Türkiye'nin hızına hız katacak formül
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'yi 2023 yılında bir yere getirebilmek için hızına hız katmak gerektiğini belirtti. Ergün bunun yöntemini böyle açıkladı.
A+A-
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Hedefimiz ne? Türkiye'yi 2023 yılında bir yere getirmek. Getirmek istediğimiz yer, siyasi ve ekonomik anlamda tarihteki hak ettiği yeri almasıdır'' dedi.
Bakan Ergün, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti.
Ama bu dinamizmin liman şehirleriyle buluşması halinde ülke topluca büyük bir dinamizm kazanmış olacaktır. Bugün yapılan çalışmalardan bazıları da bu istikamettedir.
Hem Anadolu boydan boya kendi içerisinde duble yollarla örülmekte, karayolu ulaşımı geliştirilmekte, havayolu ulaşımı son derece büyük bir inkişaf içerisinde.
Havayolunda artık neredeyse atıl bir havaalanımız kalmadığı gibi, yetmez hale geldi hava alanlarımız. Yeni yeni havaalanları da yapma durumundayız'' dedi.
Demiryolu projelerine de son derece ağırlık verildiğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
''Sadece şu anda yürüyen iki tane proje, Marmaray ve Kars-Tiflis-Bakü tren yolu hatları. Bunlar küçük projeler gibi görünüyor.
Sanki İstanbul boğazının altından geçen bir tren yoluyla şehir içi ulaşımı sağlanacak gibi görünüyor ama bunlar böyle değil. Bunlar Londra'dan Pekin'e kadar çok uzun bir tren yolu ağını birbirine bağlayan iki projedir ve böylesine uzun tren yolu hattı sadece Türkiye üzerinden geçmiş olacaktır.
Londra'dan kalkan bir tren Türkiye üzerinden Pekin'e kadar yük taşımacılığı yapabilecektir. İstanbul'a kadar gelen trenler gemiye binip karşıya geçmek mecburiyetindeler.
Kars-Tiflis-Bakü tren hattında bu bağlantı da kurulmakta. Çin'e kadar Pekin'e kadar tren yolu hattı Londra'dan Türkiye üzerinden geçebilecek imkana sahiptir.
Anadolu kendi içinde hızlı tren hatlarıyla taşımacılıkta önemli bir mesafe alıyor. Aynı zamanda tren yolu hatları güney, kuzey istikametinde Karadeniz ve Akdeniz liman kentlerine Anadolu şehirlerini bağlayan projeler yürütülüyor.
Bugün güçlenen Türkiye bunları yaparak daha da güçlü hale gelmektedir. Hedefimiz ne? Türkiye'yi 2023 yılında bir yere getirmek. Getirmek istediğimiz yer, siyasi ve ekonomik anlamda tarihteki hak ettiği yeri almasıdır.
Bölgesinde bir siyasi güç, dünyada bir siyasi güç merkezi haline gelmesidir. Dünyayla ilgili ekonomik ve siyasi kararlar alınırken, Türkiye'nin o kararlara uyan ülkelerden birisi değil o kararları alan ülkelerden birisi haline gelmesidir.''
Ergün, Türkiye'nin dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri haline geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Ekonomik kararlar alınırken Türkiye orada, Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nde, Türkiye İKÖ'de iki dönem üst üste seçimle görevi alan bir ülke ve bölgesindeki birçok soruna icabında vaziyet eden, o sorunların çözümünde ciddi katkılar sağlayan ülke.
Sözü dinlenen, Türkiye'nin görüşü olmadan bu konuda mesafe alamayız denilen ülke. Bunu daha ileri seviyelere getirmek istiyoruz.
Ekonomide geldiğimiz nokta çok önemli. Son 7–8 yıl içinde Türkiye 26'ıncı büyük ekonomiden 16'ıncı büyük ekonomi olmaya gelmiş, 36 milyar dolar ihracattan 132 milyar dolar ihracat yapan ülke konumuna gelmiş.''
Türkiye'nin 2023 yılında ihracatını 500 milyar dolara, GSMH'sını 20 bin doların üzerine çıkaracak ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi haline getirecek potansiyelinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Ergün, ''Bunu yapabiliriz ama bunun için biraz daha hızlı koşmamız lazım.
Hızlı koşmak için de üzerimizdeki yükleri atmamız gerekir. Ayağımızdaki prangaları çözmemiz lazım. Türkiye epey bir mesafe aldı ama bu mesafeyi çok enerji sarf ederek, içeride çok önemli sorunlarla zaman kaybederek, önemli engellerle boğuşarak aldı.
Kimisi yargısal, kimisi siyasi engeller, kimisi toplumsal birtakım engeller. Bu problemlerin hepsini kenara koyabilmemiz lazım'' diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomisinin ve toplumsal yapısının dünyaya açık olduğuna, dünyadaki gelişmelerden ister istemez etkilendiğine işaret eden Ergün, ekonomik krizlerin ülkeleri sıkıştırabileceğini, kendi içindeki ekonomik dengeleri sağlam tutmayan ülkelerin krizlerden çok etkileneceğini ve ciddi tahribat yaşayacaklarını vurguladı.
Ergün, ''Biz geçen dönem ekonominin altyapısını sağlam temellere oturttuğumuz için bu ekonomik krizden fazla etkilenmedik'' dedi.
AA
Bu haber toplam 816 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.