1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'nin Modern Deniz Hudut Kapısı
Türkiye'nin Modern Deniz Hudut Kapısı

Türkiye'nin Modern Deniz Hudut Kapısı

Bodrum Deniz Hudut Kapısı'ndan yılda yaklaşık 160 bin kişinin giriş çıkış yaptığı ve bu kişilerin Bodrum ekonomisine yılda 6 milyon Avro girdi sağladığı bildirildi.

A+A-

Bodrum Belediye Yat Limanı Hudut Kapısı İşletmecisi Harun Giz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hudut kapısından yılda yaklaşık 160 bin kişinin giriş çıkış yaptığını, bu kişilerin 120 binini Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'ndan gelenlerin oluşturduğunu söyledi. 

Geriye kalan 40 bin kişinin ise, Bodrum'dan İstanköy'e gittiğini anlatan Giz, "Turistlerin yüzde 95'i günlük turistik gezi için İstanköy ve Bodrum'a gidip geliyor. Bu kişiler Bodrum ekonomisine yılda yaklaşık 6 milyon Avro döviz bırakıyor. Bodrum çarşısında bulunan esnaf, hudut kapısından giriş yapanlara ürünlerini satıyor" dedi.

Bodrum ile İstanköy arasında toplam 7 feribotun kullanıldığını anlatan Giz, şu bilgileri verdi:

"Bunlardan yüksek kapasiteli bir feribot Bodrum'dan İstanköy'e, 6 feribot ise İstanköy'den Bodrum'a seferler düzenliyor. Seferler yaz aylarında sabah akşam, kış aylarında ise haftada 4 kez olmak üzere yılda yaklaşık 450 kez düzenleniyor. İstanköy'den Bodrum'a yoğun günlerde sefer sayısı artırılıyor. Burası deniz hudut kapısı olduğu için limanımızdan yurtdışına giden ya da yurtdışından limanımıza gelen yatlar da var. Yılda ortalama 300 yat limanımızdan giriş çıkış işlemi yapıyor."

Harun Giz, yaklaşık 25 yıldır aynı yerde hizmet veren Bodrum Hudut Kapısı'nın, kullanıcılar tarafından, İstanköy'deki hudut kapısına göre oldukça beğenildiğini kaydetti. Bodrum Deniz Hudut Kapısı'nın modern bir görünüme sahip olduğunu ifade eden Giz, "Hudut kapımız geçen yıl yapılan tadilatla Türkiye'ye yakışan standartlarda, Bodrum mimarisine uygun bir kapı olmuştur. Hudut kapımız Bodrum çarşısına yakın olduğu için çarşı esnafı da buradan gelecek yolculara göre pozisyon aldı. Zamanla çarşı esnafının geliri, hudut kapısından giriş yapanların bıraktığı dövizler olmuştur. Çarşıda satılan ürünlerde bu yönde tercih ediliyor" diye konuştu.

-Yıl sonuna kadar 180 bin kişi-

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise hudut kapısının yapılan tadilatın ardından modern bir görünüme kavuştuğunu bildirdi. Tadilat çalışmalarının yaklaşık 1 milyon Avro'ya malolduğunu anlatan Kocadon, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tadilat çalışmalarından önce hudut kapısının durumu çok kötüydü. Yoğun çalışmaların ve projelerin ardından bugünkü güzel görünümüne kavuştu. Hudut kapımızdan yıl sonuna kadar 180 bin kişinin giriş çıkış yapmasını bekliyoruz. Belediyemiz buradan elde edilen cironun yüzde 25'ini alıyor. Dolayısıyla kentimize de büyük katkısı oluyor. Hudut kapısından ilçemize giriş yapan misafirlerimiz bize memnuniyetlerini iletiyorlar. Bu da ülke tanıtımımıza olumlu katkı sağlıyor."

Bodrum'a deniz yoluyla gelen turistlerin ilk adım attıkları yerlerden biri olan hudut kapısının görünümünün 2009 yılına kadar Türkiye'ye yakışmadığına işaret eden Kocadon,"Hudut kapısının şimdiki görüntüsü Bodrum'un mimari değerlerine, Bodrum Kalesi'nin görünümüne uygun olarak tasarlandı. İç mekanları ise modern ve son teknolojiye göre şekillendirildi. Bu alan ayrıca Bodrum'a açılan, esnafa açılan bir kapıdır" dedi.

A.A. 

Bu haber toplam 880 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.