1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye'ye girerken yakalandı
Türkiye'ye girerken yakalandı

Türkiye'ye girerken yakalandı

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen “Osama” ve “Volgabolt” isimli gemilere gümrük ekiplerince düzenlenen operasyonda 6 bin 600 ton GDO'lu mısır ele geçirildi.

A+A-

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen “Osama” ve “Volgabolt” isimli gemilere gümrük ekiplerince düzenlenen operasyonda 6 bin 600 ton GDO'lu mısır ele geçirildi.

Gümrük Müsteşarlığı'ndan alınan bilgiye göre, bir süredir istihbarat çalışması yürüten Bursa Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen “Osama” ve “Volgabolt242” isimli gemilerde bulunan mısırların GDO'lu olduğu bilgisine ulaştı. Gemilerin Bandırma Limanına yanaşacağı ve buradan ithalat işlemlerinin yapılacağının belirlenmesi üzerine ekipler operasyonu başlattı. Gemileri takibe alan ekipler, limana yanaşan 'Osama” ve “Volgabolt242” adlı gemilere baskın yaptı.

Ekipler, gemiden aldıkları numune mısırları GDO analizi için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderdi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden gelen raporda söz konusu mısırların “genetik modifiye” (genetiği değiştirilmiş) olduğunun belirtilmesi üzerine gemilerde bulunan toplam 6 bin 600 ton mısıra el konuldu.

TÜRKİYE'DEN İKİ FİRMA TALEP ETMİŞ

Mısırların, 1'i Bursa diğeri Balıkesir'de yerleşik 2 firma tarafından ithal edilmek istendiği belirlendi. Operasyonu genişleten yetkililer, mısırların ithalatı için alınması gereken kontrol belgesinde “GDO yoktur” şeklinde rapor veren Balıkesir Tarım Müdürlüğünde görevli 2 kişi ile ithalatçı firmaların yöneticilerinin de aralarında bulunduğu toplam 14 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlarında “ALO 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı”nı arayarak her türlü kaçakçılık olaylarına ilişkin bildirimde bulunabileceklerini bildirdiler.

Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2009 yılı Ekim ayında yayımladığı Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik, GDO'lu ürünler ve ticareti konusunda yoğun tartışmalara neden olurken, 2010 yılında GDO konusunda “Biyogüvenlik Kanunu” çıkarılarak düzenleme yapıldı.

Yasa, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünleri ile ilgili olarak araştırma, geliştirme, işleme, piyasaya sürme, izleme, kullanma, ithalat, ihracat, nakil, taşıma, saklama, paketleme, etiketleme, depolama ve benzeri faaliyetlere dair hükümleri düzenliyor.

Yasa ile GDO üretimi, GDO'lu tohum ithalatı, kullanımı ve ticareti yasaklanıyor. Türkiye'de Biyogüvenlik Kurulu, soyada 3 GDO geninin hayvan yemi olarak kullanımına izin veriyor.

AA

Bu haber toplam 1094 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.