1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'nin ilk özel limanı 20. yılında
Türkiye'nin ilk özel limanı 20. yılında

Türkiye'nin ilk özel limanı 20. yılında

2012 yılında 20 milyon dolar yatırım gerçekleştirecek olan Güney Marmara’nın lider limanı Gemport, dev konteyner gemisi Post Panamax’ları ağırlamaya hazırlanıyor.

A+A-

Türkiye İş Bankası Lojistik Grubu şirketlerinden Gemport, 20. kuruluş yılını yeni rekor ve yatırımlarla karşılıyor. Türkiye’de limanların yüzde 13 büyüdüğü 2011 yılında lokal iş hacminde yüzde 25, toplam konteyner iş hacminde yüzde 72 büyüyen Gemport, 2012 yılında gerçekleştirilecek ilave 20 milyon dolarlık yatırımla hizmet kalitesini ve kapasitesini daha da artırmayı amaçlıyor. İş Lojistik Grubu ve Gemport Yönetim Kurulu Başkanı M. Süha Aktaş, bu yıl gerçekleştirilecek yatırımların önemli kısmını iskele uzatma projesinin oluşturduğunu belirterek, “Proje tamamlandığında 18 sıralı, 7,500 TEU kapasiteli Post Panamax gemilere etkin bir şekilde hizmet verme imkânına ulaşmış olacağız” dedi.

Türkiye’nin ilk özel limanı olan Türkiye İş Bankası Lojistik Grubu şirketlerinden Gemport, kuruluşunun 20. yılında yeni bir rekora daha imza attı. Türkiye limanlarında iş hacminin yüzde 13 oranında büyüdüğü 2011 yılında, Gemport lokal iş hacminde yüzde 25, toplam konteyner iş hacminde yüzde 72 artış kaydetti.

Gemport’u bu büyüme oranına geçen yıl gerçekleştirilen 463 bin konteyner elleçlemesinin ulaştırdığını belirten Süha Aktaş, bu başarıyla bu yıl Türkiye’nin en büyük ilk beş limanı arasında girdiklerini söyledi.
Süha Aktaş, “Kurulduğumuz 1992 yılından bu yana pek çok ilke ve başarıya imza attık. Bu başarıların temelinde, başta yılların deneyimine sahip nitelikli kadrolarımızın yanı sıra küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen teknolojik gelişmeleri takip eden büyüme odaklı yatırımlar bulunuyor. Bu anlayışla, bu yıl da 20 milyon dolarlık rıhtım ve vinç yatırımı gerçekleştirerek, hizmet kalitemizi ve kapasitemizi artırmaya devam ediyoruz. Hedefimiz, vizyoner yatırımlar ve teknolojik alt yapımızda sağladığımız gelişmeler sayesinde Gemport’un ihracat ve ithalatçı müşterilerimiz için cazibe merkezi özelliğini korumaktır” dedi.

İş Lojistik Grubu ve Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş, Gemport’un kuruluşunun 20. yılında, Bursa Gemlik’te bulunan Gemport Limanı’nda basın mensuplarını ağırladı. Süha Aktaş, 700 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Güney Marmara’nın en büyük limanı Gemport’un 20 yıllık başarı öyküsünü ve 2012 yılına ilişkin hedeflerini gazetecilerle paylaştı.

2012 yılı yatırım tutarı 20 milyon dolar
2007-2011 arasındaki yatırımların toplamının 60 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Aktaş, 2012 yılına ilişkin projelendirilmiş yatırım tutarının 20 milyon dolar civarında olacağını ifade etti. Bunun önemli kısmını iskele uzatma ve makine-ekipman yatırımına ayırdıklarını kaydeden Aktaş, proje tamamlandığında, 18 sıralı ana hat gemilerine daha etkin hizmet vermeye başlayacaklarını söyledi.

