1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'ye, 57 yıl sonra gelen büyük onur
Türkiye'ye, 57 yıl sonra gelen büyük onur

Türkiye'ye, 57 yıl sonra gelen büyük onur

Türkiye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 28. Genel Kurulu toplantısında, Başkanlığa seçildi. Türkiye adına başkanlığı Londra Büyükelçisi ve IMO Türkiye Daimi Temsilcisi Ahmet Ünal Çeviköz yapacak.

A+A-

Türkiye, IMO Genel Kurul Başkanlığı'na seçildi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 28. Genel Kurulu toplantısında, Genel Başkanlığı'na seçildi. Türkiye adına başkanlığı Londra Büyükelçisi ve IMO Türkiye Daimi Temsilcisi Ahmet Ünal Çeviköz yapacak.

İngiltere’nin teklifiyle gündeme gelen ve Genel Kurul üyelerinin yoğun destekleriyle seçilen Türkiye, IMO'ya üye olduğu 1956 yılından bu yana ilk kez bu görevi üslenmiş olacak.

Denizcilikle ilgili ülkelerin bağlayıcı kararların alındığı ve Birleşmiş Milletlerin alt ihtisas örgütü olan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) 170 üye ülke, Gözlemci statüsü kazanmış olan 78 hükümet dışı (NGO) uluslararası kuruluş ve 61 adet hükümetler arası (IGO) teşkilat temsil ediliyor. İki senede bir yapılan IMO Genel Kurulu'nda 40 Konsey üyesi seçimi gerçekleşiyor. 3 Statüde yapılan seçimlerde A Statüsünde 10 ülke, B statüsünde 10 ülke, C statüsünde ise 20 ülke konseye seçiliyor.

25 Kasım 2013 tarihinde başlayıp 4 Aralık 2013 tarihinde bitmesi beklenen, 25’i Bakan düzeyinde bin 400’e yakın delegenin takip edeceği IMO Genel Kurulu’nda alt komiteler ve konsey toplantıları sonrası alınan kararlar onaylanacak.

Ahmet Ünal Çeviköz, (1952 - İstanbul)

1970 yılında Kadıköy Maarif Koleji, 1974 yılında Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, 1978 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünden mezun olduktan sonra aynı yıl Dışişleri Bakanlığında göreve başladı. 1993 yılında Brüksel Üniversitesi’nde Yüksek Lisans (MA) programını tamamladı ve Uluslararası İlişkiler dalında yuksek lisans (MA) aldı.

1978 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı'nda sırasıyla;
1980 yılına kadar merkez gorevini muteakip
Moskova Buyükelçiliği’nde II. Katip,
Bregenz Başkonsoloslugunda Konsolos olarak gorev yapmış,
1986 yılında yeniden merkez görevine dönerek Doğu Avrupa Dairesi Şube Müdürluğü görevinde bulunmuş, bilahare Sofya Büyükelçiliği Musteşarlığına atanmıştır.


1989 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevinden izinli olarak ayrılıp NATO’da uluslararası memur olarak göreve baslamış, önce Ekonomi Direktörlüğü’nde, sonra Siyasi Direktörlük’te calışmıştır. 1994 yılında NATO’nun Moskova’daki Enformasyon Burosu’nu kurmuştur. 1994-1997 yılları arasında NATO-Rusya Kurucu Senedi’ni hazırlamış, 1997 yılında yeniden Dışişleri Bakanlığı’nda merkez gorevine donerek bir yıl Balkan Dairesi Başkanlığı yaptıktan sonra 1998 yılında Kafkasya ve Orta Asya Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlamıştır.

2001 yılında Türkiye’nin Azerbaycan nezdinde Buyükelçisi, 2004 yılında Irak nezdinde Büyükelçisi olarak görevlendirilmiştir. 2006 yılında Bağdat’ta uğradığı suikastten yara almadan kurtulmuştur. 2007 yılından 2010 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak çalışmıştır. 1998 yılından beri Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için sürdürülen çaba ve faaliyetlerde önemli bir rol oynamış, 10 Ekim 2009 tarihinde Türkiye ile Ermenistan arasında Zürih’te “Diplomatik İlişkilerin Kurulması” ve “İlişkilerin normalleştirilmesi” ile ilgili iki protokolün imzalanmasını da hazırlamıştır. 2010 yılı kararnamesiyle "Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi" olarak atanmıştır.

2010 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülü takdim edilmiştir. Emel Çeviköz ile evlidir.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.