1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Türkiye'nin en büyük askeri gemisi için imzalar atıldı
Türkiye'nin en büyük askeri gemisi için imzalar atıldı

Türkiye'nin en büyük askeri gemisi için imzalar atıldı

Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olan Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin klaslama hizmeti sözleşmesi imzalandı. 231 metre boyu ile donanmanın en büyük gemisi olması planlanan geminin 2021’de hizmete girmesi bekleniyor.

A+A-

Yaşar ÖZER - Vira Haber

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından ihale edilen ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olduğu belirtilen Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin klaslama hizmeti sözleşmesi imzalandı. 23 Ekim’de gerçekleştirilen törene geminin inşasını üstlenen Sedef Gemi İnşaatı AŞ CEO'su ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, klaslama hizmetini yapacak milli klas kuruluşu olan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, diğer yetkililer ve davetliler katıldı.

“DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR”

İmza töreni öncesi açıklama yapan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Havuzlu Çıkarma Gemisi projesi için “Bu proje Türk Loydu ve sektörümüz için uzun yolumuzda, önemli bir kilometre taşıdır” dedi. Projeyi özel kılan birçok faktör olduğunu söyleyen Melikoğlu, “Bu gemi bugüne kadar özel sektör tersanelerinde inşa edilmiş en büyük gemidir, Türkiye’de inşa edilmiş en büyük askeri gemidir, dünyada sayılı ülkede vardır da diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin en büyük askeri gemisinin klaslama faaliyeti sözleşmesini imzalayacaklarını ifade eden Melikoğlu, "Bizim için heyecan verici bir gün. Çünkü üzerine 12 adet helikopter inebilen, uçakların kullanabileceği, zırhlı araç taşıyabilen, 230 metre boyunda oldukça büyük ve önemli bir gemi. Türkiye'de bir ilk olacak, inşallah bundan sonra daha büyüklerini yapma imkanımız olur" diye konuştu. Geminin, askeri alanda Türkiye'nin lehine dengeleri değiştirebilecek bir gemi olduğunun altını çizen Melikoğlu, Türk Loydu olarak bu çalışmanın bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

“DENİZ KUVVETLERİ’NİN EN BÜYÜK HARP GEMİSİ OLACAK”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise, Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin Deniz Kuvvetleri'nin en büyük harp gemisi olacağını belirterek "Türk Loydu'nun da klaslanan en büyük gemisi olacak. Onun için de çok büyük önemi var. Zor bir proje, çok uzun zamandır çalışılıyor. 5 yıllık süreçten geldiğimiz bir nokta. İnşallah 6 yıl içinde teslim edeceğiz" diye konuştu. Kalkavan, projenin çok yüksek teknolojiye sahip olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: "Esasında mini bir uçak gemisi. Uçak inişine ve kalkışına müsaade eden sistemleri var. 12 ile 14 uçak alabilecek kapasitede. 20'ye yakın helikopter, çıkarma gemileri, tanklar. Amfibik açıdan önemli ve Türkiye'nin en büyük gemisi. Daha büyüklerini yapabiliriz ama bu manada dünyada bu sınıfın en büyüklerinden birisi bu. Bin 400 kişi yatak kapasitesi var. Deprem gibi herhangi bir felakette yaklaşık 5 bin kişiyi alıp çıkarabilecek kapasitede. Biz de dünyada bu gemileri kullanan 10. ülke olacağız, dolayısıyla Deniz Kuvvetleri'ni de açıkçası süper lige taşıyacak bir proje."

"HER İKİ KADROYU DA GÖNLDEN TEBRİK EDİYORUM"

İmza töreni öncesi son konuşmayı yapan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, “Türkiye son 10 yılda şöyle ya da bütün özgün projeleri tasarladı ve yaptı” dedi. “Her iki kadroyu da gönülden tebrik ediyorum” diyen Uludağ, “Güçlü olmalarını, ekiplerini iyi korumalarını ve sürekli kendilerine yatırım yapmaları için lobi faaliyeti yapmalarını bekliyoruz. Projenin altından Sedef kesinlikle kalkacak” ifadelerini kullandı. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savunma sanayi hususunda kendilerini hiç geri çevirmediğini anlatan Uludağ, “Hemen her hafta Sayın Cumhurbaşkanı’na bir bilgi notu götürüyoruz. Efendim diyoruz, şu ülkede, şu tersanemizin, şu desteğe ihtiyacı var. Bir defasında “yahu bir durun, ülke meseleleriyle uğraşıyoruz,” cevabını samimi söylüyorum almadık. İki gün sonra bize bilgi geliyor, “şurayla konuşuldu, şu destek alındı,” deniyor. Kolay bir süreçten geçmediğimiz ortada, potansiyel müşterilerimizin büyük bir kısmının gelir kaynağı petrol. 140 dolardan 50 dolara düşen petrol gelirleri bütün savunma harcamalarında kısıntıya gitmelerine sebep oldu. Siyasi olarak belli ülkelerde, belli gerginlikler yaşanıyor. Coğrafyamızda bunların en yoğun olduğu dönemi geçiriyoruz şu an. Bu sebeplerle ben sabırsız değilim. Bir tersanemizin bir müjde paylaşacağına inanıyorum ama sabırsız değiliz. Bu süreç geçecek ve sektörümüz gerçekten marka tersanelerini çıkaracak” diye konuştu. Türk Loydu’na ve Sedef Tersanesi’ne başarılar dileyen Uludağ, “Kadrolarına güç kuvvet diliyorum. Allah bütün kurumlarımızın yar ve yardımcısı olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından, Kalkavan, Melikoğlu ve diğer yetkililer tarafından sözleşmeye imza atıldı, daha sonra ise hatıra fotoğrafı çekildi.

HAVA HAREKATLARINDA KİLİT ROL OYNAYACAK

Gemi projesinin savunma sistemleri Aselsan ve Havelsan tarafından yapılacak. Geminin tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda, 30 metre genişliğinde inşa edilmesi planlanıyor. Aselsan 127 milyon 252 bin Euro, Havelsan ise 87 milyon Euro tutarında iş yapacak. 1443 kişilik mürettebatı olacak gemiye gelecekte bir füze savunma sistemi kurulabilecek. Hava harekatlarında kilit rol oynayan gemide, Sea King ve Matador tipi uçaklarla Chinook tipi helikopterler bulunuyor. Proje sonunda Havuzlu Çıkarma Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in dışında Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda da kullanılabilecek. 

lpdgaleri.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 2149 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.