1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Türkiye’den iki yeni FSRU gemisi siparişi
Türkiye’den iki yeni FSRU gemisi siparişi

Türkiye’den iki yeni FSRU gemisi siparişi

BOTAŞ ve Kolin-Kalyon ortaklığı, doğalgazda arz çeşitliliği için Güney Koreli Hyundai’ye birer adet yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz LNG depolama ve gazlaştırma terminali sipariş etti.

A+A-

FSRU gemilerinin biri İzmir’e, diğeri Adana-Ceyhan’a demirleyecek. Her bir geminin maliyeti 200-250 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

BOTAŞ, doğalgazda kış aylarında gündeme gelen arz sıkıntısına karşı yeni bir hamle yaptı. Güney Koreli Hyundai’ye yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz LNG depolama ve gazlaştırma terminali sipariş etti. Kısaca FSRU gemisi olarak bilinen terminal, tüketimin olağanüstü arttığı ve arz krizinin yaşandığı dönemlerde etkili olacak.

Habertürk'ün haberine göre; gemiden, günlük 28-30 milyon metreküp gaz sisteme verilebiliyor. Geminin maliyetinin 250 milyon dolar düzeyinde olduğu ve Adana-Ceyhan’a demirleyeceği belirtildi. Gemi, 2020 yılında teslim alınacak.

Kolin-Kalyon ortaklığı da Hyundai’ye benzer özellikte bir FSRU gemisi sipariş etti. Bu geminin gelecek yıl nisan ya da mayıs ayında Türkiye’de olacağı belirtildi. Gemi, İzmir Aliağa’da bulunan Etki Liman İşletmeleri’ne ait iskeleye demirleyecek.

Türkiye LNG ithalatında Avrupa ikincisi

Öte yandan Türkiye geçen yıl 7,8 milyon ton ile Avrupa'da en fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal eden ikinci ülke oldu. Uluslararası Gaz Birliği'nin (IGU) "LNG 2018 Raporu"ndan yapılan derlemeye göre, Avrupa ülkeleri geçen yıl toplam 47 milyon ton LNG ithal etti

Kıtada en fazla LNG ithal eden ülke 12,2 milyon ton ile İspanya oldu. Ülkede Barcelona, Huelva, Cartagena, Bilbao, Sagunto, Mugardos ve El Musel'de olmak üzere toplam 7 LNG terminali bulunuyor. Rapora göre, ülkedeki artan LNG talebinde hidroelektrik üretimindeki düşüş etkili oldu.

Avrupa'da geçen yıl en fazla LNG ithal eden ikinci ülke ise 7,8 milyon tonla Türkiye olarak kayıtlara geçti. Raporda, Türkiye'deki talep artışının ısınma ihtiyacından kaynaklandığı belirtildi.

Türkiye'yi, 7,6 milyon tonla Fransa ve 6 milyon tonla İtalya izledi. Birleşik Krallık ise 4,9 milyon tonla Avrupa'da en fazla LNG ithal eden beşinci ülke oldu.

İTHALATIN BÜYÜK BÖLÜMÜ AFRİKA VE ORTADOĞU'DAN

Geçen yıl Avrupa ülkelerine gönderilen LNG'nin büyük kısmı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden tedarik edildi.

Türkiye 3,45 milyon ton Cezayir'den, 1,51 milyon ton Nijerya'dan ve yaklaşık 1 milyon ton da Katar'dan LNG ithal etti. Türkiye'nin geçen yıl LNG aldığı diğer ülkeler ise Ekvator Ginesi, Norveç, Trinidad ve Tobago ile ABD olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de 5,9 milyon ton kapasiteli Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve 4,4 milyon ton kapasiteli Egegaz LNG terminali olmak üzere iki adet LNG terminali bulunuyor. Ayrıca İzmir Aliağa ve Hatay Dörtyol'da birer yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) aktif olarak kullanılıyor. Saros Körfezi'nde açılması planlanan üçüncü FSRU için de çalışmalar devam ediyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 11766 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.