Yanaşma kapasitesini artıracak iskele uzatma yatırımının yanı sıra, bu yıl makine ekipman parkına yapacağı ilave 100 tonluk 7. vinç yatırımıyla tahliye yükleme hizmetlerini de hızlandıracaklarını anlatan Aktaş, hareket sayılarındaki artış sayesinde gemi yanaşma kalkma sürelerinin daha da kısalacağını, bu gelişmenin liman verimliliğini daha da yukarıya taşıyacağını belirtti.
Aktaş, bu yıl ayrıca, gümrüksüz sahalarda 48 bin metrekarelik çok amaçlı depo projesiyle, müşterilerinin depo ihtiyaçlarını en üst noktada karşılamaya hazırlandıklarına vurgu yaparak, “2012 yılında uluslararası müşterilere hizmet veren önemli bir lojistik üs olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Ana faaliyet alanımız olan konteyner, araç ve genel kargo liman hizmetlerinin yanı sıra Gemlik Körfezi ve Mudanya Bölgesi’ndeki tüm limanlara kılavuzluk ve römorkör hizmetleri veriyoruz” diye konuştu.

24 saat kesintisiz iç dolum hizmeti
Gemport’un 1992 yılında Türkiye’nin ilk özel sektör limanı olarak kurulduğunu, 2000 yılında Türkiye İş Bankası Grubu’na katıldığını hatırlatan Aktaş, bu tarihten sonra Marmara Bölgesi’nde gelişen sanayinin ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilecek bir liman yaratmak için yatırımlara hız verdiklerini söyledi.
2005 yılında uzun dönemli yatırım hamlesi başlattıklarını ifade eden Süha Aktaş, Gemport’ta bu süre içinde yaşanan değişimi şöyle özetledi; “Otomotivden tekstile kadar çeşitli iş kollarının faaliyet gösterdiği Marmara Bölgesi’nde, müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek için gümrüklü alanları yüzde 85 oranında artırdık. Bugün 300 bin metrekaresi gümrüklü alan olmak üzere toplam 700 bin metrekarelik alanda, 850 metre uzunluğunda 12 ila 36 metre su derinliğine sahip 8 adet rıhtımla yıllık 600 bin TEU konteyner ve 400 bin adet araç elleçleme kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz.
Ayrıca, liman içinde iç boşaltma, tam tespit, muayene, numune gibi hizmetlerin daha sağlıklı şartlarda yapılabilmesi amacıyla 5 bin 500 metrekare sundurma inşa ettik. 6 bin metrekare A tipi kapalı genel antrepomuzu hizmete açtık. Gümrüksüz CFS sahasında günlük 600 adet dolum kapasitesiyle 24 saat kesintisiz iç dolum yapmaya başladık. Bunların dışında, 40 bin metrekarelik maden depolama saha yatırımıyla da dökme maden cevherini konteynerize ederek, ihracata önemli bir kapı açmış olduk.”

Sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdik
Bu yatırımlar sonucunda 2011 yılında, 463 bin konteyner elleçleyerek, Türkiye’nin ilk beş limanı arasına girdiklerini belirten Süha Aktaş, “Bu rakamın 332 bini lokal iş hacmi, 132 binini transit iş hacmi olarak gerçekleşti. Sektörün yüzde 13 civarında büyüme gösterdiği bir dönemde Gemport olarak lokal iş hacmimizde yüzde 25’lik, toplam konteyner iş hacmimizde ise yüzde 72’lik büyüme başarısına ulaştık. Bu büyümeye bağlı olarak, 2011 yılı Ekim ayında 50 bin 66 konteyner elleçleyerek bir başka rekora daha imza atan liman olduk” diye konuştu.

Bursa’dan otomotiv ihracat ve ithalatının yüzde 62’si Gemport’tan
Gemport Limanı’nın, Türkiye ihracatının en büyük kalemini oluşturan otomotiv sanayinin merkezinde bulunduğuna dikkat çeken Süha Aktaş, otomotiv sektörünün hızlı ve kaliteli hizmet ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yatırımlarla da Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirtti.
Süha Aktaş, “Limanımızda bulunan 4 katlı otopark alanımıza ilave olarak, 8 katlı bir otopark alanını daha tamamladık. Böylece anlık 6 bin 500 araç stoklama imkanı yarattık. Diğer bir ifadeyle, iş hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük araç terminaline sahip olduk. Bu yatırım, 2011 yılında Bursa Bölgesi’ndeki otomobil ihracat ve ithalatının yüzde 62’sini oluşturan 273 bin aracın limanımızdan dünyaya açılmasına fırsat sağladı. Bu gelişme ile Gemport Türkiye’nin en çok araç ihracatının gerçekleştiği liman haline geldi” dedi.

