Türkiye'nin yükünü Mersin taşımaya hazır
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Suriye sınır kapılarının kapanmasının Mersin Limanı'ndan Mısır ve Lübnan'a düzenlenen Ro-Ro seferlerini artıracağını söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Suriye sınır kapılarının kapanmasının Mersin Limanı'ndan Mısır ve Lübnan'a düzenlenen Ro-Ro seferlerini artıracağını söyledi.
Suriye sınır kapılarının kapanmasının ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Suriye ile uzun süredir sıkıntı yaşandığını belirten Aşut, "İhracata yönelik TIR'larımızın Suriye'den geçişinde ciddi sıkıntılarımız olduğu için Mersin-Mısır ve Mersin-Lübnan-Tripoli Ro-Ro hatlarını oluşturduk. Alternatif yollarlarla ihracatımızın akışını sağladık. Akdeniz'deki tıkanmayı açtık. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı ile gece gündüz birlikte çalıştık" dedi.
Mersin'in İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken Aşut, "Mersin sadece kendi ihracatını değil, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Gaziantep gibi yakın hinterlandındaki önemli üretim merkezlerini dünya ile buluşturan bir dış ticaret ve lojistik merkezidir. Bu anlamda, Mersin gerek dış ticaret, gerekse lojistik tecrübelerini kullanmış ve bu tehlikeleri çok öncesinden görmüştür. Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Doğu'ya düzenli Ro-Ro seferleri koyarak hem nakliye maliyetlerini düşürdük hem de etkin ve güvenli bir ulaşım sağladık. Suriye'deki istikrarsızlığın bu sıkıntıyı arttıracağını biliyorduk" diye konuştu.
"MERSİN TÜRKİYE'NİN YÜKÜNÜ TAŞIMAYA TALİPTİR VE HAZIRDIR"
Suriye sınır kapılarının kapanmasının Ro-Ro seferlerini arttıracağının altını çizen Aşut, sözlerine şöyle devam etti: "Mersin Türkiye'nin yükünü taşımaya taliptir ve hazırdır. İhracatçımızın endişe etmesine gerek yoktur. Mersin Kuzey Afrika'ya, Avrupa'ya, Arap yarım adasına ve Orta Doğu'ya etkin Ro-Ro seferleri ile kolayca ulaşmaktadır. Ancak, şu anda bile 250 TIR Ro-Ro için limanda ve TIR parklarında bekliyor. Sınır kapılarındaki sıkıntıdan sonra bu sayı misli ile artacaktır. Acilen, Ro-Ro seferlerinin artması ve yeni gemilerin hatta eklenmesi gerekmektedir. MTSO olarak hem özel firmalarla hem de Bakanlığımızla sürekli irtibat halindeyiz. Mersin, Türkiye'nin ihracatının önündeki bu engeli kaldıracaktır."
Mersin'in Türkiye'nin en büyük ikinci limanına sahip olduğunu hatırlatan Aşut, "Mersin Akdeniz'in en etkin limanı ve lojistik merkezidir. Türkiye bir ihracat hedefi koydu, 500 milyar dolar. Mersin iş dünyası olarak hükümetimizin bu hedefini destekliyoruz. Ancak, 500 milyar dolarlık ihracatın yaratacağı devasa yük nasıl taşınacak, nasıl depolanacak, nasıl elleçlenecek? 2005 yılından beri lojistiğin ve dış ticaretin Türkiye'de ikinci ismi olan Mersin'e bir lojistik merkez yapmaya çalışıyoruz. Ancak, her şey tamam olmasına rağmen, bazı bürokratik engellerden dolayı bu proje bekliyor. Aslında Türkiye'nin zenginliği bekletiliyor. Mersin, limanı ve lojistik tecrübesiyle Akdeniz'de artan önemi ile Türkiye'nin bu konuda lider olmasını sağlayabilir. Yeter ki, katma değer yaratacak bu yatırımlara kolaylık sağlansın" diye konuştu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.