1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'nin son süngercisi
Türkiye'nin son süngercisi

Türkiye'nin son süngercisi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 50 yıldır süngercilik yapan Aksona Memet lakaplı Mehmet Taş teknesinin 50 yaşını kutladı.

A+A-

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 50 yıldır süngercilik yapan Aksona Memet lakaplı Mehmet Taş teknesinin 50 yaşını kutladı.
Deniz, kum ve güneşiyle tanınan Bodrum, bu sefer farklı bir durumla tanıtılıyor. ‘Aksona’ isimli bu tirhandil sünger teknesi tam 50 yaşında ve Türkiye’de ayakta kalan son sünger teknesi. Şu an durduğu yer ise onun ilk yapıldığı ve sulara açıldığı ilk nokta olan Bodrum Kalesi yanı. İlk seferine 1962 yılında Kale önünden çıktı. Bu yarım asırlık tekne ile defalarca sünger avcılığı yapıldı, zamanında bu tekne bir çok ailenin en büyük geçim kaynağıydı ancak artık sünger avcılığı yasaklandığından sadece sembol olarak kullanılıyor. Amaç yok olan süngerciliğe dikkat çekmek ve Bodrum’un unutulan sünger kültürünü yeni nesillere aktarmak. Bu teknenin bir diğer özelliği ise Türkiye’de kalan son sünger teknesi olması ve sahibinin yaşayan son sünger avcısı olması. Teknenin sahibi sünger avcısı Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş, teknenin 50. Yaşını verdiği bir kokteyl ile kutladı. Kokteylde misafirlere yöresel temekler, ekmekler ve zeytin ikram edildi. Ancak Baş, Türkiye’de süngerciliğin yasaklanmasına tepkili.

Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş teknesi ile ilgili kısa bir açıklama yaptı açıklamasına “Bugün bu tekne Aksona 1962 yılında bu mekanda yapılmış. Bu mekanın sahibi ustaların ustası Ziya Güvendiren bu mekan onunmuş bu mekanda bu tekneyi yapmış 50 sene sonra 50 yaşında bu tekne ben buna çocuğum gibi bakıyorum benim için bir canlı 3.çocuğum bu tekne geldik burada 50.yaşını kutluyoruz bu teknenin ben 15 yaşında sünger avcılığına başladım 3 sene sonra benimde 50.yılım oluyor su altına inişimin. Tarih boyunca yüzyıllara dayanan muhteşem bir deniz kültürü olan sünger avcılığının son halkası tekne ve ben. Bu teknenin Burada 50.yılını doğduğu bu mekanda bu teknenin 50.yaşını kutluyoruz. Bu tekne tonlarca sünger çıkarmış sünger iç tüketimim olmayan değerli bir üründür tamamen yüzde yüz ihracata gider. İhracat yaparak döviz geliri sağlayarak tonlarca sünger çıkarmış ekonomiye katkı sağlamış bu tekne ve sağlam deniz adamları yetiştirmiş bu tekne. Muhteşem denizcilik kültürünün son halkası sonu bu. Şimdi bu Samandağından İğne Adaya bütün kıyılara dalmış bütün kıyıları gezmiş sayısız insana ev sahipliği yapmış ekmek vermiş onların evlenmelerine katkıda bulunmuş ülkemiz ekonomisinede katkıda bulunmuş bir tekne. Bu yüzyıllardan gelen bir kültür ve bunun yok olması müthiş bir kayıp dünyanın hç bir yerinde sünger yasak değil ama bizde yasak bürokrasinin azizliği bu. Bana göre bilmeden aldığı bir karar”dedi.
Kokteyl verilen mekanın sahibi Atilla Serttaş ise “Aksona Akdeniz ve Ege’nin yaşayan tek macorna dalış teknesi tirhandili diyelim. Bodrum yapımı bu Bodrum için çok önemlidir Bodrumun tirhandili dünyaca ünlüdür. Bizde bu değerlerimize sahip çıkmak istedik. Çünkü bu işletme eskiden sünger deposu ondan öncede Ziya ustanın tershanesiydi burası. Bu teknede bu işletmenin olduğu binada yapılmış. Bizde bu etik değerlerimize sahip çıkmak adına 50. Yılını ziya ustanın yaptığı mekanda Aksona ile birlikte 50. Yıl kutlaması yapıp peksimetlerle, zeytinlerle, keşkeklerle, Bodrumun özgün değerleriyle sahip çıkmaya yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz” dedi.
Gelen konukların içinde bulunan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da, “Burada Bodrum’u Bodrum yapan değerlerle yüz yüzeyiz. Bir yanda 50 yıllık Aksona teknemiz üzerinde daha önce Bodrumun geçim kaynağı olan süngercilik balıkçılık ve hemen yanında da keşkeğimiz. İşte Bodrum bu. İşte süngerci ve balıkçı kayığından mavi yolculuğa uzanan bir şey ev pansiyonculuğundan otellere uzanan bir Bodrum. Geçen yıl Mehmet abiyle birlikte Akdenize bir yolculuğumuz oldu Bodrumun süngerini tirhandilini şöyle bir Akdeniz ülkelerine bir gösterdi. Yani bizim buradaki hedefimiz Bodrumun süngerini ve tirhandilini tekrar gündeme oturtmak. Süngerler bizim geçmişimiz. Bugün bu serginin açılmış olması Bodrum’un halen örf ve adetlerine bağlı olduğunu geçmişinin hiçbir zaman inkar etmediğini her zaman sahip çıkacağının bir göstergesi” diye konuştu.

Haberx

Bu haber toplam 1151 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.