toplam 1064 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.