1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Türkiye'nin ilk savaş gemisi
Türkiye'nin ilk savaş gemisi

Türkiye'nin ilk savaş gemisi

İstanbul Tuzla’da yapımı süren ve 50 Türk firması ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan Türk savaş gemisi ’Heybeliada’ isimli korvet Milli Gemi (MİLGEM) ilk kez denizde İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı kapsamında görücüye çıktı.

A+A-

İstanbul Tuzla’da yapımı süren ve 50 Türk firması ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan Türk savaş gemisi ’Heybeliada’ isimli korvet Milli Gemi (MİLGEM) ilk kez denizde İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı kapsamında görücüye çıktı.

Yapımına 2007 yılında başlanılan ve tamamen Türk yapımı olan MİLGEM, 2 Kasım 2010 tarihinde denize indi ve seyir testlerine başlandı. Bugün ise ‘Heybeliada’ ismi verilen Milli Gemi, ‘İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı’ kapsamında Beylikdüzü sahilinden yaklaşık 5 mil ötede görücüye çıktı.

Sahilde düzenlenen tanıtım törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Eğitim Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ve fuar için Türkiye’ye gelen dış ülke temsilcileri katıldı. Burada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Kurgu Ofisi Müdürü Yüksek Mühendis Kıdemli Albay Ahmet Çakır, MİLGEM’in tanıtımını yaptı.

Gazetecilere gemi hakkında bilgi veren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Deniz Kuvvetlerimizin İDEF fuarında ön plana çıkarttığı gemilerin başında MİLGEM gemisi var. Bu Deniz Kuvvetlerinin keşif ve deniz altı savunması için tamamen yerli imkanlar ve yerli projelerden biri olan iki gemiden biridir. Bunlar tamamen 12 korvet olacak. 29 mil hızı var, 2 bin 300 ton ağırlığında. İlk defa Türkiye’de harp gemileri özel sektör tarafından yapılıyor. MİLGEM’de 50 kadar firma bir araya geldi ve Deniz Kuvvetlerimizin araştırma ve geliştirmesiyle Tuzla’da yapılıyor ve ‘Heybeliada’ ismini taşıyor. Birinci gemimiz olan Heybeliada’nın Temmuz ayında teslimi düşünülüyor. İkinci gemi olan ‘Büyükada’nın çalışması ise devam ediyor" dedi.

Ardından bakan Gönül ve beraberindekiler Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait tekne ile denize açıldı ve 5 mil uzaklıktaki ‘MİLGEM’i yaklaşık 15 metre uzaklıktan inceledi. Denizin dalgalı olması nedeniyle MİLGEM’in içine girilmezken, önümüzdeki günlerde MİLGEM’in içinin de tanıtılması planlanıyor.

GEMİNİN ÖZELLİĞİ
MİLGEM, olası savaş durumunda, düşmana daha çok yaklaşabiliyor ve radarda daha geç tespit edilliyor. Örneğin, bir savaş gemisi daha uzaktan tespit edilirken, MİLGEM, düşmana daha çok yaklaştığı zaman ancak belirlenebilecek. MİLGEM adı verilen ‘Heybeliada’ isimli savaş gemisi, firkateynlerden biraz daha küçük. Ancak firkateynler gibi savaş donanımı mevcut. İzmir bölgesinde görev alması planlanan Heybeliada korveti, Temmuz ayında göreve başlayacak.

1.20110512095719.jpg

2.20110512095728.jpg

3.20110512095737.jpg

4.20110512095743.jpg

5.20110512095749.jpg
 

Hürriyet

Bu haber toplam 3175 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.