Türk fındığı Gemport’tan dünyaya dağılıyor
Süha Aktaş, Gemport’taki teknolojik altyapı yatırımlarıyla iş sürelerini rekor düzeyde kısalttıklarını, her tür ürünün uluslararası standartlarda depolanmasına imkân sağladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın en önemli fındık üreticisi olan Türkiye, 2011 yılında 250 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’den gerçekleştirilen toplam fındık ihracatının yüzde 20’si, denizyoluyla gerçekleştirilen fındık ihracatının ise yüzde 85’i limanımızdan yapıldı. Geçen yıl Gemport’tan çeşitli ülkelere 50 bin ton fındık gönderildi.”

Gemport’tan Gemlik’e Anadolu Lisesi
Bulunduğu bölgede önemli bir istihdam kaynağı olan Gemport’un tedarikçilerle birlikte yaklaşık 3 bin kişiye ekmek kapısı olduğuna da vurgu yapan Süha Aktaş, elde edilen başarıları sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde eğitim, spor ve çevresel sorumluluklar bağlamında bölge halkıyla da paylaştıklarını söyledi. Bu kapsamda, tarihi Gemlik Lisesi’nin, “Gemport Gemlik Anadolu Lisesi” olarak yeniden inşası için gerekli protokolün imzalandığını belirten Aktaş, çevreci yaklaşımları kapsamında da limanda kullanılan enerjinin tamamının elektrik enerjisine dönüştürdüklerini, daha yeşil bir yaşam alanı için de bölgede 5 bin ağaç diktiklerini sözlerine ekledi.

- Gemport, 1992 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesinde, Türkiye’nin ilk özel sektör limanı olarak faaliyete geçti.
- 2000 yılında Türkiye İş Bankası şirketleri arasına katıldı.
- Toplam 700 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor.
- 850 metre uzunluğunda 12 ila 36 metre su derinliğine sahip 8 adet rıhtımı bulunuyor.
- Yıllık 600 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip.
- Konteyner terminalinde;
 7 adet mobil liman vinci, 
14 adet RTG, 
7 adet reach stacker, 
26 adet forklift, 
22 adet terminal çekicisi ve diğer iş makineleri mevcut.
- Çok katlı otopark ile anlık 6 bin 500 adet araç, 
Yıllık 400 bin araç depolama kapasitesi bulunuyor.
- Sadece genel yük gemileri için tahsis edilmiş genel yük rıhtımı ile;
 Rulo sac, mermer, seramik, tomruk-kereste, demir çelik ürünleri ve proje yükleri başta olmak üzere bir çok genel yük ve proje kargo gemisine hizmet vererek yıllık 1 milyon ton genel yük elleçleme kapasitesine sahip.
o Gemport, özel ekipmanlarıyla 300 tona kadar ağır proje kargo yük operasyonlarına başarıyla imza atıyor.
- 6 bin metrekarelik A tipi Kapalı Genel Antrepo,
5 bin 500 metrekarelik geçici depolama alanları bulunuyor.
Lojistik park projesi kapsamında 48 bin metrekarelik yatay ve dikey depo projeleriyle bölgede liderliğini sürdürmeyi hedefliyor.
- GEMPORT Limanı; 
ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayetleri Yönetimi Sistemi, 
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, 
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak yönetilmesini sağlayan entegre yönetim sistemiyle sektörde fark yaratmaktadır.

virahaber

gemport3-.20120404115740.jpggemport-1.jpg

 

gemport.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 1988 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.